لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۹:۰۸

دبیرکل سازمان ملل درباره طرح الحاق کرانه باختری به اسرائیل هشدار داد


تظاهرات در اعتراض به طرح دولت اسرائیل برای الحاق بخش‌هایی از کرانه باختری به این کشور، تل‌آویو، ۶ ژوئن
تظاهرات در اعتراض به طرح دولت اسرائیل برای الحاق بخش‌هایی از کرانه باختری به این کشور، تل‌آویو، ۶ ژوئن

یک هفته مانده به موعدی که دولت اسرائیل برای آغاز روند الحاق بخش‌هایی از کرانه باختری به خاک خود تعیین کرده است، دبیرکل سازمان ملل متحد این اقدام را «جدی‌ترین حرکت در نقض قوانین بین‌المللی» نامید و از اسرائیل خواست این طرح را کنار بگذارد.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، روز سه‌شنبه ۳ تیر، در جریان گزارش شش‌ماهه در خصوص نزاع اسرائیلی- فلسطینی به شورای امنیت، گفت طرح اسرائیل به امید‌ها برای ازسرگیری مذاکرات و تحقق راهکار دو کشوری (استقلال فلسطین در کنار اسرائیل) ضربه‌ای «مهلک» وارد می‌کند.

به گفته دبیرکل سازمان ملل، این گام برای فلسطینیان و اسرائیل و تمامی منطقه مصیبت‌بار خواهد بود.

بنیامین نتانیاهو روز ۱۱ تیرماه را سرآغاز روند الحاق ۳۰ درصد از اراضی کرانه باختری و دره رود اردن به خاک اسرائیل تعیین کرده است.

اسرائیل بر اساس طرح صلح آمریکایی موسوم به «معامله قرن» درصدد اجرای طرح الحاق این مناطق است؛ طرحی که پیشنهاد کرده خاک مناطقی در کرانه باختری که یهودی‌نشین‌ها در آن ساخته شده، در دست اسرائیل باقی بماند.

پیشنهاد آمریکا مشروط به پذیرش تعهد از سوی اسرائیل بوده که وجود کشور مستقل فلسطین را در پایان مذاکرات صلح بپذیرد.

در این میان، دستیاران دونالد ترامپ روز سه‌شنبه در نشستی در کاخ سفید بررسی‌هایی را برای تعیین موضع آمریکا در خصوص الحاق آغاز کرده‌اند.

دیوید فریدمن، سفیر آمریکا در اسرائیل، برای شرکت در این بررسی‌ها به واشینگتن بازگشته است.

رسانه‌های اسرائیل احتمال داده‌اند که آقای ترامپ خود در نشست دیگری با این موضوع در همین هفته حضور یابد.

هفته گذشته، استنی هویر، رئیس اکثریت دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا، و ۱۷۰ عضو این حزب در کنگره از اسرائیل خواستند تا از اجرای طرح الحاق خودداری کند. اما، در همین حال، یکصد تن از اعضای حزب جمهوری‌خواه طرحی را برای حمایت آمریکا در صورت عملی شدن الحاق ارائه کرده و گفته‌اند اسرائیل برای دفاع از خود حق اِعمال حاکمیت در این مناطق را دارد.

از سوی دیگر، بیش از یک هزار نماینده مجلس از ۲۵ کشور اروپا در نامه‌ای اقدام اسرائیل را خطرناک توصیف کرده‌اند.

به گزارش هاآرتص، برخی امضاکنندگان نامه نمایندگان اروپایی، از کشورهایی مانند آلمان و مجارستان هستند که سیاست کاملاً دوستانه در قبال اسرائیل دارند.

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در روزهای گذشته بار دیگر تأکید کرده بود که اقدام اسرائیل «بدون چالش نخواهد بود» و اتحادیه همچنان اشغال کرانه باختری را «غیرقانونی» می‌داند.

در این میان، رسانه‌های اسرائیل گزارش دادند که ارتش این کشور بخشی از نیروهای ذخیره را احضار کرده تا با ناآرامی‌های احتمالی فلسطینیان پس از آغاز روند الحاق مقابله کند.

آویو کوخاوی، رئیس ستاد ارتش اسرائیل، روز دوشنبه گفته بود بروز ناآرامی در کرانه باختری در اعتراض به الحاق ممکن است به جنگ ارتش اسرائیل در غزه هم کشیده شود.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، هزاران فلسطینی ساکن در کرانه باختری روز دوشنبه در پی فراخوان جنبش فتح، با تجمع در شهر اریحا و در حضور نمایندگان سیاسی شماری از کشورها، سرآغاز اعتراض‌ها به الحاق را اعلام کردند.

نمایندگان سیاسی چین و روسیه در میان دیپلمات‌های خارجی حاضر در تجمع اریحا طی سخنرانی‌هایی به زبان عربی تأکید کردند که جامعه جهانی «تثبیت اشغالگری» را تحمل نخواهد کرد. آنان اعتراض را حق فلسطینیان عنوان کردند.

صائب عریقات، دبیر کمیته اجرایی ساف، در گردهمایی اریحا خواهان حمایت جامعه جهانی از حقوق فلسطینیان شد. هم‌زمان، اسماعیل هنیه، رئیس‌دفتر سیاسی حماس، این هفته در نامه‌هایی به سران ۱۲۰ کشور، گفت واکنش فعالانه آن‌ها به طرح اسرائیلی الحاق ضروری است.

در این میان، هزاران اسرائیلی شامل اعراب شهروند این کشور، سه‌شنبه‌شب در تظاهراتی در تل‌آویو، به انضمام اراضی فلسطینی اعتراض کردند، درحالی‌که صدها شهروند مناطق یهودی‌نشین و حامیان آن‌ها نیز تظاهرات خود را در این شهر برگزار کردند.

در سال ۲۰۱۷ که دونالد ترامپ با تغییر سیاست ده‌ها ساله آمریکا، بیت‌المقدس/اورشلیم را به عنوان پایتخت اسرائیل به رسمیت شناخت، ۱۴ عضو شورای امنیت و ۱۲۸ کشور در قطعنامه‌هایی با این اقدام رئیس‌جمهور ایالات متحده مخالفت کردند.

با وجود تظاهرات پرتلفات فلسطینیان در اعتراض به این شناسایی، آمریکا سفارت خود را به اورشلیم منتقل کرد و اندکی بعد، دولت ترامپ اقدام اسرائیل در الحاق بلندی‌های جولان را که از سوریه گرفته بود، به رسمیت شناخت.

XS
SM
MD
LG