لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۶:۰۲

درخواست پناهندگی «۳۰۰ دیپلمات» ترکیه از آلمان از زمان کودتا


در حالی که در آستانه انتخابات سراسری در ترکیه بازداشت افراد «مرتبط با کودتای نافرجام» سال ۲۰۱۶ ادامه دارد، یک گزارش از درخواست پناهندگی صدها دیپلمات ترکیه‌ای از آلمان حکایت دارد.

خبرگزاری رویترز روز شنبه، دوم تیرماه، به نقل از نشریه آلمانی «ولت آم زونتاگ» گزارش داد که «حدود ۳۰۰» دیپلمات ترک از زمان کودتای نافرجام سال ۲۰۱۶ از آلمان تقاضای پناهندگی کرده‌اند.

بر اساس آمار موجود در این گزارش، ۱۱۷۷ شهروند ترکیه دارای مقام دیپلماتیک یا رسمی، شامل خانواده‌های دیپلمات‌ها، در دو سال گذشته از آلمان تقاضای پناهندگی کرده‌اند.

این آمار از وزارت کشور آلمان گرفته شده، اما این وزارتخانه هنوز در این باره اظهار نظر نکرده است.

از تابستان سال ۲۰۱۶ که کودتای نافرجام در ترکیه نزدیک به ۲۵۰ کشته بر جای گذاشت هزاران نفر در این کشور بازداشت و زندانی شده، هزاران نفر دیگر کار خود را از دست داده‌اند و صدها نفر هم‌چنان در انتظار برگزاری دادگاه خود هستند.

خبرگزاری رویترز تعداد اخراجی‌ها از بخش عمومی و خصوصی در ترکیه را حدود ۱۶۰ هزار نفر و تعداد بازداشتی‌ها را نیز رقمی در همین حدود گزارش کرده است.

فتح‌الله گولن، واعظ ترکیه‌ای که در حال حاضر ساکن آمریکاست و سابقا با رجب طیب اردوغان دوستی و همکاری داشته، متهم است که کودتای نافرجام را رهبری کرده است.

با این حال آقای گولن در پاسخ گفته که هیچ گونه ارتباطی با این رخداد نداشته است و در مقابل آقای اردوغان را مسئول این کودتا می‌داند.

در همین حال بازداشت افراد «مظنون» به مشارکت در کودتا پس از دو سال هم‌چنان ادامه دارد.

شبکه خبری سی‌ان‌ان‌ترک روز شنبه از بازداشت ۴۷ نفر دیگر در این کشور به دلیل ارتباط با فتح‌الله گولن خبر داد.

آن طور که در گزارش این شبکه خبری آمده بود، این افراد «مظنون» نقش «مرشد و راهنمای مذهبی» افسران عالی‌رتبه ارتش ترکیه را ایفا می‌کرده‌اند.

در حالی که حکومت رجب طیب اردوغان می‌گوید که اقدامات این‌چنینی برای حفاظت از امنیت ملی کشور لازم است، منتقدان او اصرار دارند که آقای اردوغان از این کودتا به عنوان بهانه‌ای برای سرکوب مخالفانش بهره می‌گیرد.

‌رجب طیب اردوغان ۱۵ سال است که در ترکیه بر مسند قدرت است و انتظار می‌رود که از انتخابات روز یک‌شنبه هم پیروز بیرون بیاید، با این حال پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که او این پیروزی را آسان به دست نخواهد آورد.

شماری از رسانه‌های بین‌المللی می‌گویند انتخاباتی که صبح یک‌شنبه آغاز شد و تا عصر همین روز ادامه خواهد داشت «مهم‌ترین چالش» اردوغان و حزب «عدالت و توسعه»، از زمان روی کار آمدن او و تشکیلات سیاسی اوست.

طی سال‌های گذشته اقتصاد ترکیه با سرعت بالایی رشد کرده و تولید ناخالص داخلی آن از حدود ۲۰۰ میلیارد دلار به بالای ۹۰۰ میلیارد دلار صعود کرده است.

اما از سوی دیگر ترکیه از لحاظ سیاسی و اجتماعی نیز با چالش‌های مختلفی روبه‌رو بوده و انتقادهای گسترده‌ای در مورد بازداشت‌ها و تسویه گسترده مخالفان و حرکت دولت به سوی یک‌ سیستم «تمامیت‌خواه» مطرح شده ‌است.

منبع: خبرگزاری رویترز، رادیوفردا/ ف. دو.

XS
SM
MD
LG