لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۴:۰۳

ترکیه: قادر به جایگزینی نفت ایران نیستیم


مولود چاوش‌اوغلو، وزیر خارجه ترکیه
مولود چاوش‌اوغلو، وزیر خارجه ترکیه

وزیر خارجه ترکیه می‌گوید در کوتاه‌مدت امکان جایگزینی نفت وارداتی از ایران وجود ندارد و آمریکا باید در تصمیم خود برای توقف معافیت به مشتریان نفتی ایران تجدید نظر کند.

به گزارش روزنامه «حریت» ترکیه، مولود چاوش‌اوغلو، وزیر خارجه این کشور پنج‌شنبه ۱۲ اردیبهشت‌ماه اعلام کرد که برخی واحدهای پالایشگاهی ترکیه با قطع خرید نفت از ایران دچار مشکل می‌شوند، چرا که جایگزینی برای برخی از انواع نفت ایران وجود ندارد و بایستی طراحی این واحدهای پالایشگاهی کشور تغییر کند تا قادر به پالایش نفت دیگری باشد.

آقای چاوش‌اوغلو در ادامه گفت، ما پیشتر گفته بودیم نفت عراق می‌تواند جایگزین بخشی از نفت ایران باشد، اما بایستی در نظر داشت که خط لوله کرکوک-ترکیه نیاز به تعمیر دارد.

آمریکا دوشنبه هفته گذشته معافیت‌های تحریمی ایران را لغو کرد و از روز جاری هیچ کشوری مجاز به خرید نفت ایران نیست.

آبان‌ماه پارسال که آمریکا آماده معافیت به برخی مشتریان نفتی ایران می‌شد، ترکیه خرید نفت از جمهوری اسلامی را برای یک ماه (نوامبر) متوقف کرد.

آمارهای شرکت مشاوره انرژی و ردیابی کشتی‌ها، «کلیپر» نشان می‌دهد که همان ماه، نفت منطقه بصره عراق جایگرین نفت ایران شده‌است.

همزمان با توقف معافیت‌های آمریکا به مشتریان نفتی ایران، عراق اعلام کرد که در نظر دارد ۲۵۰ هزار بشکه به تولید خود اضافه کند. عربستان و امارات نیز قول داده‌اند، نگذارند با توقف صادرات نفت ایران، بازار با کمبود نفت مواجه شود.

هنوز معلوم نیست ترکیه و چین که مخالفت خود با تحریم‌های آمریکا را اعلام کرده‌اند، خرید نفت از ایران را ادامه دهند، یا نه، اما گارد ساحلی عربستان سعودی روز چهارشنبه به یک نفتکش آسیب دیده ایرانی در دریای سرخ کمک کرد و مقام‌های جمهوری اسلامی با تأیید این گزارش، از سلامت تمامی ۲۶ خدمه این نفتکش خبر دادند.

گزارش شده‌است این نفتکش حامل یک میلیون بشکه نفت بوده و تنها کشوری که بصورت قانونی (بر اساس تحریم‌های آمریکا) از این مسیر نفت از ایران می‌خرید، ترکیه است.

البته، گزارش‌هایی نیز منتشر شده‌است که مقصد این نفتکش را سوریه اعلام کرده‌اند.

بر اساس آمارهای دیگر شرکت ردیابی نفتکش‌ها، «کپلر» که در اختیار رادیو فردا قرار گرفته است، ایران صادرات نفت به سوریه را از آبان ماه پارسال (بعد از تحریم‌های نفتی آمریکا) تا ابتدای اردیبهشت‌ماه قطع کرده بود.

ایران از ابتدای پارسال تا آبان‌ماه نیز به‌طور متوسط روزانه نزدیک ۵۷ هزار بشکه نفت به سوریه تحویل داده‌است.

اخیراً گزارش‌هایی نیز در خبرگزاری‌های رویترز و بلومبرگ منتشر شد که حاکی از کمبود شدید بنزین در این کشور به‌خاطر توقف تحویل نفت ایران به سوریه در ماه‌های گذشته بود.

در رابطه با ترکیه، به تازگی نشریه تخصصی پلاتز، گزارشی منتشر کرد که نشان می‌دهد، ترکیه شش نوع نفت خام (با انواع درجه سنگینی) از ایران می‌خرد و ۲۹ نوع نفت در انوع کشورها از روسیه تا کشورهای آفریقایی، عراق و عربستان می‌تواند جایگزین نفت ایران باشد، اما معلوم نیست این کشورها ظرفیت اضافی برای جایگزینی همه انواع نفت‌های صادراتی ایران به ترکیه (نفت سنگین، کوروش، فروزان، سیری، پارس، نفت سبک) را داشته باشند یا نه.

عربستان، آمریکا و امارات قول داده‌اند بازارهای جهانی با توقف صادرات نفت ایران دچار مشکل نشود.

در این زمینه، محمد بارکیندو، دبیرکل اوپک که به ایران سفر کرده‌است، پنج‌شنبه با اشاره به تحریم‌های آمریکا علیه ایران و ونزوئلا، همچنین جنگ داخلی لیبی، اعلام کرد اوپک به مسئولیت ذاتی خود که تنظیم بازارهای جهانی نفت است، عمل خواهد کرد. وی گفت نباید اوپک را سیاسی کرد.

ایران به دفعات گفته‌است، عربستان و امارات دربارهٔ ظرفیت اضافی تولید خود بزرگ‌نمایی می‌کنند و ایران کماکان تلاش خواهد کرد صادرات نفت را ادامه دهد.

اما آژانس بین‌المللی انرژی هفته گذشته گزارش داد که ظرفیت افزایش تولید نفت عربستان، عراق، امارات و کویت به تنهایی تقریباً سه برابر صادرات نفت ایران است.

منابع: روزنامه حریت، رویترز، بلومبرگ، آژانس بین‌المللی انرژی، رادیو فردا؛ د.خ / پ.پ
XS
SM
MD
LG