عباس عراقچی، وزیر خارجهٔ جمهوری اسلامی ایران، خبر داد که دور چهارم مذاکرات تهران و واشینگتن قرار است یکشنبه ۲۱ اردیبهشت در عمان برگزار شود.
خبرگزاری رویترز نیز به نقل از منابع خود گزارش داد که استیو ویتکاف، نمایندهٔ ویژهٔ ترامپ در امور خاورمیانه، قرار است در این روز به عمان سفر کند تا در مذاکرات با ایران شرکت کند.
این دور از مذاکرات قرار بود روز ۱۳ اردیبهشت برگزار شود ولی مقامهای ایرانی و عمان از به تعویق افتادن آن به دلایل «فنی و لجستیکی» خبر داده بودند.
به گزارش روز جمعه ۱۹ اردیبهشت رسانههای ایران، آقای عراقچی در مورد دور چهارم مذاکرات «غیرمستقیم» ایران و آمریکا گفت: «دوستان عمانی دربارهٔ مذاکرات در روز یکشنبه سوال کردند و ما موافقت خود را اعلام کردیم».
به گفته او، «عمانیها با طرف آمریکایی هم صحبت کردند و تا اینجا بنا شده که مذاکرات یکشنبه برگزار شود».
وزیر خارجهٔ ایران مسیر مذاکرات را «رو به جلو» توصیف کرد و گفت که «به تدریج وارد جزئیات میشویم. ما در مسیر اصولی طراحیشده حرکت میکنیم اما از طرف مقابل پیامهای ضدونقیض میشنویم و این از مشکلات کار است».
آقای عراقچی توضیحی دربارهٔ این پیامهای ضدونقیض نداده، اما به نظر میرسد اشاره او به اظهارات مقامهای مختلف آمریکایی در مورد آیندهٔ برنامهٔ هستهای ایران است.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، روز ۱۴ اردیبهشت به شبکه انبیسی گفت که فقط «برچیده شدن کامل» برنامه هستهای ایران را میپذیرد؛ او در عین حال اظهار داشت که پذیرای شنیدن دیدگاه مطرحشده درباره «برنامهٔ غیرنظامی هستهای» ایران است.
آقای ترامپ سه روز بعد اعلام کرد که توافقی «قوی و قابل راستیآزمایی» را با تهران ترجیح میدهد که «در آن عملاً این تجهیزات [سانتریفیوژها] را نابود کنیم. یا آنها را منفجر کنیم، یا از تسلیحات هستهای خلعشان کنیم. تنها دو گزینه وجود دارد؛ نابودی با ملایمت یا با خشونت».
ایران میگوید که برای سوخت اتمی نیاز به غنیسازی اورانیوم دارد، ولی این غنیسازی را برخلاف توافق موسوم به «برجام» که ۳.۶۷ درصد تعیین شده است، به سطح بیسابقه ۶۰ درصد رسانده است که تا غنیسازی ۹۰ درصدی برای ساخت سلاح هستهای فاصله چندانی ندارد.
ایران سطح غنیسازی اورانیوم را پس از آن افزایش داد که دونالد ترامپ اردیبهشت ۱۳۹۷ در دورهٔ اول ریاستجمهوریاش خروج آمریکا از برجام را اعلام کرد و ایران پس از آن بسیاری از تعهدات هستهایش ذیل این توافق را کنار گذاشت.
گزارشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی نشان میدهد که میزان ذخایر اورانیوم ایران در سالهای اخیر به سطحی رسیده که در صورت غنیسازی ۹۰ درصدی، برای ساخت شش بمب اتمی کفایت میکند.
از سوی دیگر، جیدی ونس، معاون دونالد ترامپ، اعلام کرد که مذاکرات با ایران در مسیر درستی قرار دارد و تهران میتواند از انرژی هستهای غیرنظامی برخوردار باشد، اما اجازه غنیسازی که به ساخت سلاح اتمی منجر شود، را ندارد.
مارکو روبیو وزیر خارجهٔ ایالات متحده، هم روز ۱۱ اردیبهشت در این زمینه گفته بود ایران نمیتواند غنیسازی اورانیوم داشته باشد و اگر خواهان یک برنامهٔ هستهای غیرنظامی صلحآمیز است، برای سوخت راکتورهای خود، باید اورانیوم غنیشده از خارج وارد کند.
او افزوده بود «تنها کشورهایی در جهان که اورانیوم غنیسازی میکنند، کشورهایی هستند که سلاح هستهای دارند».
اظهارات وزیر خارجهٔ آمریکا روز جمعه با واکنش بهروز کمالوندی معاون سازمان انرژی اتمی ایران روبرو شد که در پاسخ گفت: «کشورهایی مانند بلژیک، هلند، کره جنوبی، ژاپن، آرژانتین و آلمان هستند که سلاح هستهای ندارند اما غنیسازی میکنند».
به گفته او، «این مسئله به حتم کادر وزارت خارجه آمریکا را ناراحت میکند که چرا روبیو بدون مطالعه چنین اظهار نظری را مطرح کرده است».
ایران میگوید که برنامه هستهایش اهداف صلحآمیز دارد ولی کشورهای غربی و اسرائیل نگران هستند که تهران در پوشش این برنامه به دنبال ساخت تسلیحات هستهای باشد.