لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۵:۰۶

نگرانی وزارت خارجه آمریکا در مورد وضعیت ستوده و فعالان حقوق بشر در ایران


هدر نائورت، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده
هدر نائورت، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا می‌گوید، واشینگتن گزارش‌ها در مورد وضعیت کنشگران حقوق بشر و افرادی که در ایران «به‌طور غیرقانونی و خودسرانه» در زندان هستند را دنبال می‌کند. هدر نائورت تاکید کرد: «امروز ما به‌طور خاص نگران نسرین ستوده هستیم».

بنا بر آن‌چه در تارنمای فارسی وزارت خارجه آمریکا در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده، خانم نائورت، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده، ۲۴ مرداد ماه گفته‌ است «ما گزارش‌ها درمورد مدافعین متعدد حقوق بشر و اعضای گروه‌های اقلیت، مانند دراویش گنابادی را که به‌طور غیرقانونی و خودسرانه در زندان‌های رژیم ایران محبوس می‌شوند، از نزدیک دنبال می‌کنیم».

روز گذشته دادگاه انقلاب تهران، مصطفی عبدی، از مدیران وب‌سایت «مجذوبان نور» نزدیک به دراویش گنابادی، را به بیش از ۲۶ سال زندان تعزیری محکوم کرد. دادگاه انقلاب ایران برای هفت درویش گنابادی دیگر نیز مجموعا ۵۹ سال حکم زندان صادر کرده است.

خانم نائورت در ادامه بیانیه منتشرشده در «وزارت خارجه آمریکا به زبان فارسی» در شبکه‌های اجتماعی گفته «امروز ما به‌طور خاص نگران نسرین ستوده هستیم که از ژوئن ۲۰۱۸ در زندان اوین محبوس است و به‌خاطر وکالت قانونی زنی که به برداشتن حجاب در انظار عمومی متهم شده، با اتهامات امنیت ملی مواجه است».

نسرین ستوده، وکیل و حقوق‌دان، ۲۳ خرداد ماه بازداشت شد و به گفته رضا خندان، همسرش، پس از دو ماه هم‌چنان در «بازداشت موقت» به سر می‌برد. آقای خندان ماه گذشته در فیس‌بوک خود نوشته بود این وکیل «در یک پرونده که حکم آن در ۱۳ مهر ۹۵ به صورت غیابی صادر شده، به پنج سال زندان محکوم شده است».

رضا خندان به رادیوفردا گفته دادگاه انقلاب با استناد به ماده ۵۱۰ قانون مجازات اسلامی که در خصوص کمک به جاسوسان است، خانم ستوده را با حکمی غیابی محکوم کرده است: «دادسرای اوین چنین اتهامی را به نسرین ستوده وارد نکرده بود و حکم با کیفرخواست تطبیق ندارد».

نسرین ستوده طی سال های اخیر وکالت شمار زیادی از فعالان سیاسی و مدنی را به عهده داشته است. او همچنین در جریان اعتراضات زنان به حجاب اجباری که به اعتراضات «دختران خیابان انقلاب» مشهور شده، وکالت شماری از این زنان را بر عهده داشت.

در خرداد ماه گذشته سازمان عفو بین‌الملل و دیدبان حقوق بشر نیز خواستار آزادی بدون قید و شرط خانم ستوده شده بودند.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز چهارشنبه گفته است حکومت ایران نه تنها افرادی که به‌طور مسالمت‌آمیز از حقوق خود دفاع می‌کنند زندانی می‌کند، بلکه مدافعان آن‌ها را نیز به زندان می‌اندازد.

به گفته خانم نائورت «این موارد روزانه نقض حقوق بشر و بازداشت‌های خودسرانه حقیقتا غیر قابل قبول‌اند». سخنگوی وزارت خارجه آمریکا از هم‌پیمانان آن کشور خواسته است تا همراه واشینگتن از جمهوری اسلامی بخواهند به «سرکوب مردمش به‌خاطر اعمال حقوق بشر و آزادی‌های بنیادینشان» پایان دهد.

تهران هنوز واکنشی به این اظهارات سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نشان نداده‌است. وزارت خارجه ایران پیشتر، در واکنش به گزارش‌های حقوق بشری ایالات متحده، آن‌ها را «مغرضانه» توصیف کرده و گفته بود «تصویری تحریف شده و غیر واقعی از شرایط کشورمان ارائه می‌کند».

انتقاد از وضعیت حقوق بشر در ایران محدود به دولت‌های ایالات متحده نیست، و دیگر نهادها و نیز سازمان‌های فرادولتی و بین‌المللی نیز از وضعیت حقوق بشر، آزادی بیان و رسانه‌ها، یا بازداشت‌های خودسرانه، شکنجه و اعدام‌ها در ایران انتقاد کرده‌اند.

بنا بر توئیتر، فیس‌بوک، رادیو فردا|ت.ت|خ.ک
XS
SM
MD
LG