لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۱:۵۰

حکومت طالبان قصد دارد در هرات یک مرکز ترانزیت نفت ایجاد کند


وزارت تجارت حکومت طالبان گفت این کشور برای احداث تأسیسات لجستیکی در غرب افغانستان با کشورهای قزاقستان و ترکمنستان به توافق رسیده است و قصد دارد این کشور را به «کانون صادرات منطقه‌ای» از جمله انتقال نفت روسیه به جنوب آسیا بدل کند.

به نوشته خبرگزاری رویترز، نورالدین عزیزی، وزیر موقت تجارت در دولت طالبان پس از دیدار هفته گذشته با مقامات ترکمنستان و قزاقستان در کابل، به خبرگزاری رویترز گفت که هیئت‌های فنی سه کشور ظرف دو ماه آینده متن توافق برای احداث این کانون لجستیکی در ولایت هرات را تنظیم خواهند کرد. به گفته او هر سه کشور پس از شش ماه مذاکره در این طرح سرمایه‌گذاری خواهند کرد.

نورالدین عزیزی گفت ظرفیت اولیه این تأسیسات لجستیکی حدود یک میلیون تن نفت خواهد بود ولی تاریخ شروع کار آن را مشخص نکرد.

دولت‌های روسیه و ترکمنستان به درخواست خبرگزاری رویترز برای اظهارنظر در این مورد پاسخ ندادند.

وزارت خارجه و وزارت انرژی پاکستان نیز هنوز در این مورد اظهارنظر نکرده‌اند.

تحت تأثیر قطع کمک‌های خارجی و خشکسالی سال‌های اخیر که به بخش کشاورزی افغانستان لطمه شدیدی زده است، حکومت طالبان که هنوز از سوی جامعه بین‌المللی به رسمیت شناخته نشده برای توسعه و پیشگیری از سقوط کامل اقتصاد کشور با چالش‌های فراوانی روبرو است.

نورالدین عزیزی گفت طرح احداث این کانون لجستیکی بخشی از اقدامات گسترده برای بهره‌برداری از موقعیت راهبردی افغانستان است که در گذشته در مسیر جاده ابریشم قرار داشت و علاوه بر مرزهای مشترک با چین در شرق و ایران در غرب گذرگاهی بین آسیای میانه و کشورهای جنوب آسیا است.

وزیر موقت تجارت در دولت طالبان افزود که یکی از عوامل مهم در این طرح، ارزیابی حکومت طالبان از افزایش صادرات نفت روسیه به کشورهای آسیای جنوبی به خصوص پاکستان در سال‌های آینده است که می‌تواند از این کانون جدید لجستیکی در غرب افغانستان عبور کند.

آقای عزیزی گفت: «عبور محموله‌ها به مقصد پاکستان از طریق خاک افغانستان بهترین گزینه است.» او افزود که تمرکز اصلی این طرح روی نفت صادراتی روسیه است ولی قزاقستان نیز تمایل دارد کالاهای خود را از مسیر هرات به بازارهای آسیای جنوبی صادر کند.

وزارت تجارت قزاقستان به خبرگزاری رویترز گفت که این کشور قصد دارد برای دسترسی به آسیای جنوبی و حوزه خلیج فارس راه‌های زمینی و راه‌آهن را در خاک افغانستان توسعه دهد و کانون لجستیکی در ولایت هرات در این طرح نقش مهمی دارد.

این وزارتخانه افزود: «احداث این کانون لجستیکی امکان انتقال کالا از طریق راه‌های زمینی به افغانستان و از آنجا به سوی بنادر در حاشیه خلیج فارس، پاکستان و اقیانوس هند را فراهم می‌کند.»

پاکستان یکی از بزرگ‌ترین شرکای تجاری افغانستان است و با حکومت طالبان در زمینه اتصال شبکه حمل‌ونقل انرژی قراردادهایی امضا کرده است.

با این همه، مناسبات پاکستان با حکومت طالبان در سال‌های اخیر به دلیل آنچه که اسلام‌آباد حمایت این گروه از طالبان پاکستانی توصیف کرده سرد شده است. حکومت طالبان این اتهام را رد می‌کند.

پاکستان که با کمبود شدید منابع مالی روبرو است سال گذشته خرید نفت خام از روسیه به بهای تخفیفی را افزایش داد.
افغانستان نیز نفت، گاز و گندم را به قیمت تخفیفی از روسیه می‌خرد.

نورالدین عزیزی در گفتگو با خبرگزاری رویترز افزود که حکومت طالبان برای احداث جاده در منطقه دورافتاده دالان واخان، باریکه‌ای از خاک افغانستان در شرق که با چین هم‌مرز است، در حال گفت‌وگو با چین است و امیدوار است که در آینده افغانستان به یک مسیر تجاری بین چین و ایران بدل شود.

او افزود که گروهی از مقامات وزارت تجارت افغانستان اخیراً برای آموزش به چین اعزام شده‌اند.

XS
SM
MD
LG