لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۶ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۶:۵۸

گزارش سازمان ملل: اثر مخرب چالش‌های سیاسی و مالی بر تشکیلات خودگردان فلسطینی


محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردانی
محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردانی

تازه‌ترین گزارش سازمان ملل متحد هشدار می‌دهد که تشکیلات خودگردان فلسطینی به دلیل تشدید «فشارهای عمده اقتصادی و چالش‌های بزرگ امنیتی و سیاسی» در آستانه فروپاشی است.

این گزارش تاکید دارد که شرایط سیاسی و انسانی و همچنین وضعیت حقوق بشر در مناطق فلسطینی در شش ماه گذشته به طرزی فزاینده وخیم شده و در مواردی «دردناک» بود.

گزارش نیکلای ملادنوف، فرستاده ویژه سازمان ملل در امور خاورمیانه، که پنج‌شنبه شب، پنجم اردیبهشت، در خبرگزاری فلسطینی معان و نیز رسانه‌های اسرائیلی آی ۲۴ و هاآرتص بازتاب یافت، تاکید دارد که بقای تشکیلات خودگردانی به «طرز بی‌سابقه‌ای» در معرض «تهدید» است.

این گزارش می‌گوید در نتیجه این وضعیت وخیم، زندگی فلسطینیان سخت‌تر شده، به یاری‌های بشردوستانه نیاز بیشتری دارند و حتی جبران اثرات این شرایط «ممکن است سال‌ها طول بکشد».

سازمان ملل یادآور شده که دولت اسرائیل پول مالیات کسب و کارهای فلسطینی را توقیف کرده است؛ حکومت وابسته به محمود عباس گفته است، حاضر به دریافت تنها بخشی از این پول که متعلق به خود فلسطینیان است، نیست و اسرائیل باید بی هیچ شرطی تمامی این پول را به فلسطینیان بدهد.

از ۲۴ سال پیش، یک سال بعد از برپایی حکومت خودگردانی، اسرائیل درآمد مالیات فلسطینیان و عوارض کالاهای وارده یا صادره از فلسطین از طریق گذرگاه‌ها را دراختیار می‌گیرد و موظف است آن را به تشکیلات خودگردانی بدهد. اما دولت‌های اسرائیل توقیف این پول را به ابزاری برای فشار بر دولت فلسطینیان بدل کرده‌اند.

دولت اسرائیل این بار گفته است، حکومت خودگردانی باید پرداخت مستمری به خانواده‌ «تروریست‌های فلسطینی را که در قتل اسرائیلیان دست داشته‌اند، و پرداخت مستمری به خانواده زندانیان امنیتی فلسطینی را متوقف کند».

گزارش نیکلای ملادنوف همچنین تظاهرات یک ‌سال اخیر فلسطینیان غزه در نزدیکی مرزهای این باریکه با اسرائیل را که به وارد شدن زیان‌های مالی چشمگیر به فلسطینی‌ها شده، از دلایل تشدید بحران اقتصادی می‌داند.

این گزارش با وجود اشاره به مرگ ۷۰ تن از جمله کودکان و زخمی شدن هزاران تن دیگر در این تظاهرات، نتیجه گرفته که کوشش‌های سیاسی برای جلوگیری از مبدل شدن بحران غزه به جنگ «موفقیت‌آمیز» بوده و فعلا آرامش نسبی بین طرفین برقرار است.

تلاش‌های نیکلای ملادنوف در قالب مذاکرات ماه‌های اخیر او با دولتمردان و فرماندهان اسرائیلی و نیز با مقامات حماس در غزه، در کنار کوشش‌های مشابه مصر، مانع از آن شد که حملات راکتی فلسطینیان به شهرهای اسرائیل، به جنگ کامل اسرائیل علیه غزه منجر شود.

گزارش سازمان ملل ضمن اشاره به گسترش شهرک‌سازی‌های اسرائیل در کرانه باختری و «تشدید خشونت» میان فلسطینیان و نیروهای امنیتی اسرائیل، یادآوری کرده که حل معضل فلسطینیان نیازمند «پایان اشغالگری» است.

این درخواست در حالی بیان می‌شود که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، ماه گذشته «قول» داد که شهرک‌های عمده یهودی‌نشین در کرانه باختری را به خاک اسرائیل منضم کند؛ برخی از حامیان جناح راست بعد از انتخابات ۲۰ فروردین و در حالی که آقای نتانیاهو مامور تشکیل دولت جدید شده، تحقق این قول را از او درخواست کرده‌اند.

سازمان ملل در گزارش خود نبود مذاکرات صلح میان فلسطینیان با اسرائیل را در وضعیت وخیم مناطق فلسطینی‌نشین موثر دانسته و بر لزوم اجرای «راهکار دو کشوری» بر اساس قطعنامه سازمان ملل و عهدنامه‌های بین‌الملی تاکید کرده و نیز افزوده است که نمی‌توان کشور فلسطینی را بدون شامل دانستن باریکه غزه برپا کرد.

این گزارش همچنین به تداوم حصر غزه از سوی اسرائیل، ناکارآمدی حکومت حماس و دودستگی فلسطینی‌ها در مورد حاکمیت غزه اشاره دارد.

گزارش فرستاده سازمان ملل درامور خاورمیانه در آستانه نشست ویژه‌ای ارائه شده است که قرار است دهم اردیبهشت در بروکسل با ریاست نروژ و مشارکت کشورهای عضو اتحادیه اروپا، آمریکا و بانک جهانی برگزار شود.

محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردانی، یک‌شنبه گذشته در نشست اضطراری اتحادیه عرب در قاهره، با تشریح نیازهای فوری فلسطینیان، خواهان یاری مالی شد.

کشورهای عضو اتحادیه ظاهرا اعطای ده‌ها میلیون دلار را تعهد کردند. اما معلوم نیست این کمک‌ها به سرنوشت تعهدات بی‌پشتوانه دیگر دولت‌های ثروتمند عربی به فلسطینیان دچار نشود.

به ادعای آقای عباس، در حالی که بنیامین نتانیاهو امکان داده پول کشورهای دیگر به دست حماس در غزه برسد، «آمریکا هم به فلسطینیان می‌خندد».

اشاره رهبر فلسطینیان به موافقت اسرائیل با انتقال ده‌ها میلیون دلار کمک قطر به غزه در یک سال گذشته بود.

آمریکا در سال گذشته به دستور دونالد ترامپ کمک سالانه خود به تشکیلات فلسطینی را قطع کرد. افزون بر برخی یاری‌های مستقیم آمریکا به نیروهای امنیتی حکومت خودگردانی، واشینگتن سالانه صدها میلیون دلار به «اونرا»، آژانس سازمان ملل در امر کمک به آوارگان فلسطینی اختصاص می‌داد.

در متن ای‌میلی که رسانه‌های اسرائیل آن را هفته گذشته منتشر کردند، جرد کوشنر، مشاور ارشد رئیس جمهوری آمریکا، در بهار سال گذشته نوشته بود که که «اونرا» به یک نهاد فاسد مبدل شده که با حفظ وضعیت فلسطینیان روند صلح را عملا ده‌ها سال راکد گذاشته است.

آقای کوشنر چهارشنبه گذشته در واشینگتن گفت، طرح صلح آمریکا، موسوم به «معاهده قرن»، تا دو ماه دیگر و پس از پایان ماه رمضان و تشکیل و استقرار دولت جدید اسرائیل، به طرفین ارائه می‌شود.

مقامات ارشد فلسطینی قبل از انتشار جزئیات «معاهده قرن»، آن را «قاطعانه» رد کردند، اما جیسون گرینبلات، نماینده ویژه آمریکا در مذاکرات صلح، هفته گذشته گفت از دست رفتن این فرصت، به‌ویژه برای فلسطینیان «زیان‌بار» خواهد بود.

منابع: خبرگزاری معان، روزنامه هاآرتص/ ف. دو.
XS
SM
MD
LG