لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۵۷

آسوشیتدپرس: آمریکا و روسیه به توافق درباره سوریه نزدیک شده‌اند


خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی که روز جمعه، ۱۹ آبان‌ماه، منتشر کرد از نزدیک شدن دو کشور روسیه و ایالات متحده به توافقی در زمینه جنگ داخلی سوریه و آینده این کشور خبر داد.

این خبرگزاری به نقل از «چهار مقام» در دولت آمریکا می‌گوید که دو کشور به توافق برای چگونگی حل مسئله جنگ داخلی سوریه «پس از شکست داعش» نزدیک شده‌اند.

این مقام‌ها نخواسته‌اند نام‌شان فاش شود.

بر اساس این گزارش، توافق مذکور، در صورت تأیید نهایی، پس از دیدار رؤسای جمهور آمریکا و روسیه در ویتنام رسماً اعلام می‌شود.

این در حالی است که هنوز مشخص نیست که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، با ولادیمیر پوتین، همتای روسش، در ویتنام دیداری داشته باشد.

در همین زمینه کاخ سفید روز جمعه اعلام کرد که دونالد ترامپ در حاشیه یک نشست منطقه‌ای در ویتنام، با همتای روس خود دیدار جداگانه نخواهد داشت.

در مقابل کرملین می‌گوید که چنین دیداری «به هر طریق» انجام خواهد شد.

ویتنام از روز جمعه، ۱۹ آبان، میزبان نشست دو روزه سران «سازمان همکاری‌های اقتصادی آسیا‌-‌ پاسفیک»، موسوم به اَپِک است و سران هر دو کشور آمریکا و روسیه در این نشست حضور دارند.

آسوشیتدپرس به نقل از منابع خود در دولت آمریکا می‌گوید که توافق روسیه و آمریکا در زمینه سوریه بر سه بخش متمرکز خواهد بود: «تقابل‌زدایی» میان ارتش‌های آمریکا و روسیه، کاهش خشونت‌ها در جنگ داخلی و تزریق انرژی تازه به گفت‌وگوهای صلح تحت نظر سازمان ملل.

این در حالی است که مذاکره درباره سوریه تحت لوای سازمان ملل تاکنون تنها فراز و نشیب بسیار داشته و در مقابل به پیشرفت و نتیجه مشخصی نیز نرسیده است.

در مقابل ماه‌هاست که یک رشته مذاکرات نیز در آستانه، پایتخت قزاقستان، در جریان است که در مقایسه نتیجه بیشتری از آن حاصل شده است:‌ از جمله ایجاد مناطق «کاهش تنش» در چهار نقطه از خاک سوریه.

در همین حال سه کشور روسیه‌، ایران، و ترکیه روز سه‌شنبه، ۹ آبان‌ماه، در آستانه تعهد کردند که حکومت سوریه و اپوزیسیون این کشور را در قالب یک «کنگره گفت‌وگوی ملی» گردهم جمع کنند.

در آن زمان هدف از تشکیل این «کنگره» تجمیع تلاش‌ها برای برقراری صلح در سوریه و رسیدن به یک راه ‌حل سیاسی و دیپلماتیک ماندگار اعلام شد.

روسیه و ایران مهم‌ترین حامیان حکومت بشار اسد در سوریه‌اند و عملاً این حکومت را از فروپاشی نجات داده‌اند و ترکیه حامی بخشی از اپوزیسیون سوریه است که خواهان برقراری حکومتی بدون بشار اسد در این کشور هستند.

در مقابل یکی از نگرانی‌های عمده آمریکا و اسرائیل در این زمینه همین حضور جمهوری اسلامی در سوریه است، نکته‌ای که بارها نخست‌وزیر اسرائیل به‌روشنی به آن اشاره کرده است.

اسرائیل در سه سال گذشته با ابراز نگرانی از تحکیم جای پای حزب‌الله و آن چه که حضور نظامی ایران در سوریه می نامد، عملیاتی را علیه فعالان و چهره‌های اصلی حزب‌الله در منطقه انجام داده و بارها برای جلوگیری از «ارسال سلاح از ایران به حزب‌الله» به خاک سوریه حمله کرده است.

در همین حال بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، در تازه‌ترین مورد از اشارات خود به ایران در لندن گفت که نگرانی از نفوذ ایران در سوریه، لبنان، عراق، یمن و دیگر نقاط خاورمیانه، کشورهای میانه‌روی سنی عرب را به سوی اسرائیل سوق داده و اتحادی میان آنها در حال شکل‌گیری است.

XS
SM
MD
LG