لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۶:۱۲

تهدید ترامپ: خلاف نظر آمریکا به قطعنامه اورشلیم در مجمع عمومی سازمان ملل رای ندهید


نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل گفته که دونالد ترامپ به دقت این رای‌گیری را رصد می‌کند.
نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل گفته که دونالد ترامپ به دقت این رای‌گیری را رصد می‌کند.

دونالد ترامپ با اشاره به رای‌گیری روز پنجشنبه در مجمع عمومی سازمان ملل درباره وضعیت اورشلیم (بیت‌المقدس)، هشدار داد کشورهایی که خلاف نظر آمریکا رای دهند با قطع کمک‌های ایالات متحده روبرو خواهند شد.

به گزارش روز چهارشنبه خبرگزاری آلمان، رئیس‌جمهوری آمریکا در پاسخ به این پرسش که واکنش به کشورهایی که در قطعنامه مربوط به اورشلیم خلاف نظر آمریکا رای دهند چیست، گفت: «ما حواس‌مان به این رای‌ها هست. بگذارید علیه ما رای دهند، در عوض ما حسابی (در بودجه) صرفه‌جویی خواهیم کرد».

نیکی هیلی، سفیر آمریکا در سازمان ملل، هم به کشورهای عضو این سازمان هشدار داد که مراقب رای خود در مورد قطعنامه وضعیت اورشلیم باشند، چرا که دونالد ترامپ، چنین حرکتی را «شخصی» برداشت می‌کند و «اسم آنها را در فهرستی کنار می‌گذارد».

به گزارش روز چهارشنبه ۲۹ آذر خبرگزاری آسوشیتدپرس، خانم هیلی در نامه‌ای تهدیدآمیز به بیشتر نمایندگان دائم در سازمان ملل و پیامی در توئیتر، از اقدام وزیران خارجه ترکیه و تشکیلات خودگردان فلسطینی که در حال سفر به نیویورک هستند تا در جلسه مجمع عمومی حاضر شده و رای دهند، انتقاد کرد.

ترکیه و تشکیلات خودگردان فلسطینی از آمریکا انتقاد کرده و واشینگتن را به «ارعاب» دیگران متهم کرده‌اند.

پس از این که آمریکا در شورای امنیت سازمان ملل قطعنامه مربوط به اورشلیم را وتو کرد، فلسطینی‌ها رای‌گیری در مجمع عمومی سازمان ملل را دنبال کردند. قطعنامه تهیه شده برای ارائه به مجع عمومی از آقای ترامپ می‌خواهد که از تصمیم خود در خصوص به رسمیت شناختن اورشلیم به عنوان پایتخت اسرائیل و همچنین انتقال سفارت آمریکا از تل‌آویو به اورشلیم خودداری کند.

برخلاف قطعنامه‌های شورای امنیت، اسناد صادر شده از سوی مجمع عمومی سازمان ملل الزام قانونی برای اجرا ندارد و فقط گویای دیدگاه کشورهای جهان است.

قطعنامه‌ای که قرار است روز پنجشنبه در مجمع عمومی در خصوص آن رای‌گیری شود، زبانی مشابه همان قطعنامه‌ای دارد که آمریکا آن را وتو کرد.

این قطعنامه به ۱۰ قطعنامه سابق شورای امنیت سازمان ملل که تاریخ آن به سال ۱۹۶۷ باز می‌گردد اشاره کرده و می‌گوید مشخص شدن وضعیت اورشلیم باید در مذاکره مستقیم میان اسرائیل و فلسطینی‌ها تعیین شود.

در نامه خانم هیلی که برای نمایندگان ۱۸۰ کشور در سازمان ملل ارسال شده، آمده است: «دولت آمریکا خیلی ساده و فقط می‌خواهد شما به تاریخ دوستی و همکاری و حمایت بین کشور ما و خود رجوع کنید و به تصمیم ما برای انتقال سفارت‌مان، احترام بگذارید».

این نامه می‌افزاید: «رییس‌جمهوری آمریکا به دقت این رای‌گیری را رصد می‌کند و درخواست کرده است نام کشورهایی که خلاف نظر ما رای می‌دهند، به اطلاع او برسد. ما هر رایی که داده می‌شود را یادداشت می‌کنیم».

پیامی که خانم هیلی در توئیتر نوشته، تندتر است. در این پیام آمده است: «همیشه در سازمان ملل از ما خواسته شده که کار بیشتر انجام دهیم و اهدای بیشتری بکنیم. پس وقتی ما تصمیمی گرفتیم که سفارتمان را کجا ببریم و (این تصمیم) بازتاب اراده مردم است، ما انتظار نداریم کسانی که ما به آن ها کمک کرده ایم، ما را هدف بگیرند. روز پنجشنبه در مورد حرکتی رای گیری می شود که منتقد انتخاب ما است. آمریکا اسامی آن ها را یادداشت می کند.»

به گزارش آسوشیتد پرس، این نخستین باری نیست که خانم هیلی، تهدید کرده که اقدامات مخالفان آمریکا را دنبال می کند. در ۲۷ ژانویه سال جاری میلادی و درست در زمانی که خانم هیلی به عنوان سفیر معرفی شده و وارد سازمان ملل شد، اعلام کرد که روش کاری آمریکا در سازمان ملل عوض شده است.

در آن زمان خانم هیلی گفت دولت آقای ترامپ هدفش این است که قدرت آمریکا را نشان دهد، سخن بگوید و از متحدان خود دفاع کند. در مورد کشورهایی هم که مخالف آمریکا هستند، «ما نام‌شان را یادداشت می‌کنیم».

آسوشیتدپرس می‌نویسد رفتار خانم هیلی از دیدگاه شماری از دیپلمات‌های با سابقه سازمان ملل، یادآور رفتارهای آمریکا در سال ۲۰۰۲ و در خصوص قطعنامه اجازه عملیات نظامی علیه عراق و در زمان ریاست جمهوری جورج دبلیو بوش است.

آن زمان دولت آقای بوش موضعی سخت در قبال فرانسه و دیگر کشورهایی گرفت که حاضر نشدند از اقدام نظامی در عراق، حمایت کنند.

اینکه آمریکا در قبال کشورهایی که روز پنجشنبه خلاف نظر واشینگتن رای دهند چه می‌کند، هنوز مشخص نیست. قطعنامه یاد شده با همکاری ترکیه که رییس سازمان اتحاد کشورهای اسلامی است و یمن، که رییس گروه عربی در سازمان ملل است، تهیه شده است.

پیش از ارسال نامه خانم هیلی و انتشار پیامش در توئیتر، ریاض منصور، سفیر فلسطین در سازمان ملل به آسوشیتدپرس گفته بود انتظار دارد که حمایت بسیار گسترده‌ای از این قطعنامه در مجمع عمومی سازمان ملل صورت گیرد.

ریاض المالکی، وزیر خارجه تشکیلات خودگردان فلسطینی، و مولود چاوش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه روز چهارشنبه در فرودگان آتاتورک استانبول و پیش از سفر به سمت نیویورک، گفتند آنها باور دارند که کشورهای عضو سازمان ملل، فشارهای نیکی هیلی را نادیده خواهند گرفت.

آقای مالکی گفت باور دارد که رای روز پنجشنبه را کشورها بر اساس وجدان خود خواهند داد چرا که این رایی برای عدالت است و آنها به نفع این قطعنامه رای می‌دهند.

وزیرخارجه ترکیه گفت: «هیچ کشور شریفی زیر بار چنین فشاری کمر خم نمی‌کند. جهان عوض شده است. آن دیدگاهی که می‌گفت من قدرت دارم در نتیجه درست هم می‌گویم، دیگر عوض شده است. جهان امروز علیه بی‌عدالتی به خروش می‌آید».

XS
SM
MD
LG