لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۶ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۳:۵۴

تصویب لایحه‌ای در سنای آمریکا در مخالفت با جنبش تحریم اسرائیل


سناتور میچ مک‌کانل با تصمیم ترامپ برای خروج از سوریه موافق نیست.
سناتور میچ مک‌کانل با تصمیم ترامپ برای خروج از سوریه موافق نیست.

سنای آمریکا روز سه‌شنبه، ۱۶ بهمن‌ماه، با تصویب لایحه تقویت امنیت خاورمیانه مقرر کرد شرکت‌ها، افراد و محل‌های کسب و کاری که از «جنبش بایکوت، تحریم و انزوای» اسرائیل یا بی‌دی‌اس حمایت کرده و به نحوی با آن همکاری کنند، از سوی آمریکا تحریم شوند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، این لایحه متممی نیز در خصوص خروج نظامیان آمریکا از سوریه و افغانستان، تنها پس از «شکست کامل داعش و القاعده» دارد.

۷۷ سناتور، شامل تمامی سناتورهای جمهوری‌خواه که اکثریت مجلس سنا را در دست دارند، به این لایحه رای موافق دادند و از حزب مخالف ۲۳ سناتور دموکرات با آن مخالفت کردند.

این لایحه برای تصویب نهایی به مجلس نمایندگان می‌رود، اما ارزیابی می‌شود که به دلیل وجود اکثریت دموکرات در کنگره، با موانعی روبه‌رو شود.

برخی از اعضای مجلس نمایندگان بند تحریم علیه جنبش بی‌دی‌اس را با آزادی بیان مغایر دانسته‌اند.

اما سناتور جمهوری‌خواه مارکو روبیو، از ایالت فلوریدا، با حمایت قوی از این لایحه تاکید کرد که مبدل شدن آن به قانون، الزامی است، زیرا با کارزار «تبعیض‌آمیز» علیه اسرائیل که جنبه اقتصادی یافته، مبارزه خواهد کرد.

جنبش موسوم به بی‌دی‌اس که ابتدا از سوی فلسطینیان و حامیان آنها در اروپا پایه‌ گذاری شد، از افراد و شرکت‌ها در جهان می‌خواهد اسرائیل را به خاطر «اشغال اراضی فلسطینی» بایکوت و تحریم کرده و از سرمایه‌گذاری در آن خودداری کنند و اسرائیل را منزوی کنند.

جنبش بی‌دی‌اس با پشتیبانی برخی چهره‌های هنری، از جمله راجر واترز، خواننده گروه پینک فلوید، تاکنون برخی از هنرمندان جهانی را نیز از اجرای برنامه در اسرائیل باز داشته است.

مبدل شدن لایحه مصوب در مجلس سنای آمریکا به قانون، به ایالت‌های آمریکا امکان خواهد داد تا افراد، شرکت‌ها و مراکز کسب و کاری را که تحریم‌کننده اسرائیل تشخیص داده شوند، مجازات کنند.

لایحه تقویت امنیت خاورمیانه تدابیر دیگری را نیز مانند انتقال بیشتر جنگ‌افزار آمریکایی به اسرائیل در نظر گرفت.

لایحه یاد شده همچنین شامل تقویت همکاری نظامی آمریکا با اردن و دادن کمک امنیتی به دولت امان و نیز برقراری تحریم‌های جدید علیه سوریه است.

این لایحه دربرگیرنده متممی نیز هست که تا حد زیادی در تضاد با تصمیم اخیر دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در زمینه خروج نظامیان این کشور از سوریه و افغانستان است.

سناتور میچ مک‌ کانل، رهبر اکثریت جمهوری‌خواهان در سنا، افزودن متمم تامین شرایط خروج نظامیان آمریکا از سوریه و افغانستان به لایحه تقویت امنیت خاورمیانه را پیشنهاد و تاکید کرد که «سازمان‌های اسلام‌گرای افراطی هنوز تهدیدی بزرگ برای آمریکا هستند».

این دومین بار در دو ماه اخیر است که سنا لایحه‌ای را در تضاد با سیاست خارجی دولت دونالد ترامپ تصویب می‌کند، هرچند که در هر دو مورد، این لوایح هنوز به قانون الزام‌آور مبدل نشده‌‌اند.

سنای آمریکا در حالی این لایحه را تصویب کرد که ساعاتی پس از آن آقای ترامپ سخنرانی سالانه خود را درباره چشم‌انداز وضعیت آمریکا در سال ۲۰۱۹ در برابر اعضای سنا و مجلس نمایندگان ایراد کرد.

دونالد ترامپ در این سخنرانی با تاکید بر این که نیروهای آمریکا ۱۹ سال است در جنگ‌های خاورمیانه حضور دارند، ضمن اشاره به «دستاوردهای دولت خود» در مبارزه با ترور و «شکست داعش» گفت که «کشورهای بزرگ گرفتار جنگ‌های پایان‌ناپذیر نمی‌شوند».

آقای ترامپ در این سخنرانی با این استدلال که «داعش در سوریه شکست خورده» بر تصمیمش بر خروج نظامیان آمریکایی از این کشور تاکید کرد و از کاهش شمار نظامیان آمریکایی در افغانستان، ضمن حصول پیشرفت در مذاکرات آمریکا با طالبان، خبر داد.

اما لایحه تصویب شده روز سه‌شنبه در سنا با مخالفت با خروج نظامیان آمریکا از سوریه و افغانستان در شرایط کنونی، تاکید کرده که خروج نیروها باید زمانی انجام شود که داعش برای همیشه و به طور کامل شکست خورده باشد.

این لایحه تاکید دارد که هرچند در مبارزه با داعش و القاعده در سوریه و افغانستان پیشرفت زیادی حاصل شده اما «خروج شتاب‌زده» ممکن است توازن منطقه را مختل کرده و خلائی ایجاد کند که روسیه و ایران آن را پر کنند.

منابع: خبرگزاری رویترز، رادیوفردا/ ف. دو.
XS
SM
MD
LG