لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۷:۲۹

ارتش اسرائیل اعلام کرد کنترل گذرگاه مرزی رفح در جنوب غزه را در دست گرفته است


تصویری که ارتش اسرائیل از بخش شرقی گذرگاه رفح در روز سه‌شنبه، ۱۸ اردیبهشت منتشر کرده است
تصویری که ارتش اسرائیل از بخش شرقی گذرگاه رفح در روز سه‌شنبه، ۱۸ اردیبهشت منتشر کرده است

ارتش اسرائیل بامداد سه‌شنبه، ۱۸ اردیبهشت، اعلام کرد که کنترل گذرگاه رفح در غزه از سمت شرقی این منطقه را در دست گرفته‌ است.

در عین حال یگان‌های عزالدین قسام، شاخه نظامی گروه افراطی حماس هم امروز باردیگر مسئولیت حمله با چند فروند خمپاره به گذرگاه کرم شالوم را برعهده گرفتند.

آژیر خطر حمله راکتی پیش‌ازظهر سه‌شنبه در این گذرگاه به صدا درآمده بود. اما رسانه‌های اسرائیل بعداً اعلام کردند شش پرتابه‌ حماس آسیب جانی در پی نداشته است.

در بیانیه ارتش اسرائیل درباره گذرگاه رفح آمده که سربازان ارتش جستجوی منطقه عملیاتی را که از آن، از جمله روز یکشنبه حملات راکتی به سوی گذرگاه کرم شالوم در داخل خاک اسرائیل انجام شد، ادامه داده و توانسته‌اند محور صلاح‌الدین را «به طور کامل به کنترل خود درآورند».

بر اساس این بیانیه، در این عملیات «۲۰ خرابکار» کشته، سه دهانه تونل کشف و یک خودرو که بمب در آن جاسازی شده و به سوی نیروهای اسرائیل حرکت می‌کرد، منهدم شد.

ارتش اسرائیل افزود نیروی هوایی این کشور نیز در طول ساعات اولیه بامداد سه‌شنبه حدود ۱۵۰ هدف را در این منطقه بمباران کرد.

بیانیه همچنین اعلام کرده که نیروهای اسرائیلی در مجموعه این عملیات متحمل تلفاتی نشده‌اند.

مصر که یکی از کشورهای میانجی‌گر در مذاکرات غیرمستقیم میان اسرائیل و گروه افراطی حماس است، سه‌شنبه عملیات اسرائیل در شرق رفح را تهدید برای جان حدود یک میلیون فلسطینی نامید.

بیانیه وزارت خارجه مصر افزود عملیات اسرائیلی ممکن است کوشش‌هایی را نیز که برای دستیابی به «آتش‌بس پایدار» در جریان است، با تهدید روبه‎‌رو کند.

ارتش اسرائیل بامداد دوشنبه بیانیه‌هایی را برای ترک محله‌هایی از شرق رفح از هوا به داخلاین منطقه پرتاب کرده بود تا آغاز عملیات خود را به ساکنان این مناطق اطلاع دهد.

اطلاع‌رسانی مشابهی نیز از طریق شبکه‌های اجتماعی انجام شده بود.

با این حال، عملیات ارتش اسرائیل در بخش شرقی رفح از شامگاه دوشنبه در پی «اجماع» وزیران کابینه جنگ برای آغاز «عملیاتِ محدود» آغاز شد.

گروه حماس روز یکشنبه مسئولیت حمله راکتی به گذرگاه کرم شالوم را که به کشته شدن چهار سرباز اسرائیلی و زخمی شدن شمار دیگری از نیروهای این کشور منجر شد، برعهده گرفت.

اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس و نخست‌وزیر قطر دوشنبه شب اعلام کردند حماس پیشنهاد «آتش‌بس را پذیرفته است».

دفتر نخست‌وزیری اسرائیل در واکنش گفت جزئیات توافقی که مصر، قطر و میانجی‌گرهای دیگر پذیرش آن از سوی حماس را اعلام کرده‌اند، مورد قبول اسرائیل نبوده و این کشور پیشتر آن را رد کرده و توافقی شامل جزئیات متفاوتی را قبول کرده است.

دفتر نخست‌وزیری اسرائیل دوشنبه شب افزود یک تیم فنی را برای بررسی جزئیات پیشنهاد مورد پذیرش حماس، راهی قاهره می‌کند.

رسانه‌های اسرائیل از سفر این تیم در روز سه‌شنبه به مصر خبر دادند.

روزنامه نیویورک تایمز نیز سه‌شنبه گزارش داد توافقی که حماس پذیرش آن را اعلام کرده، با نسخه‌ای که مورد قبول اسرائیل بوده، تفاوت‌هایی دارد اما این تفاوت‌ها «جزئی است».

شبکه سی‌ان‌ان هم سه‌شنبه گزارش داد بین نسخه‌ای که اسرائیل برای معامله با حماس پذیرفته بود با نسخه‌ای که حماس قبول آن را اعلام کرده، این تفاوت اساسی وجود دارد که حماس ممکن است تنها ۱۸ گروگان از میان ۱۳۲ شهروند اسرائیلی ربوده شده را آزاد کند.

در نسخه‌ای که اسرائیل پذیرفته بود، حماس می‌بایست در یک دوره ۴۰ روزه از توقف عملیات جنگی، ۳۳ گروگان اسرائیلی، شامل زنان و دختران، مردان بیمار و بالای ۵۰ سال را آزاد کند اما دوره نخست از توقف عملیات هنوز به منزله آتش‌بس تلقی نشود.

یک «تفاوت عمده» دیگر که در گزارش سی‌ان‌ان به آن اشاره شده، درخواست حماس برای لغو «حق وتوی اسرائیل» در خصوص شماری از زندانیان امنیتی فلسطینی است که مرتکب جرایم «سنگین» شده‌اند.

در نسخه مورد پذیرش اسرائیل، این کشور از این حق برخوردار بود آن دسته از زندانیان امنیتی بارز فلسطینی را که مرتکب «قتل‌های متعدد علیه مردم اسرائیل» شده یا طراح «حملات شدیداً مرگبار» در اسرائیل در دوره‌های مختلف بودند، آزاد نکند.

شبکه سی‌ان‌ان در گزارش خود افزود اسرائیل پس از آغاز عملیات دوشنبه شب در رفح به آمریکا اطلاع داده که دامنه این اقدامات در این بخش از جنوب غزه محدود است و هنوز طرحی را که از هفته‌ها قبل در مورد احتمال عملیات در این منطقه تصویب کرده بود، کلید نزده است.

بنی گانتس، وزیر ارشد کابینه جنگ، نیز دوشنبه شب در بیانیه‌ای اعلام کرد که مراحل عملیات ارتش در شرق رفح از قبل تصویب شده و ارتباطی با «موافقت حماس» با آتش‌بس نداشته است.

به گزارش رسانه‌های اسرائیل، بیانیه آقای گانتس در پی گسترش اقدامات اعتراضی خانواده‌های گروگان‌های اسرائیلی صادر شد.

هزاران اسرائیلی پس از بیانیه حماس در خصوص «توافق» با آتش‌بس، در بزرگراه اصلی تل‌آویو به نام «آیالون»، راهپیمایی کرده و هر از گاهی این بزرگراه را که شاهراه اصلی تردد خودرو در این کشور است، مسدود کردند.

تظاهرکنندگان آغاز عملیات زمینی ارتش در شرق رفح را برای حفظ جان ۱۳۲ گروگان اسرائیلی در غزه «خطرناک» عنوان کرده و خواهان پذیرش متقابل و فوری آتش‌بس از سوی کابینه جنگ اسرائیل بودند.

رئیس‌جمهور آمریکا در گفت‌وگوی تلفنی دوشنبه شب با بنیامین نتانیاهو خواهان خودداری اسرائیل از ادامه عملیات در شرق رفح شده بود.

رهبران کشورهای دیگر منطقه و جهان نیز فشار بر اسرائیل برای پذیرش آتش‌بس و خودداری از عملیات در رفح را توصیه کرده‌اند.

در این میان، حماس بامداد سه‌شنبه اعلام کرد انتقال کمک‌های بشردوستانه از طریق گذرگاه رفح «متوقف شده است». مصر در این باره اظهارنظری نکرده است.

از سوی دیگر، ارتش اسرائیل اعلام کرد دو سرباز این کشور در حملات حزب‌الله در روز دوشنبه در بخش شمالی اسرائیل کشته شدند.

به گزارش هاآرتص، دو سرباز در حمله پهپادی در شهر شمالی مطولا کشته شده‌اند. بخش شمالی اسرائیل و جنوب لبنان در طول روز دوشنبه شاهد حملات سنگین متقابل بودند.

با استفاده از بیانیه ارتش، هاآرتص، یدیعوت آحرونوت و رادیو فردا؛ ف.ر./ب.ب.
XS
SM
MD
LG