لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۳:۱۰

واکنش ظریف به اظهارات نتانیاهو درباره «اطلاعات محرمانه هسته ای ایران»


محمد جواد ظریف می گوید، اظهارات بنیامین نتانیاهو تکرار اطلاعات قدیمی است که قبلا توسط آژانس بین المللی انرژی اتمی مورد بررسی قرار گرفته بود.
محمد جواد ظریف می گوید، اظهارات بنیامین نتانیاهو تکرار اطلاعات قدیمی است که قبلا توسط آژانس بین المللی انرژی اتمی مورد بررسی قرار گرفته بود.

محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، به اظهارات بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل درباره «اسناد و مدارک» پیشرفت محرمانه هسته‌ای ایران و «فریب جهانیان» از سوی تهران، واکنش نشان داده است.

به گفته بنیامین نتانیاهو، این اسناد «قاطعانه» ثابت می‌کند که ایران همچنان جامعه جهانی را با «بی‌شرمی فریب داده» و برنامه اتمی خود را، بعد از برجام، به نقاط پنهانی، غیر از سایت‌های هسته‌ای شناخته شده ایران منتقل کرده است.

وی از بدست آوردن «بیش از نیم تن مدرک» شامل ۵۵ هزار سند روی ۱۸۳ سی‌دی، از تحقیقات هسته‌ای مخفیانه ایران در پروژه موسوم به «عماد» از سوی اسرائیل خبر داده و بدون اشاره به نحوه کسب این اسناد٬ آن را «دستاورد بزرگ اطلاعاتی» از چیزی که «جهان تا به حال ندیده بود» نامیده است.

نخست‌وزیر اسرائیل همچنین گفته که این اسناد را در اختیار آمریکا قرار داده و به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز خواهد داد.

بنیامین نتانیاهو در اظهارات خود همچنین به برد موشکی ایران اشاره کرده و گفته که موشک‌های ایران با برد یک هزار کیلومتر آغاز شد و حال به دو هزار کیلومتر می‌رسد و ریاض، تل‌آویو و مسکو را در تیر رس خود دارد اما ایران همچنان برای بالابردن برد موشک‌هایش تلاش می‌کند.

این در حالی است که دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا در واکنش به این اظهارات نخست وزیر اسرائیل گفته است، توافق هسته ای با ایران پس از هفت سال منقضی خواهد شد و ایران می‌تواند برود و سلاح اتمی بسازد.

وی اضافه کرد که توافق هسته ای با ایران اجازه می دهد این کشور پس از هفت سال به سمت ساخت سلاح هسته ای برود و این نشان می دهد که کاری که بنیامین نتانیاهو انجام داد «درست» بود.

رییس جمهوری آمریکا با اشاره به این که تا ۱۲ مه، (۲۲اردیبهشت) در خصوص توافق هسته ای با ایران تصمیم گیری می کند، تصریح کرده است: اما این به مثابه آن نیست که برای یک توافق واقعی مذاکره نمی‌کنم.

این در حالی است که محمد جواد ظریف در واکنش به اظهارات نخست وزیر اسرائیل، او را به «چوپان دروغ» تشبیه کرده است.

وزیر امور خارجه ایران در توییتر خودنوشته است: رئیس‌جمهور ترامپ در راستای از بین بردن توافق (هسته ای با ایران) فوری به سراغ ادعاهای قدیمی‌ رفت که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پیش از این آنها را مورد بررسی قرار داده است.

در همین زمینه،عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران٬ نیز اظهارات اخیر نخست وزیر اسرائیل درباره برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی را «تئاتری» برای تحت تاثیرقرار دادن دونالد ترامپ نامید و گفت که آمریکا٬ اسرائیل و عربستان از توافقنامه برجام٬ «ناراحت» هستند.

اظهارات نخست‌وزیر اسرائیل ۱۲ روز مانده به موعد اعلام تصمیم دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، در خصوص برجام مطرح شده و به همین دلیل عباس عراقچی٬ سخنگوی وزارت خارجه ایران٬ آن را «تئاتر طراحی شده برای تاثیرگذاری در تصمیم ترامپ» نامیده است.

آقای عراقچی٬ سخنان نتانیاهو درباره فعالیت هسته‌ای «مخفی» ایران را «نمایش بچگانه و مسخره» خوانده و هدف دیگر آن را «صحنه‌سازی برای از بین بردن برجام» عنوان کرده است.

به گفته سخنگوی وزارت خارجه ایران٬ «نفس این ادعاها و اقدامات» نشان می‌دهد تا چه اندازه آمریکا، اسرائیل و عربستان سعودی از «برجام و شرایطی که این توافق برای ایران ایجاد کرده است، نگران و عصبانی هستند.»

وی همچنین با اشاره به نزدیک بودن اعلام موضع رئیس جمهور آمریکا درباره برجام نیز گفته که «برای همه سناریوها آمادگی داریم.»

محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران نیز در توییتی٬ نخست‌وزیر اسرائیل را به پسربچه ای که فریاد گرگ، گرگش در داستان چوپان دروغگو آمده است، تشبیه کرد و نوشت اما تنها چندبار می‌توان مردم را «گمراه» کرد.

دونالد ترامپ که بارها اعلام کرده توافقنامه برجام٬ «بدترین» توافقنامه‌ای است که آمریکا در تاریخ خود آن را امضا کرده٬ آخرین‌بار در دی‌ماه سال گذشته اعلام کرد در صورت رفع نشدن به گفته وی٬ «ایرادهای فاجعه‌بار» آن٬ دیگر تعهد آمریکا به این توافقنامه را تمدید نمی‌کند.

مهلت چهار ماهه برای تامین خواسته‌های آمریکا و اسرائیل، ۲۲ اردیبهشت به پایان می‌رسد و با وجود تلاش‌های شرکای اروپایی آمریکا٬ همچون آلمان٬ فرانسه و بریتانیا برای باقی‌ماندن ترامپ در برجام٬ تصمیم رئیس جمهور آمریکا مشخص نیست.

رهبران این سه کشور اعلام کرده‌اند که معتقدند برجام، بهترین راه برای نگه‌داشتن ایران از دستیابی به سلاح‌های هسته‌ای است.

با این حال آنها بدنبال توافقنامه‌ای مکمل برجام برای کنترل برنامه موشکی و حضور نظامی ایران در منطقه و شرایط پس از پایان برجام هستند.

امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه، اوایل اردیبهشت‌ماه طرحی چهار ماده‌ای به عنوان مکمل برنامه جامع اقدام مشترک موسوم به برجام ارائه کرد. ولی مقام‌های ایران این طرح را رد کرده‌اند.

اسرائیل و عربستان از حامیان اصلی نظر دونالد ترامپ درباره ایجاد تغییرات در برجام یا خروج آمریکا از آن هستند.

رئیس‌جمهوری آمریکا چهار شرط را برای ادامه همراهی آمریکا با برجام تعیین کرده است که عبارتند از: «دسترسی فوری» بازرسان بین‌المللی به تمامی مکان‌ها و تاسیسات ایران، دائمی شدن محدودیت‌ها برای برنامه هسته‌ای ایران، تضمین به عدم نزدیک شدن به سلاح هسته‌ای، و محدودیت برنامه موشک‌های بالستیک ایران.

با استفاده از توییتر و گزارش‌های، رویترز، ایسنا و رادیو فردا
XS
SM
MD
LG