لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۶:۵۱

چین و روسیه قطعنامه پیشنهادی آمریکا برای آتش‌بس در غزه و آزادی گروگان‌ها را وتو کردند


آمریکا خود در پنج ماه و نیم گذشته از آغاز جنگ غزه سه بار پیش‌نویس قطعنامه‌های ارائه شده به شورای امنیت را وتو کرده است
آمریکا خود در پنج ماه و نیم گذشته از آغاز جنگ غزه سه بار پیش‌نویس قطعنامه‌های ارائه شده به شورای امنیت را وتو کرده است

شورای امنیت سازمان ملل برای چهارمین بار از شروع جنگ غزه در تصویب قطعنامه‌ای که خواستار آتش‌بس در این باریکه می‌شد، ناموفق ماند. این بار قطعنامهٔ پیشنهادی آمریکا از طرف چین و روسیه وتو شد.

این دو عضو دائم شورای امنیت روز جمعه، سوم فروردین‌ماه، با طرح آمریکا برای «آتش‌بس فوری و پایدار» شش‌هفته‌ای در باریکهٔ غزه با هدف حفاظت از غیرنظامیان و ارسال کمک‌های بشردوستانه مخالفت کردند.

لیندا توماس-گرینفیلد، سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد، در جلسهٔ شورای امنیت گفت: «اکثریت قریب به اتفاق این شورا به این قطعنامه رأی مثبت دادند، اما متأسفانه روسیه و چین تصمیم گرفتند از وتوی خود استفاده کنند.»

او در ادامه روسیه و چین را متهم کرد که تنها برای طفره رفتن از محکوم کردن گروه حماس این قطعنامه را نپذیرفته‌اند.

خانم گرینفیلد قبل از رأی‌گیری نیز گفته بود که این یک «اشتباه تاریخی» برای شورای امنیت خواهد بود که این قطعنامه را تصویب نکند.

با وجود این، چین و روسیه تأکید داشتند که آتش‌بس در غزه باید بی‌قید و شرط باشد و طرح آمریکا تنها به منظور معاملهٔ گروگان‌‌ها و محکومیت گروه افراطی حماس تنظیم شده است.

ایالات متحده و اتحادیه اروپا همچون اسرائیا گروه حماس را گروهی تروریستی قلمداد می‌کنند.

واسیلی نِبِنزیا، سفیر روسیه در سازمان ملل، نیز قبل از رأی‌گیری، از اعضا خواست به این قطعنامه رأی مثبت ندهند.

او گفت این قطعنامه «بیش از حد سیاسی» و چراغ سبزی برای اسرائیل است تا عملیات نظامی را در رفح در منتهی‌الیه جنوبی نوار غزه آغاز کند، جایی که بیش از نیمی از جمعیت دو میلیون و ۳۰۰ هزار نفری ساکن آن، برای فرار در چادرهای موقت پناه گرفته‌اند.

آقای نبنزیا در انتها گفت که تعدادی از اعضای غیر دائم شورای امنیت پیش‌نویس قطعنامه جایگزینی را تهیه کرده‌اند که سندی «متوازن» است و دلیلی وجود ندارد که اعضای این شورا از آن حمایت نکنند.

وتوی این قطعنامه در حالی صورت گرفت که آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، روز پنج‌شنبه به شبکه الحدث عربستان سعودی گفت آمریکا «بسیار امیدوار» است که کشورهای دیگر (اعضای دائم و غیردائم شورای امنیت) از این پیش‌نویس حمایت کنند.

آمریکا ماه گذشته یک بار دیگر از وتوی خود در زمان مباحثات بر سر پیش‌نویس ارائه شده از سوی الجزایر به شورای امنیت که خواهان آتش‌بس فوری بود، استفاده کرد و از این‌که آن پیش‌نویس بر آزادی گروگان‌های اسرائیلی تأکید نمی‌کرد، ناخشنود بود.

آمریکا خود در پنج ماه و نیم گذشته از آغاز جنگ غزه سه بار پیش‌نویس قطعنامه‌های ارائه شده به شورای امنیت را وتو کرده است.

در نبود قطعنامه‌ شورای امنیت با درخواست برای آتش‎‌بس، مجمع عمومی سازمان ملل یک قطعنامه را تصویب کرد که قدرت اجرایی نداشت.

با استفاده از گزارش‌های رویترز، اکسیوس، سی‌ان‌ان و رادیوفردا/ پ. م./ ف. ر.
XS
SM
MD
LG