محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران دوشنبه ۲۸ مرداد گفته است که جمعه هفته جاری به پاریس سفر میکند و با امانوئل مکرون، رئیس جمهوری و ژان ایو لودریان، وزیر امور خارجه فرانسه دیدار خواهد کرد.
محمدجواد ظریف شامگاه دوشنبه در جمع ایرانیان مقیم سوئد در خصوص تحریم آمریکا علیه خودش گفته است: «امروز من تحریم هستم ولی فشاری به ما نیامده است. روز گذشته با مقامات کویتی. امروز با مقامات فنلاندی و فردا و پس فردا با مقامات سوئد، نروژ و فرانسه دیدار دارم و هفته آینده با مقامات چین دیدار دارم ، تحریمهای امریکا فشاری به من ندارد.»
وزارت خزانهداری آمریکا ۹ مرداد اعلام کرد، محمدجواد ظریف را مورد تحریم قرار داده است.
استیو منوچین، وزیر دارایی آمریکا، در بیانیه تحریم محمدجواد ظریف گفته بود که وی «دستورکار و سیاستهای بی پروایانه رهبری جمهوری اسلامی ایران را اجرا می کند».
وزیر امور خارجه ایران همچنین در سخنرانی خود در جمع ایرانیان مقیم سوئد گفت، پس از سفر به سه کشور حوزه اسکاندیناوی ما روز جمعه برای دیدار با امانوئل مکرون و وزیر خارجه فرانسه به پاریس سفر می کنیم.
در حالی محمد جواد ظریف با رئیس جمهوری فرانسه دیدار خواهد کرد که تلاشهای فرانسه برای حفظ توافق هستهای با ایران نتیجه مورد نظر ایران را در پی نداشته است.
در همین زمینه، عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در نشست خبری روز دوشنبهاش با اشاره به گفتوگوهای تلفنی حسن روحانی با امانوئل مکرون، سفر مقامات دو کشور و «رد و بدل شدن مکتوبات» گفت: «تا این لحظه رایزنیها درخصوص اجرای تعهدات اروپاییها به نتیجه نرسیده است».
اینستکس «فقط محدود به غذا و دارو نباشد»
محمد جواد ظریف در پاسخ به پرسشی در خصوص سازوکار ویژه مالی اروپا موسوم به «اینستکس» برای تجارت با ایران گفته است: « اینستکس ممکن است در کوتاه مدت درمانی برای مشکلات نباشد ، اما در درازمدت نشان دهنده روندی است که نگرانی برای اروپا ایجاد می کند که مثلا اگر با چین ارتباطمان تحریم شود چه کنیم.»
وزیر امور خارجه ایران در ادامه گفته است: «البته اینستکس مشکلاتی دارد اول اینکه داخل اینستکس باید پولی برود حتما باید پولی از نفت ایران یا اعتباری معادل نفت ایران واردش شود مشکل بعدی این است که اینستکس فقط نمی تواند ابزاری برای اهداف بشردوستانه باشد، نیاز است این مکانیزم فقط محدود به غذا و دارو نباشد.»
آمریکا ۱۸ اردیبهشت پارسال از توافق شش قدرت جهانی با ایران موسوم به برجام خارج شد و تحریمهای لغو شده در نتیجه برجام را بازگرداند. از آن زمان آمریکا ضمن تشدید تحریم ها علیه ایران خواستار توافق تازهای شده است که علاوه بر برنامه هستهای جمهوری اسلامی، شامل فعالیتهای موشکی و نقش ایران در منطقه نیز باشد.
به دنبال خروج آمریکا از برجام شرکتهای اروپایی نیز از ایران خارج شدند. اما کشورهای اروپایی سازوکار حمایت از مبادلات تجاری با ایران، موسوم به اینکستکس، را به عنوان مجرایی برای تبادلات مالی و بازرگانی با ایران پیشنهاد کردهاند.
اما ایران از میزان تلاشهای کشورهای اروپایی حاضر در برجام برای همکاری بانکی و مالی با تهران راضی نیست.
آمریکا پیشتر اعلام کرده بود که تحریم های این کشور علیه ایران شامل مواد غذایی و دارویی و اقلام بشردوستانه نمیشود.