معاون وزیر خارجه روسیه هشدار داد که هر گونه حمله به زیرساختهای هستهای ایران پیامدهای «فاجعهبار» برای منطقه خواهد داشت.
سرگئی ریابکوف روز سهشنبه ۱۲ فروردین در مصاحبه با مجله «امور بینالمللی» که رسانههای دولتی روسیه از آن نقلقول کردهاند، آنچه را که «ضربالاجل» دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا به ایران خواند، محکوم کرد.
او گفت: «ما چنین روشهایی را نامناسب میدانیم و آن را محکوم میکنیم».
دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، روز ۱۰ فروردین تهدید کرد اگر ایران به توافقی با واشینگتن بر سر برنامه هستهایش نرسد، ایران بمباران خواهد شد و تعرفههای ثانویه بر این کشور وضع میکند.
با وضع تعرفههای ثانویه، آمریکا کشورها و نهادهای خریدار محصولات ایران را مشمول اقدامات تنبیهی از جمله تعرفه خواهد کرد.
معاون وزیر خارجه روسیه در بخش دیگری از مصاحبه خود گفت: «در حالی که هنوز فرصت وجود دارد و قطار نرفته است، ما باید تلاش خود را برای دستیابی به توافقی بر یک مبنای منطقی مضاعف کنیم».
آقای ریابکوف اظهار داشت: «روسیه آمادهٔ ارائهٔ خدمات خوب خود به واشینگتن، تهران و همه کسانی است که به این امر علاقه دارند».
روسیه اسفند پارسال هم اعلام کرد که آمادهٔ میانجیگری بین ایران و آمریکا است.
دمیتری پسکوف، سخنگوی رئیسجمهور روسیه، در این زمینه گفت: «ولادیمیر پوتین [رئیسجمهور روسیه] همواره بر ضرورت حل مسئله اتمی ایران به روشی مسالمتآمیز تاکید کرده و روسیه به عنوان همپیمان و شریک ایران آماده است که به این روند کمک کند».
نامه ترامپ به ایران و تهدید تهران به ساخت بمب اتمی
دونالد ترامپ اواخر بهمن نیز گفت ترجیح او این است که با ایران به توافق برسد تا اینکه «شدیداً آن را بمباران کند» و همچنین وعده داد اگر توافقی انجام شود، اسرائیل ایران را بمباران نخواهد کرد.
او ۱۷ اسفند پارسال هم اعلام کرد نامهای برای علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، در زمینهٔ مذاکره برای توافق هستهای جدید با ایران نوشته و سپس گفت: «به لحظات نهایی رسیدهایم. نمیتوانیم اجازه بدهیم که به سلاح اتمی دست یابند».
رهبر جمهوری اسلامی یک روز بعد گفت که ایران با «دولتهای قلدر» مذاکره نخواهد کرد.
با این حال، مقامهای جمهوری اسلامی از جمله مسعود پزشکیان، رئیسجمهور، و عباس عراقچی، وزیر خارجه، در هفتهٔ اخیر گفتهاند که ایران پاسخ نامهٔ ترامپ را از طریق کشور عمان ارسال کرده و تهران مخالفتی با مذاکرهٔ غیرمستقیم با آمریکا ندارد.
برخی دیگر از مقامهای تهران از جمله علی لاریجانی، مشاور رهبر جمهوری اسلامی، تهدید کردهاند که ایران در صورت هدف قرار گرفتن، به سوی ساخت سلاح هستهای خواهد رفت.
آقای لاریجانی شامگاه ۱۱ فروردین با تأکید بر اینکه «کار نظامی با ایران بیتبعات نیست»، خطاب به رئیسجمهور آمریکا گفت: «اگر یک وقت رفتید به سمت بمباران توسط خودتان یا اسرائیل، ایران را مجبور میکنید که طور دیگری تصمیم بگیرد».
او مدعی شد که در صورت اقدام نظامی آمریکا یا اسرائیل علیه ایران «مردم فشار میآورند» و ساخت بمب اتمی «توجیه ثانویه پیدا میکند».
این اظهارات در حالی است که مقامهای تهران همواره مدعی وجود فتوایی از سوی علی خامنهای هستند که به گفته آنها ساخت سلاح هستهای را «حرام» اعلام کرده است.
از سوی دیگر، ایران همواره میگوید برنامه هستهایش «نظامی» نیست و «اهداف صلحآمیز» دارد، اما گزارشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی نشان میدهد که میزان ذخایر اورانیوم آن به سطحی رسیده که در صورت غنیسازی ۹۰ درصدی، برای ساخت شش بمب اتمی کفایت میکند.
ایران و شش قدرت جهانی در تیر ۱۳۹۴ به توافق هستهای موسوم به برجام دست یافتند و آقای ترامپ که همواره منتقد مفاد این توافق بود در اردیبهشت ۱۳۹۷ خروج آمریکا از آن را اعلام کرد.
ایران از آن زمان از تعهدات برجامی خود عدول کرده و میزان غنیسازی اورانیوم را به ویژه در یک سال گذشته شتاب داده است.