وزیر دفاع اسرائیل اعلام کرد که عملیات نظامی این کشور در نوار غزه با هدف تصرف «مناطق وسیعی» از این باریکه در حال گسترش است. نخستوزیر این کشور هم از عزم اسرائیل برای ایجاد یک کریدور امنیتی جدید در سراسر نوار غزه خبر داد.
در همین حال، مقامهای بهداشتی فلسطینی از کشته شدن بیش از ۶۰ نفر شامل ۱۰ کودک در حملات جدید اسرائیل ازجمله به ساختمانی متعلق به سازمان ملل خبر دادند.
اسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل، روز چهارشنبه ۱۳ فروردین در بیانیهای اعلام کرد که عملیات اسرائیل در نوار غزه برای «پاکسازی منطقه از تروریستها» و «تصرف مناطق وسیع که به منطقههای امنیتی اسرائیل افزوده خواهند شد» گسترش یافته است.
دولت اسرائیل مدتها است که منطقهای حائل در داخل غزه و در امتداد حصار امنیتیاش ایجاد کرده که از آغاز جنگ جاری بهطور چشمگیری گسترش یافته است.
اسرائیل میگوید این منطقه برای امنیت خودش ضروری است، اما فلسطینیها آن را اشغال سرزمینی میدانند که قلمرو باریک آنها را کوچکتر میکند؛ قلمرویی که حدود دو میلیون نفر جمعیت دارد.
کاتز مشخص نکرد که کدام مناطق از غزه در این عملیات تصرف خواهد شد، اما گفت که این عملیات شامل «تخلیهٔ گسترده» جمعیت از مناطق درگیری نیز میشود.
این بیانیه پس از آن منتشر شد که اسرائیل دستور تخلیهٔ کامل شهر جنوبی رفح و مناطق اطراف آن را صادر کرد.
این در حالی است که سخنگوی دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل میگوید بیش از ۶۰ درصد از نوار غزه اکنون بهدلیل دستورات تخلیه اسرائیل «منطقه ممنوعه» محسوب میشود و صدها هزار نفر در اردوگاههای چادری یا ویرانههای خانههای خود زندگی میکنند و «در غزه هیچجا و هیچکس در امان نیست».
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، هم گفته است این کشور قصد دارد پس از نابودی حماس، کنترل امنیتی نامحدود اما نامشخصی بر نوار غزه حفظ کند.
نتانیاهو روز چهارشنبه همچنین اعلام کرد این کشور در حال ایجاد یک کریدور امنیتی جدید در سراسر نوار غزه است. او این مسیر را «کریدور مورَگ» نامید، با اشاره به نام یکی از شهرکهای یهودینشین سابق که میان رفح و خانیونس قرار داشت؛ موضوعی که نشان میدهد این کریدور بین این دو شهر جنوبی امتداد خواهد داشت.
نتانیاهو همچنین گفت: «ما نوار غزه را بخش بخش میکنیم و فشار را گام به گام افزایش میدهیم تا آنها گروگانهای ما را پس بدهند.»
وزیر دفاع اسرائیل هم از مردم غزه خواست تا اعضای حماس را «اخراج کنند و همه گروگانها را بازگردانند» و گفت «این تنها راه پایان جنگ است».
علاوه بر اسرائیل، آمریکا و اتحادیه اروپا نیز گروه افراطی حماس را یک سازمان تروریستی میدانند. این گروه هنوز ۵۹ گروگان در اختیار دارد که احتمالاً ۲۴ نفر از آنها هنوز زنده باشند.
با این حال، انجمن خانوادههای گروگانهای اسرائیلی که نمایندگی اکثر خانوادههای گروگانها را بر عهده دارد، اعلام کرد که «از اعلام وزیر دفاع درباره گسترش عملیات نظامی در غزه وحشتزده شدهایم.»
این انجمن گفت که دولت اسرائیل «وظیفه دارد همه ۵۹ گروگان را از اسارت حماس آزاد کند و باید از همه راههای ممکن برای رسیدن به توافق استفاده کند».
کشته شدن کودکان در حمله به یک ساختمان سازمان ملل
وزارت بهداشت غزه که زیر نظر حماس فعالیت میکند، اعلام کرد که دستکم ۶۰ نفر در حملات هوایی روز چهارشنبه کشته شدهاند، از جمله ۱۹ نفر (شامل کودکان) در حمله به یک درمانگاه سازمان ملل که محل اسکان آوارگان بود.
ارتش اسرائیل مدعی شد که ساختمانی را هدف گرفته که قبلاً یک درمانگاه بود اما حالا به مرکز فرماندهی حماس تبدیل شده بود. حماس این ادعا را «دروغی آشکار» خوانده است.
این ساختمان متعلق به آژانس امداد و کار سازمان ملل برای پناهندگان فلسطینی (اونروا) در اردوگاه جبالیا در شمال غزه است.
بهگفتۀ سخنگوی اونروا، این ساختمان قبلاً بهعنوان کلینیک استفاده میشد اما اکنون به پناهگاهی برای آوارگان تبدیل شده و بیش از ۷۰۰ نفر (۱۶۰ خانواده) در آن زندگی میکردند.
بهگفتۀ این نهاد، دو اتاق از ساختمان هدف قرار گرفت و اجساد هفت نفر و ۱۲ زخمی از آنها بیرون آورده شد.
ارتش اسرائیل میگوید که اعضای حماس را در این حمله هدف قرار داده و ادعا کرده که آنها در «مرکز فرماندهی و کنترل» مخفی شده بودند که برای هماهنگی فعالیتهای مسلحانه استفاده میشد و محل مرکزی تجمع این گروه بود.
منطقه حائل
در بیانیه روز چهارشنبۀ وزیر دفاع اسرائیل مشخص نشده چه میزان از زمینهای نواز غزه قرار است تصرف شود و آیا این تصرف دائمی خواهد بود یا نه.
بر اساس گزارش سازمان حقوق بشری گیشا (Gisha) در اسرائیل، حتی پیش از این عملیات، اسرائیل حدود ۶۲ کیلومتر مربع (تقریباً ۱۷ درصد) از کل مساحت غزه را به عنوان منطقه حائل تحت کنترل خود درآورده بود.
رهبران اسرائیل اعلام کردهاند که قصد دارند خروج داوطلبانۀ فلسطینیها از غزه را تسهیل کنند؛ اقدامی که پس از آن مطرح شد که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، خواستار تخلیه کامل غزه و تبدیل آن به یک منطقه تفریحی تحت کنترل آمریکا شد.
در عین حال، رهبران اسرائیل ظاهراً به نشانههایی از اعتراض ساکنان غزه علیه حماس نیز دلگرم شدهاند و برخی ناظران میگویند بخشی از هدف عملیات ممکن است برای افزایش فشار غیرنظامیان بر گروه افراطی حماس باشد.
وزیر دفاع اسرائیل هم در بیانیهاش گفت: «من از ساکنان غزه میخواهم که برای از بین بردن حماس و بازگرداندن گروگانها اقدام کنند... این تنها راه پایان دادن به جنگ است.»
اسرائیل پس از حمله ۷ اکتبر که در آن هزاران نیروی مسلح تحت رهبری حماس به جنوب اسرائیل یورش بردند و ۱۲۰۰ نفر را کشتند و ۲۵۱ نفر را به گروگان گرفتند، وارد جنگ در غزه شد.
از آن زمان، بنا بر اعلام مقامات بهداشتی فلسطینی، بیش از ۵۰ هزار فلسطینی در حملات اسرائیل کشته شدهاند و تقریباً تمام جمعیت ۲.۳ میلیون نفری غزه آواره شدهاند.
اسرائیل از ۲۸ اسفند گذشته حملات سنگین به نوار غزه را از سر گرفت و سپس با شروع یک عملیات زمینی جدید در این باریکه، عملاً به آتشبسی که حدود دو ماه پابرجا مانده بود، پایان داد.
در این میان، تلاشهای میانجیگرانۀ قطر و مصر برای ازسرگیری مذاکرات صلح تاکنون نتیجهای نداشته و بازگشت ارتش اسرائیل به غزه باعث اعتراضهایی در خود اسرائیل از سوی خانوادههای گروگانها هم شده است.
با گسترش عملیات در غزه، اسرائیل اهدافی در جنوب لبنان و سوریه را نیز هدف قرار داده، از جمله حملهای به یکی از فرماندهان حزبالله در جنوب بیروت که موجب تضعیف بیشتر توافقهای آتشبس شده است.
رونن بار، رئیس سازمان اطلاعات داخلی اسرائیل (شاباک)، گفته است که «ارتباط مستقیمی» بین عملیات در غزه و حملات در بیروت وجود دارد.
دهم فروردین ماه، در پی موافقت سران گروه افراطی حماس با طرح تازۀ میانجیهای بینالمللی برای تمدید آتشبس در غزه، نخستوزیر اسرائیل از آمادگی برای صدور مجوز خروج رهبران این گروه از غزه، به شرط پذیرش خلع سلاح خبر داد.
سران گروه حماس اما با اشاره به آمادگی برای واگذاری ادارۀ غزه، تأکید کردهاند که «خلع سلاح» را «خط قرمز» خود میدانند و حاضر به پذیرش آن نیستند.