نمایندگان ایالات متحده و جمهوری اسلامی ایران قرار است روز شنبه ۲۳ فروردین در مسقط پایتخت عمان دربارۀ برنامۀ هستهای ایران گفتوگو کنند.
در همین حال، دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، هشدار داده است که اگر حکومت ایران به توافق تن ندهد، «بمباران خواهد شد».
دربارۀ حضور نظامی آمریکا در خاورمیانه و ابعاد و تاریخچۀ آن چه میدانیم؟
پایگاههای نظامی آمریکا در خاورمیانه کجا هستند؟
ایالات متحده برای دههها پایگاههایی در سراسر خاورمیانه داشته و بزرگترین آنها بر اساس شمار نیروها، پایگاه هوایی «العدید» در قطر است که در سال ۱۹۹۶ ساخته شد.
سایر کشورهایی که آمریکا در آنها نیرو دارد شامل بحرین، کویت، عربستان سعودی و امارات متحده عربی است.
در حالت معمول حدود ۳۰ هزار نیروی آمریکایی در منطقه حضور دارند که نسبت به زمان عملیاتهای بزرگ نظامی کاهش چشمگیری داشته است.
برای نمونه در سال ۲۰۱۱ بیش از ۱۰۰ هزار سرباز آمریکایی در افغانستان بودند و در سال ۲۰۰۷ شمار آنها در عراق به بیش از ۱۶۰ هزار نفر میرسید.
در حال حاضر حدود دو هزار نیروی آمریکایی در پایگاههای کوچک در شمال شرق سوریه مستقر هستند. همچنین حدود دو هزار و ۵۰۰ نفر نیز در عراق حضور دارند، از جمله در پایگاه «یونیون ۳» در بغداد.
ترامپ چه نیروهای کمکیای اعزام کرده است؟
پنتاگون اعلام کرده که در هفتههای اخیر نیروهای بیشتری به خاورمیانه اعزام کرده است.
در ماه مارس (ماه گذشتۀ میلادی) شش بمبافکن بی۲ به یک پایگاه نظامی آمریکا-بریتانیا در جزیره دیهگو گارسیا در اقیانوس هند منتقل شدند. کارشناسان گفتهاند این موقعیت برای مداخلۀ سریع در خاورمیانه ایدئال است.
پیت هگست، وزیر دفاع آمریکا، گفته تصمیم با ایران است که این اقدام را چگونه تفسیر کند.
پنتاگون همچنین پرندههای دیگر و سامانههای پدافندی بیشتری از جمله یک گردان موشکی پاتریوت به منطقه فرستاده است.
دو ناو هواپیمابر آمریکایی هماکنون در خاورمیانه حضور دارند که هر یک هزاران نیرو و دهها هواپیما حمل میکنند.
چرا نیروهای آمریکایی در منطقه مستقرند؟
حضور نظامیان آمریکا در خاورمیانه دلایل متعددی دارد.
در کشورهایی مانند عراق، نیروهای آمریکایی در حال مبارزه با شبهنظامیان داعش و همکاری با نیروهای محلی بودهاند و هستند. اما در سالهای اخیر، شبهنظامیان تحت حمایت حکومت ایران بارها به نیروهای آمریکایی حمله کردهاند و آمریکا نیز پاسخ داده است.
در اردن، که یکی از متحدان کلیدی آمریکا در منطقه است، صدها مربی نظامی آمریکایی مستقر هستند و تمرینات گستردهای در طول سال برگزار میشود.
نیروهای آمریکایی در کشورهای دیگری مانند قطر و امارات نیز بهعنوان تضمین امنیت، آموزش و پشتیبانی از عملیاتهای منطقهای حضور دارند.
ایالات متحده همچنین کارزاری از بمبارانها علیه نیروهای حوثیِ تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران در یمن را در دست اجرا دارد.
آیا پایگاههای آمریکایی در منطقه زیاد هدف حمله قرار میگیرند؟
پایگاههای آمریکا تأسیسات بهشدت محافظتشدهای هستند که شامل سامانههای پدافند هوایی برای مقابله با موشکها و پهپادها هستند. پایگاههایی در کشورهایی نظیر قطر، بحرین، عربستان سعودی و کویت معمولاً هدف حمله قرار نمیگیرند.
اما نیروهای آمریکایی در عراق و سوریه در سالهای اخیر مکرراً هدف حمله بودهاند.
از سال ۲۰۲۳، حوثیهای یمن بیش از ۱۰۰ حمله به کشتیها در سواحل یمن انجام دادهاند و دلیل آن را همبستگی با فلسطینیها در برابر جنگ اسرائیل اعلام کردهاند.
این حملات شامل ضربات موشکی و پهپادی به کشتیهای نیروی دریایی آمریکا در منطقه نیز بوده است. با این حال تاکنون هیچ حملهای از سوی حوثیها به آسیبدیدن ناوهای جنگی آمریکایی منجر نشده است.