لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲ بهمن ۱۴۰۳ تهران ۰۷:۳۹

حوثی‌ها: حمله به کشتی‌ها در دریای سرخ را محدود می‌کنیم


یک کشتی باری بریتانیایی در دریای سرخ پس از حمله حوثی‌ها
یک کشتی باری بریتانیایی در دریای سرخ پس از حمله حوثی‌ها

حوثی‌های یمن اعلام کرده‌اند که از این پس حملات خود در گذرگاه دریای سرخ را تنها به کشتی‌های «مرتبط با اسرائیل» محدود خواهند کرد. این تصمیم هم‌زمان با آغاز روز دوم آتش‌بس در نوار غزه در روز دوشنبه، یکم بهمن، گرفته شد.

اعلام این تصمیم که به نوشته خبرگزاری آسوشیتدپرس روز یک‌شنبه از طریق ایمیلی به شرکت‌های کشتیرانی و دیگران ارسال شد، احتمالاً کافی نخواهد بود تا شرکت‌های بین‌المللی را برای بازگشت به این مسیر ترغیب کند.

این مسیر برای حمل‌ونقل کالا و انرژی بین آسیا و اروپا بسیار حیاتی است. حملات حوثی‌ها باعث شده که آمدوشد دریایی در این منطقه به نصف کاهش یابد و درآمدهای مصر، که کانال سوئز را اداره می‌کند، به‌شدت کاهش پیدا کند.

جیگوب پی. لارسن، رئیس امنیت دریایی سازمان بین‌المللی کشتیرانی بیمکو، به آسوشیتدپرس گفت: «این آتش‌بس شکننده تلقی می‌شود. حتی انحرافات جزئی از توافقات آتش‌بس می‌تواند به درگیری منجر شود که در پی آن حوثی‌ها تهدیدات خود علیه طیف گسترده‌ای از کشتیرانی بین‌المللی را از سر خواهند گرفت.»

حوثی‌ها همچنین قصد دارند روز دوشنبه بیانیه‌ای نظامی منتشر کنند که احتمالاً دربارهٔ این تصمیم خواهد بود.

این گروه از طریق یک مرکز خود تحت عنوان «مرکز هماهنگی عملیات بشردوستانه» اعلام کرد که «تحریم‌ها» علیه کشتی‌های دیگر که از نوامبر ۲۰۲۳ هدف قرار گرفته بودند، متوقف می‌شوند.

با این حال، به نوشته حوثی‌ها، «تحریم‌ها علیه کشتی‌های اسرائیلی» تنها زمانی پایان می‌یابد که تمام مراحل آتش‌بس به‌طور کامل اجرا شود.

این مرکز همچنین احتمال ازسرگیری حملات علیه ایالات متحده و بریتانیا را باز گذاشته است، کشورهایی که به دلیل حملات دریایی حوثی‌ها، به این گروه حملات هوایی انجام داده‌اند.

مرکز حوثی‌ها اعلام کرد: «در صورت هرگونه تجاوز… تحریم‌ها علیه کشور متجاوز دوباره اعمال خواهد شد. در صورت اجرای چنین تدابیری، فوراً به شما اطلاع داده خواهد شد.»

حوثی‌ها از زمان آغاز جنگ اسرائیل و گروه افراطی حماس در غزه در اکتبر ۲۰۲۳، بیش از ۱۰۰ کشتی تجاری را با موشک و پهپاد هدف قرار داده‌اند. این جنگ پس از حمله غافلگیرکننده حماس به اسرائیل آغاز شد که ۱۲۰۰ کشته بر جای گذاشت و ۲۵۰ نفر دیگر را گروگان گرفت. حماس از گروه‌هایی است که در فهرست تروریستی آمریکا و اتحادیه اروپا قرار دارد. طبق آمار مقام‌های محلی در غزه، عملیات نظامی اسرائیل بیش از ۴۶۰۰۰ فلسطینی را کشته است.

حوثی‌ها که از سوی ایران حمایت می‌شوند، یک کشتی را توقیف و دو کشتی دیگر را غرق کرده‌اند که این حملات جان چهار ملوان را گرفته است. سایر موشک‌ها و پهپادها یا توسط ائتلاف‌های جداگانه به رهبری ایالات متحده و اروپا در دریای سرخ رهگیری شده‌اند یا به اهداف خود نرسیده‌اند.

حوثی‌ها ادعا کرده‌اند که کشتی‌های مرتبط با اسرائیل، ایالات متحده یا بریتانیا را برای پایان دادن به حملات اسرائیل در غزه هدف قرار می‌دهند. اما بسیاری از کشتی‌های هدف گرفته شده، ارتباط اندکی با این درگیری داشتند یا هیچ ارتباطی نداشتند، از جمله برخی که به مقصد ایران در حال حرکت بودند.

حملات حوثی‌ها در هفته‌های اخیر کاهش یافته است، به‌ویژه علیه کشتی‌ها در دریا. این کاهش ممکن است تا حدی به دلیل کارزار حملات هوایی ایالات متحده باشد. طبق گزارش مؤسسه بین‌المللی مطالعات استراتژیک، ایالات متحده و متحدانش بیش از ۲۶۰ حمله علیه حوثی‌ها انجام داده‌اند.

با این حال، حوثی‌ها به پرتاب پهپاد و موشک به سمت اسرائیل ادامه داده‌اند و اسرائیل هشدار داده که به حملات علیه رهبری حوثی‌ها ادامه خواهد داد.

یکی دیگر از عوامل تعیین‌کننده، دونالد ترامپ است که روز دوشنبه به‌عنوان رئیس‌جمهور سوگند یاد می‌کند. او ممکن است بار دیگر حوثی‌ها را به‌عنوان یک سازمان تروریستی خارجی معرفی کند؛ تصمیمی که جو بایدن لغو کرده بود و می‌تواند دوباره حملات را شعله‌ور کند.

لارسن گفت: «عدم قطعیت با مراسم امروز تحلیف ترامپ بیشتر شده است. هنوز مشخص نیست که دولت ترامپ چگونه در قبال درگیری با حوثی‌ها عمل خواهد کرد و آیا اقدامات تنبیهی احتمالی علیه آن‌ها در نظر گرفته خواهد شد یا خیر.»

XS
SM
MD
LG