لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۵:۵۰

رویترز: فشار آمریکا بر عراق در ارتباط با شبه‌نظامیان مورد حمایت ایران


این تصویر از سال ۲۰۱۶ یک خودروی زرهی و شماری از شبه‌نظامیان شیعه را نزدیک موصل نشان می‌دهد
این تصویر از سال ۲۰۱۶ یک خودروی زرهی و شماری از شبه‌نظامیان شیعه را نزدیک موصل نشان می‌دهد

خبرگزاری رویترز از مقام‌های امنیتی عراق نقل کرده پومپئو در سفر اخیر خود به بغداد، به دولت آن کشور هشدار داده اگر مراقب فعالیت‌های شبه‌نظامیان مورد حمایت تهران نباشد، آمریکا در صورتی که خطری متوجهش شود، بدون هماهنگی اقدام خواهد کرد.

رویترز می‌گوید این سفر پس از داده‌های اطلاعاتی و امنیتی آمریکا در مورد انتقال موشک توسط شبه‌نظامیان شیعه مورد حمایت تهران، به نزدیکی پایگاه‌های مورد استفاده ارتش آمریکا، صورت گرفته‌است.

تنش‌ها میان ایران و آمریکا رو به فزونی گذاشته است. ایالات متحده در همین راستا یک ناوگروه، چند هواپیمای بمب‌افکن و سامانه پدافندی پتریوت را به خاورمیانه انتقال داده‌است.

عراق یکی از محورهای اصلی مورد اختلاف بین جمهوری اسلامی و ایالات متحده است و کشوری‌ست که تنش‌ها بر سر نفوذ و حضور تهران در آن به سال‌های گذشته باز می‌گردد.

یک مقام نظامی ارشد عراق ۲۵ اردیبهشت ماه به رویترز گفته «پیام آمریکایی‌ها روشن بود. آن‌ها از عراق ضمانت خواسته‌اند که جلوی گروه‌هایی که منافع آمریکا را به خطر می‌اندازند، بگیرد».

مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، ۱۸ اردیبهشت ماه در سفری غیرمنتظره به عراق رفت. پومپئو گفت سفرش «در پی تشدید تحرکات ایران» صورت گرفته و دیدار با مقام‌های عراقی برای این انجام شده «که اطمینان دهند قادر هستند اقدامات کافی برای حفاظت از آمریکایی‌ها را در کشورشان انجام دهند».

مقام نظامی عراق به خبرگزاری رویترز گفته «آن‌ها گفتند اگر در خاک عراق به آمریکا حمله‌ای شود، برای دفاع از خود بدون هماهنگی با بغداد دست به اقدام خواهد زد».

وزارت خارجه آمریکا از اظهار نظر در مورد جزئیات مذاکرات پومپئو و مقام‌های عراقی خودداری کرده‌است.

آقای پومپئو خود در پی سفر به عراق گفته بود «ما برای مقابله [با تهدیدها] تمام اقدامات لازم را انجام خواهیم داد. فرای این موضوع، چیز بیشتری نمی‌توانم بگویم».

یک مقام عراقی دیگر به رویترز گفته اطلاعاتی که آمریکا می‌گوید به دست آورده حاکی از «موضع‌گیری مشکوک برخی از شبه‌نظامیان است که آمریکایی‌ها تحریک‌آمیز می‌دانند».

پیش‌تر سفارت ایالات متحده در بغداد نیز به شهروندان این کشور در مورد «افزایش تنش‌ها» در عراق هشدار داده و بر «لزوم حفظ هوشیاری» تاکید کرده‌ بود.

از سوی دیگر نخست‌وزیر عراق روز سه‌شنبه به خبرنگاران گفت که بغداد «حرکتی که تهدیدی را متوجه هر یک از طرف‌ها بکند» مشاهده نکرده‌است. عادل عبدالمهدی در عین حال افزوده «ما مسئله را به آمریکایی‌ها توضیح دادیم. دولت همه اقدامات لازم برای انجام وظیفه خود در راستای محافظت از همه طرف‌ها را انجام می‌دهد».

طی یکی دو روز گذشته شماری از مقام‌های اروپایی نیز در مورد وقایع اظهار نظر کرده‌اند. از جمله یک ژنرال بریتانیایی که معاون عملیات ائتلاف به رهبری آمریکا علیه «داعش» است به خبرنگاران گفته «شاهد افزایش تهدیدها از سوی نیروهای مورد حمایت ایران در عراق و سوریه نبودیم».

اما ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا، ناظر بر عملیات در غرب و مرکز آسیا و شرق آفریقا، این سخنان را رد کرده و در بیانیه‌ای گفته «اظهارات اخیر معاون فرماندهی ‘عملیات عزم راسخ’ (عملیات علیه گروه حکومت اسلامی)، بر خلاف تهدیدهای رویت‌شده و قابل اطمینانی‌ست که به دست نیروهای امنیتی ایالات متحده و متحدانش رسیده و مربوط به نیروهای مورد حمایت ایران در منطقه می‌شود».

رویترز برآورد کرده‌‌است که شماری در حدود ۱۵۰ هزار شبه‌نظامی شیعه مورد حمایت ایران در گروه موسوم به «حشد الشعبی» یا «بسیج مردمی عراق» فعال باشند. برآوردها نشان می‌دهد شماری در حدود ۵۲۰۰ تن از نیروهای ارتش آمریکا در عراق حضور دارند.

رویترز، خبرگزاری فرانسه، رادیو فردا|ت
XS
SM
MD
LG