وزیران خارجه آمریکا و ارمنستان قرارداد همکاریهای راهبردی برای توسعه روابط امنیتی و برخی حوزههای دیگر را امضا کردند.
همزمان دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، با انتقاد از این قرارداد گفته است آمریکا همواره در قفقاز نقشی «بیثباتکننده» داشته است.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، در مراسم امضای قرارداد همکاریهای راهبردی با همتای ارمنی خود در واشینگتن تصریح کرد ایالات متحده با ارمنستان در حوزه امنیتی و دفاعی و بهویژه برای پشتیبانی از تلاشهای این کشور برای استقلال و حاکمیت سرزمینی خود همکاری میکند.
او قرارداد امضاءشده را یک «نقطه عطف» در همکاریهای «دفاعی، امنیتی، اقتصادی و دموکراسی» خواند و تصریح کرد تقویت همکاریهای ایروان و واشینگتن برای هر دو کشور، منطقه و خارج از آن مفید خواهد بود.
این قرارداد در آستانه اعزام نیروهای مرزبانی آمریکا به ارمنستان امضا شده است. پیشتر نیروهای روسی برای بیش از سه دهه، وظیفه مرزبانی و کنترل ورودیهای مرزی ارمنستان را بر عهده داشتند، اما پارسال ارمنستان قرارداد محافظت از مرزهای خود توسط ارتش روسیه را فسخ کرد و قرار است طی هفتههای آینده تیمهای گمرکی و گشت مرزی آمریکایی به ارمنستان اعزام شوند.
هنوز ایران واکنش رسمی به این موضوع نشان نداده، اما سخنگوی کرملین میگوید همکاری با روسیه برای ارمنستان «سازنده و مثبت» بوده، در حالی که ایالات متحده «هیچ وقت نقشی ثباتبخش در قفقاز جنوبی ایفا نکرده است».
وزارت خارجه روسیه نیز همزمان با امضای قرارداد همکاریهای راهبردی ارمنستان و آمریکا اعلام کرد وزیر خارجهٔ دولت ایروان را به مسکو دعوت کرده است.
در آستانه امضای قرارداد همکاریهای راهبردی ارمنستان و آمریکا، رسانههای روسی نیز دولت ایروان را هدف حملات شدید لفظی قرار دادند و ارمنستان روز چهارشنبه نیز در واکنش به این لفاظیها، سفیر روسیه در این کشور را به وزارت خارجه فراخواند.
جمهوری آذربایجان نیز واکنش رسمی نسبت به امضا قرارداد یادشده نشان نداده، اما وزیر خارجه ارمنستان هفته گذشته در دیدار با مقامات اتحادیه اروپا موضوع عادیسازی روابط با جمهوری آذربایجان را مذاکره کرده بود.
روسیه طی سه دهه گذشته متحد اصلی ارمنستان بود و حتی یک پایگاه نظامی در این کشور دارد. اما دولت ایروان طی چند سال گذشته کرملین را متهم کرده که در جنگ سال ۲۰۲۰ قرهباغ از این کشور حمایت نکرد و نیروهای حافظ صلح روسی در جریان بازپسگیری خانکندی توسط ارتش جمهوری آذربایجان نیز واکنشی نشان ندادند.
از آن زمان ارمنستان گامهایی برای نزدیکی به غرب برداشته و هفته گذشته دولت نیکول پاشینیان، مصوبه پارلمان این کشور برای الحاق ارمنستان به اتحادیه اروپا را امضا کرد.
از سال گذشته هزاران نیروی نظامی اروپایی و آمریکایی وارد ارمنستان شده و مسئولیت گشتزنی مرزی را برعهده دارند.
آرارات میرزویان، وزیر خارجه ارمنستان نیز در مراسم امضای قرارداد همکاریهای استراتژیک با آمریکا گفت ارمنستان از «حمایت مستحکم ایالات متحده از استقلال، حاکمیت و تمامیت ارضی ارمنستان» قدردانی میکند.
او گفت قرارداد جدید حوزههای گستردهای از جمله تقویت روابط اقتصادی و انرژی، ارتباطات، تعمیق همکاریهای دفاعی و امنیتی، تقویت نهادهای دموکراتیک، ترویج حاکمیت قانون و عدالت، توسعه نوآوریها و فناوریهای پیشرفته و گسترش ارتباطات بین مردم دو کشور را شامل میشود.