لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۰۱

تیلرسون: نمی­‌توان به دلیل توافق اتمی، از اقدامات بی‌ثبات‌کننده ایران صرف­نظر کرد


کنفرانس مطبوعاتی فدریکا موگرینی و رکس تیلرسون در روز سه‌شنبه در بروکسل.
کنفرانس مطبوعاتی فدریکا موگرینی و رکس تیلرسون در روز سه‌شنبه در بروکسل.

وزیر خارجه آمریکا در دیدار با رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت که نمی­‌توان به دلیل توافق برجام، از اقدامات بی‌ثبات‌کننده ایران چشم­‌پوشی کرد. فدریکا موگرینی هم گفت ما این امکان را داریم که در مسائل غیرمرتبط با اتوافق اتمی ایران، همکاری و گفت­‌وگو کنیم.

بر اساس متن و ویدیوی کنفرانس مطبوعاتی خانم موگرینی و رکس تیلرسون که روز سه­‌شنبه ۱۴ آذر در بروکسل انجام شد، دو طرف در خصوص مسائل سیاست خارجی از جمله ایران، سوریه و لیبی مذاکره کردند.

خانم موگرینی در این کنفرانس گفت: «ما در مورد ایران – به ویژه در خصوص توافق اتمی – گفت­‌وگو کردیم. من بر دیدگاه اتحادیه اروپا تاکید کردم که اجرای توافق برجام با ایران، یک اولویت کلیدی استراتژیک نه تنها برای امنیت اروپا، که امنیت منطقه­‌ای و جهانی است».

رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا افزود: «ما همچنین روی این واقعیت که مسائل دیگری (در خصوص ایران) وجود دارد که در حوزه توافق اتمی نیست و باید با هم آن را به بحث گذاشته و برای گذر از آن همکاری کنیم، گفت­‌وگو کردیم. اتحادیه اروپا حاضر به همکاری نزدیک با آمریکا در خصوص این مسائل بر اساس تداوم همکاری آمریکا در اجرای توافق برجام است».

خانم موگرینی افزود: «تصمیم بر این بود که توافق اتمی صرفا بر روی فعالیت­‌های هسته­‌ای متمرکز باشد که سابقه آن به ۱۴ سال پیش بر می‌گردد، لذا در حال حاضر ملغی کردن توافق اتمی که کارایی خود را نشان داده و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هم ۹ بار آن را تایید کرده است، ما را در موقعیت بهتری قرار نمی­دهد که بخواهیم دیگر مسائل مرتبط به ایران را بررسی کنیم».‎

رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا، پس از سخنان خانم موگرینی به محورهای مورد مذاکره دو طرف اشاره کرد و گفت: «همان­ طور که اشاره شد، در خصوص توافق برجام صحبت کردیم که ایران تماما به آن متعهد باشد و آن را تمام و کمال اجرا کند. در عین حال، شماری از اقدامات بی‌ثبات‌کننده ایران در منطقه را هم باید در نظر داشته باشیم».

وی افزود: «ما این اقدامات را به تازگی در موشک بالستیکی که از یمن شلیک شد، دیدیم که به نظر ما، سرخط آن به ایران وصل می­‌شود؛ حمایت آن­ها (ایران) از حوثی­‌ها و تاثیر بی‌ثبات‌کننده‌ای که در یمن دارند. ما همچنین می­‌دانیم که ایران با فرستادن سلاح و شبه­‌نظامی­ان به سوریه که محل درگیری است، و همچنین حمایت مداوم آن­ها از حزب­‌الله (لبنان) که گروهی تروریستی است، اوضاع را برهم می­‌زند».

آقای تیلرسون گفت: «از این کارها و اقدامات ایران نه می­‌شود چشم­‌پوشی کرد و نه می­‌توان بدون پاسخ گذاشت و ما قصد داریم به اقدامات خود ادامه دهیم تا مطمئن شویم ایران درک کند که این اقدامات برای ما قابل قبول نیست و ما منتظر همکاری با اتحادیه اروپا در این زمینه هم هستیم. این به نظر من، تهدیدی است برای ارزش­‌های مشترک ما».

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده، بارها گفته است که ایران با اقداماتی مانند آزمایش‌های موشکی و به‌خطر انداختن ثبات در خاورمیانه و جهان، روح توافق اتمی را نقض کرده‌ است. او در واپسین گزارش سه‌ماهه به کنگره از تایید پایبندی ایران به توافق اتمی خودداری کرد.

پیشتر، آلمان و فرانسه هم گفته­ بودند پاریس و برلین به حمایت از توافق اتمی با ایران ادامه می‌دهند، در عین‌حال خواستار آن هستند که ایران از برنامه توسعه موشک‌های بالستیک خود و «انگیزه‌های سلطه‌جویانه» در منطقه خاورمیانه دست بردارد.

وزیران خارجه سه کشور فرانسه، آلمان و بریتانیا، در کنار جان کری، وزیر خارجه وقت آمریکا و همتایان خود از چین و روسیه، در دیدارها و مذاکراتی طولانی‌مدت با محمد جواد ظریف و سایر مقام‌های ایرانی، در تیرماه ۱۳۹۴ به توافق اتمی موسوم به برجام دست پیدا کردند.

دونالد ترامپ که در جریان رقابت‌های انتخاباتی گفته بود در صورت پیروزی این توافق را کنار خواهد گذاشت، بارها از آن به عنوان «بدترین توافقی» که دیده، یاد کرده‌ است.

ویدیو از کانال وزارت خارجه آمریکا در یوتیوب.

XS
SM
MD
LG