لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۱:۵۲

بلینکن: خروج نیروهای اسرائیلی و آتش‌بس می‌تواند به صلح پایدار در لبنان منجر شود


آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، روز چهارشنبه ۱۹ دی ابراز امیدواری کرد که لبنان به صلحی پایدار دست یابد. این سخنان او پس از آن بیان می‌شود که ایالات متحده از ادامه خروج نیروهای اسرائیلی از لبنان خبر داد.

آقای بلینکن در یک نشست خبری در پاریس گفت: «ما دیروز شاهد خروج بیش از یک‌سوم نیروهای اسرائیلی از لبنان بودیم. به نظر من، آتش‌بس می‌تواند پلی به سوی صلح پایدار باشد.»

آتش‌بس شکننده بین اسرائیل و حزب‌الله لبنان که در ۲۷ نوامبر برقرار شد، پس از بیش از یک سال درگیری میان طرفین، از جمله دو ماه جنگ شدید، به اجرا درآمد. طبق توافق، ارتش لبنان به همراه نیروهای نیروهای صلح‌بان سازمان ملل (یونیفیل) در جنوب مستقر می‌شود و ارتش اسرائیل تا ۲۶ ژانویه به‌طور کامل عقب‌نشینی خواهد کرد.

حزب‌الله نیز متعهد شده است که نیروهای خود را به شمال رود لیتانی، حدود ۳۰ کیلومتری مرز، منتقل کند و زیرساخت‌های نظامی باقی‌مانده خود در جنوب لبنان را برچیند.

رای‌گیری پارلمان لبنان برای انتخاب رئیس‌جمهور در میانه تضعیف حزب‌الله

پارلمان لبنان قرار است روز پنج‌شنبه ۲۰ دی رئیس‌جمهور این کشور را انتخاب کند.

سیاستمداران لبنانی معتقدند در شرایط جدید منطقه، تضعیف شدید حزب‌الله لبنان در جنگ با اسرائیل و سقوط حکومت بشار اسد در سوریه، احتمال توافق در مورد انتخاب رئیس‌جمهور افزایش یافته است.

رای‌گیری در مورد گزینش رئیس‌جمهور جدید اولین سنجش مهم از تعادل قوا بین جناح‌های سیاسی در پی تضعیف شدید حزب‌الله لبنان در حملات گسترده و مؤثر اسرائیل در ماه‌های گذشته است.

میشل عون که متحد حزب‌الله لبنان تلقی می‌شد در سال ۲۰۱۶ با حمایت این گروه به مقام ریاست جمهوری رسید.

مقام ریاست جمهوری که براساس سنت تقسیم قدرت بین گروه‌های سیاسی و قومی لبنان به یک مسیحی مارونی تعلق می‌گیرد از پایان دوره ریاست جمهوری میشل عون در اکتبر ۲۰۲۲ خالی بوده است.

هیچ‌یک از ائتلاف‌های سیاسی در پارلمان لبنان که ۱۲۸ کرسی دارد از رای کافی برای تحمیل نامزد مورد نظر خود برخوردار نیستند و تاکنون نتوانسته‌اند در مورد نامزدی مقبول برای همه جناح‌ها به توافق برسند.

انتخاب رئیس‌جمهور لبنان در وضعیت سیاسی جدیدی در سطح منطقه انجام می‌شود. حکومت سوریه به رهبری خاندان اسد که به شکل مستقیم و غیرمستقیم از طریق متحدانش از جمله حزب‌الله در سیاست داخلی لبنان نفوذ فراوانی داشت سرنگون شده است.

سه منبع مطلع به خبرگزاری رویترز گفتند حزب‌الله لبنان و متحدش جنبش امل به رهبری نبیه بری که ریاست پارلمان را برعهده دارد، در این وضعیت جدید از اصرار بر انتخاب سلیمان فرنجیه، نامزد مورد نظر خود در دو سال گذشته صرف نظر کرده و حاضرند نامزدی را بپذیرند که کم‌تر از او اختلاف‌برانگیز باشد.

یکی از سه نامزد اصلی احراز مقام ریاست جمهوری ژنرال جوزف عون، فرمانده ارتش لبنان است که به گفته سیاستمداران لبنانی از حمایت آمریکا برخوردار است. نامزد دوم جهاد ازعور، از مقامات پیشین صندوق بین‌المللی پول و وزیر سابق دارایی لبنان، و نامزد سوم ژنرال الیاس البیسری، فرمانده امنیت عمومی، مهم‌ترین نهاد اطلاعاتی- امنیتی لبنان است.

نجیب میقاتی، نخست‌وزیر موقت لبنان، در بیانیه‌ای که از سوی دفترش منتشر شد گفت: «به امید خدا فردا رئیس‌جمهور جدیدی خواهیم داشت.»

ژان نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه، نیز در مصاحبه با یک رادیوی فرانسوی ضمن ابراز امیدواری گفت: «انتخابات ریاست جمهوری لبنان پیش‌شرط ادامه روند صلح و احیای اقتصادی و اجتماعی لبنان است.»

با این همه دو منبع مطلع لبنانی و یک تحلیلگر در گفت‌وگو با رویترز هشدار دادند انتخاب هیچ‌یک از نامزدها هنوز قطعی نیست.
هر یک از نامزدها باید در دور اول رای‌گیری دست‌کم ۸۶ رای یا در دور دوم رای‌گیری باید ۶۵ رای کسب کنند.

فرستاده ویژه فرانسه و عربستان سعودی روز چهارشنبه با سیاستمداران لبنانی در بیروت ملاقات کردند که نشانه حساسیت قدرت‌های منطقه‌ای و غربی در مورد نتایج انتخابات ریاست جمهوری لبنان است.

چهار سیاستمدار لبنانی که هفته گذشته با شاهزاده یزید بن فرحان، سفیر عربستان سعودی، دیدار کردند به خبرگزاری رویترز گفتند این مقام سعودی بر قابلیت‌های نامزدها تأکید کرده که نشان می‌دهد ریاض حامی ژنرال جوزف عون است.

حکومت عربستان سعودی در گذشته در سیاست داخلی لبنان نفوذ قابل توجهی داشت و با حکومت ایران رقابت می‌کرد ولی حزب‌الله لبنان توانست بر حامیان ریاض غلبه کند.

نبی بری، رئیس پارلمان لبنان، تأکید کرده است که ژنرال جوزف عون برای انتخاب به‌عنوان رئیس‌جمهور نیاز به ۸۶ رأی دارد، زیرا این انتخاب مستلزم اصلاح قانون اساسی است. در حالی که آمریکا تأکید کرده انتخاب رئیس‌جمهور لبنان بر عهده خود این کشور است، حزب‌الله اعلام کرده که «وتویی» بر نامزدی ژنرال عون ندارد، اما از او حمایت نخواهد کرد.

لبنان که با بحران اقتصادی شدید دست‌وپنجه نرم می‌کند، برای بازسازی نیازمند کمک‌های خارجی است. تحلیلگران تردید دارند که پارلمان بتواند به نتیجه‌ای در این زمینه برسد، مگر اینکه توافقی بین حزب‌الله و جنبش امل حاصل شود.

XS
SM
MD
LG