لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۲۹

دو قطعنامه در مورد ونزوئلا در شورای امنیت: «احتمالا هیچ‌یک تصویب نمی‌شود»


اعتراضات در ونزوئلا و اطراف مرزهای آن با کلمبیا و برزیل ادامه دارد
اعتراضات در ونزوئلا و اطراف مرزهای آن با کلمبیا و برزیل ادامه دارد

روسیه و ایالات متحده هر یک پیش‌نویس قطعنامه‌ای را در مورد ونزوئلا به شورای امنیت ارائه کرده‌اند که قرار است روز نهم اسفند ماه به رای گذاشته شوند، اما انتظار نمی‌رود هیچ‌یک از آن‌ها در نهایت تصویب شود.

قطعنامه‌هایی که به شورای امنیت ارائه می‌شوند به ۹ رای برای آن‌که تصویب شوند نیاز دارند؛ اگر هیچ‌یک از پنج کشوری که صاحب حق وتو است، آمریکا، روسیه، چین، بریتانیا و فرانسه، آن را وتو نکند.

خبرگزاری رویترز به نقل از دیپلمات‌ها می‌گوید پیش‌نویس قطعنامه آمریکا احتمال از ۹ رای لازم برخوردار خواهد شد، اما بعید است که روسیه آن را وتو نکند.

بنا بر گزارش‌ها پیش‌نویس روسیه احتمالا به ۹ رای لازم نخواهد رسید؛ در آن صورت حتی اگر آمریکا هم آن را وتو نکند، تصویب آن شدنی نخواهد بود.

پیش‌نویس‌های ایالات متحده و روسیه، اواخر بهمن ماه ارائه شده بودند. آمریکا در پیش‌نویس قطعنامه خود خواستار گذاری فوری به‌سوی برگزاری انتخابات شده؛ روسیه در مورد «دخالت نظامی» هشدار داده‌است.

خبرگزاری اسوشیتدپرس گزارش داده بود در نسخه‌ای از پیش‌نویس قطعنامه ایالات متحده که به رویت این خبرگزاری رسیده از انتخابات ریاست‌جمهوری سال گذشته در ونزوئلا «عمیقا ابراز نگرانی» شده و تاکید شده که «آزاد و عادلانه نبود».

مخالفان دولت ونزوئلا، به رهبری خوان گوایدو، نیکلاس مادورو، رئیس‌جمهوری که مشروعیتش به چالش کشیده شده، را متهم کرده‌اند جلوی حضور رقبای اصلی خود در انتخابات سال پیش را گرفته است. آن‌ها می‌گویند مادورو در حال سوق دادن کشور به سوی نظامی تمامیت‌خواه است. مخالفان خواستار برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری هستند و گوایدو را به‌عنوان رئیس‌جمهوری موقت می‌شناسند.

آمریکا و بیش از ۵۰ کشور دیگر، از جمله متحدان اروپایی ایالات متحده، گوایدو را به‌عنوان رئیس‌جمهوری موقت پذیرفته‌اند و خواستار برگزاری انتخابات هستند.

کاخ سفید استفاده از گزینه نظامی در ونزوئلا را رد نکرده‌است. اتحادیه اروپا و گروه کشورهای قاره آمریکا موسوم به «گروه لیما»، با مداخله نظامی مخالفت کرده‌اند.

نیکلاس مادورو که از حمایت روسیه، ایران، ترکیه و چند کشور دیگر برخوردار است، اتهام‌ها در مورد انتخابات سال پیش را رد کرده و خود را «رئیس‌جمهوری قانونی» کشورش می‌داند. او در عین حال ایالات متحده را متهم به دخالت در امور داخلی ونزوئلا کرده و می‌گوید دنبال بهانه‌ای برای استفاده از گزینه نظامی‌ست.

آمریکا در پیش‌نویس قطعنامه خود خواستار «آغاز فوری روند گذار سیاسی به سوی انتخابات ریاست‌جمهوری آزاد، عادلانه و قابل اعتماد، با حضور ناظران بین‌المللی» شده‌ و از آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، خواسته به این روند یاری برساند.

سفیر روسیه از سوی دیگر دولت آمریکا را متهم کرده به دنبال «تغییر رژیم» در ونزوئلا است. واسیلی نابنزیا تلاش مخالفان مادورو برای انتقال کمک‌های خارجی ارسالی به مرزهای ونزوئلا را «یک شوی انسان‌دوستانه» توصیف کرده‌است.

پیش‌نویس ارائه شده از سوی روسیه، با انتقاد از آن‌چه «تلاش برای دخالت» در مسائل داخلی ونزوئلا عنوان کرده، در مورد «تهدیدها به استفاده از زور» برای پایان دادن به بحران در آن کشور هشدار داده‌است.

نیکلاس مادورو، معاون هوگو چاوز، رئیس‌جمهوری پیشین ونزوئلا بود. آقای مادورو از سال ۲۰۱۳ قدرت را در درست دارد؛ تقریبا در تمامی این سال‌ها اعتراضات علیه او در این کشور آمریکای لاتین ادامه داشته‌است.

رویترز، اسوشیتدپرس، رادیو فردا|ت
XS
SM
MD
LG