لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۲۸

ایران از برگزاری مذاکرات صلح یمن در سوئد استقبال کرد


وزارت خارجه ایران در بیانیه‌ای از گفت‌وگوهای صلحی که قرار است در سوئد زیر نظر سازمان ملل متحد دربارهٔ بحران یمن برگزار شود، استقبال کرد.

به گزارش خبرگزاری ایسنا، در این بیانیه، وزارت خارجه ایران از انجام این گفت‌وگوها حمایت کرده‌است و از همه طرف‌های یمنی خواسته‌است تا در این مذاکرات حضور پیدا کنند.

وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران در این بیانیه خواستار اعمال فشار جامعه جهانی برای قطع صادرات جنگ‌افزار به ائتلاف عربی شده و گفته است که این امر می‌تواند «روند صلح را تسهیل» کند.

ایران متهم به حمایت نظامی از شیعیان حوثی در یمن است که با ائتلاف به رهبری عربستان از بیش از سه سال پیش می‌جنگند. تهران این اتهام را رد می‌کند.

جیمز متیس، وزیر دفاع آمریکا، روز نهم آبان، خواهان آتش‌بس در یمن و آغاز گفت‌وگوهای صلح طی ۳۰ روز پس از آن تاریخ شد.

او با اظهار این‌که «ما به اندازه کافی و طولانی شاهد این منازعه بوده‌ایم» خبر داد که عربستان سعودی و امارات متحده عربی آماده‌اند در مذاکرات صلح شرکت کنند.

وزیر دفاع آمریکا اضافه کرده بود که چنین آتش‌بسی می‌بایست بر اساس عقب‌نشینی به مرزها باشد و حملات و بمباران‌ها متوقف شود تا مارتین گریفیتس، فرستاده ویژه سازمان ملل در امور یمن، بتواند آنها را در سوئد گرد هم بیاورد.

در همان روز، مایک پومپئو، وزیر امور خارجه آمریکا نیز در بیانیه‌ای خواستار پایان درگیری در یمن و آغاز مذاکرات صلح تحت نظارت سازمان ملل شد.

مایک پومپئو در این بیانیه گفت: اکنون زمان پایان دادن به تخاصم فرارسیده است از جمله حملات موشکی از منطقه تحت کنترل حوثی‌ها به عربستان سعودی و امارات متوقف شود. متعاقب آن نیروهای ائتلاف (به رهبری عربستان) نیز حملات به مناطق پرجمعیت را متوقف کنند.

اظهارات این دو وزیر آمریکایی با استقبال شماری از کشورهای و نهادهای بین‌المللی روبه‌رو شد و ازجمله دولت قطر در بیانیه‌ای ضمن استقبال از دعوت آمریکا برای پایان جنگ، از هرگونه تلاش دیپلماتیک بر مبنای قطعنامه‌های شورای امنیت، ابتکارهای منطقه‌ای و گفت‌وگو بین طرف‌های درگیر حمایت کرد.

پیشتر بریتانیا و نماینده ویژه سازمان ملل در امور یمن نیز از اظهارات مقام‌های آمریکایی استقبال کرده بودند.

همچنین به گزارش آسوشیتدپرس، مقام‌های حوثی نیز با وجود حمایت تلویحی از پیشنهاد آمریکا، بار دیگر به‌شدت به واشینگتن به دلیل حمایتش از ائتلاف منطقه‌ای به رهبری عربستان سعودی حمله کردند.

پشتیبانی آمریکا از ائتلاف عربستان در جنگ یمن در داخل ایالات متحده نیز با انتقاد روبه‌رو است به طوری که به تازگی اکثریت در سنای آمریکا با بررسی قطعنامه پایان دادن به حمایت از عربستان در جنگ یمن موافقت کردند.

روز ۲۳ آبان انور قرقاش، وزیر مشاور در امور خارجه امارات، بار دیگر بر حمایت کشورش از گفت‌وگوهای صلح یمن در سوئد خبر داد و همزمان با اظهارات او، سه فرمانده نیروهای دولتی یمن به خبرگزاری فرانسه گفتند که به آنها دستور داده شده تا عملیات در بندر حُدیده علیه شبه نظامیان حوثی مورد حمایت ایران را تا اطلاع ثانوی متوقف کنند.

مارتین گریفیت، نماینده ویژه سازمان ملل در امور یمن هفته گذشته در گزارشی به شورای امنیت سازمان ملل متحد گفت طرف‌های درگیر در جنگ یمن به او «تضمین‌های محکمی» داده‌اند که در دور بعدی مذاکرات صلح در سوئد، شرکت کنند.

در سال ۲۰۱۵ به دنبال تصرف صنعا پایتخت یمن توسط شبه نظامیان شیعه حوثی و متحدان آنان و پیشروی آنها به سمت جنوب، عربستان سعودی و امارات متحد عربی برای حمایت از دولت عبدربه منصور هادی وارد جنگ داخلی یمن شدند.

عربستان و امارات متحده کوشیده‌اند با تضعیف شورشیان حوثی مورد حمایت ایران، دولت یمن را به قدرت بازگرداند اما تاکنون در این امر موفق نبوده‌اند.

به گفته سازمان ملل متحد در طول جنگ یمن بیش از ۱۰ هزار نفر کشته و بیش از ۲ میلیون نفر نیز آواره شده‌اند.

این در حالی است که سازمان ملل متحد نیز هشدار داده است که نیمی از مردم یمن، یعنی حدود ۱۴ میلیون نفر، با قحطی روبه‌رو هستند.

مذاکرات صلح یمن در ژنو، در ماه سپتامبر امسال به دلیل امتناع شبه‌نظامیان شیعه حوثی از حضور در این مذاکرات بدون نتیجه پایان یافت.

عبدالملک الحوثی، رهبر حوثی‌ها، ائتلاف نظامی به رهبری عربستان سعودی را متهم کرد که از سفر نمایندگان این گروه برای شرکت در مذاکرات صلح جلوگیری کرده‌است.

حوثی‌ها هم‌چنین گفته بودند که سازمان ملل نتوانسته است بازگشت هیئت مذاکره‌کننده این گروه به صنعا را تضمین کند به همین دلیل آنها در این مذاکرات حضور نیافتند.

در مقابل وزیر خارجه دولت یمن حوثی‌ها را متهم کرد که قصد دارند در مذاکرات خرابکاری کنند.

با استفاده از ایسنا، آسوشیتدپرس و رادیو فردا / پ.پ
XS
SM
MD
LG