وزیر خارجه سوئد با اعلام اینکه وضعیت جسمانی احمدرضا جلالی، پژوهشگر ایرانی- سوئدیِ زندانی و محکوم به اعدام در ایران، رو به وخامت گذاشته است، بار دیگر از حکومت ایران خواست وی را که در «شرایط بسیار دشوار» زندانی است، آزاد کند.
احمدرضا جلالی که حالا ۵۳ ساله است، سال ۱۳۹۵ به دعوت دانشگاه تهران و دانشگاه شیراز به ایران سفر کرد و پس از شرکت در یک همایش علمی در تهران بازداشت و سپس به اتهام جاسوسی به اعدام محکوم شد و حالا ۹ سال است که در زندان به سر میبرد.
ماریا مالمیر استنرگارد، وزیر خارجه سوئد، روز جمعه پنجم اردیبهشت اعلام کرد که آقای جلالی در «شرایط بسیار دشوار» نگهداری میشود و وضعیت جسمانی نامساعدِ او رو به وخامت گذاشته که باعث نگرانی است.
در بیانیۀ وزیر خارجه سوئد آمده است که «دولت سوئد خواستار آزادی فوری احمدرضا جلالی به دلایل انسانی است تا بتواند به خانوادهاش بپیوندد».
استنرگارد افزود که او و دولت سوئد تمام تلاش خود را برای آزادی جلالی به کار گرفتهاند. دولت سوئد پیشتر هم بارها تأکید کرده است که تمام تلاش خود را برای آزادی او همزمان با دو زندانی دیگر انجام داده، اما موفق نبوده است، چراکه تهران حاضر به بحث دربارۀ پروندۀ او نیست و تابعیت سوئدی آقای جلالی را به رسمیت نمیشناسد.
حکومت ایران اواخر تیرماه ۱۴۰۳ در ازای آزادی حمید نوری با نام مستعار «حمید عباسی»، دادیار دادگاه انقلاب در دوران اعدامهای گسترده زندانیان سیاسی در تابستان ۱۳۶۷، دو شهروند سوئدی زندانی در ایران را آزاد کرد؛ یوهان فلودروس، کارمند دیپلماتیک اتحادیه اروپا که ۲۸ فروردین ۱۴۰۱ در پایان «سفر گردشگری» و هنگام خروج از ایران بازداشت شده بود و سعید عزیزی که در پاییز ۱۴۰۲ بازداشت شده بود.
جمهوری اسلامی شهروندان ایرانی دوتابعیتی و اتباع خارجی را معمولاً با اتهامهایی چون «اقدام علیه امنیت ملی» و «جاسوسی» بازداشت و به مجازاتهای سنگین محکوم میکند، اما مدارک و شواهد روشنی برای اثبات این اتهامها ارائه نمیدهد.
نگرانیها از وخامت حال اجمدرضا جلالی در حالی است که اسفند پارسال نیز سفیر ایران در سوئد پس از دریافت اطلاعاتی مبنی بر «وخامت وضعیت جسمی» او به وزارت خارجه این کشور احضار شد.
پیش از آن، ۲۵ دی ماه، آقای جلالی با فرستادن پیامی صوتی از داخل زندان، دولت سوئد را متهم کرده بود که برای آزادی او هیچ تلاشی نمیکند.
پیام آقای جلالی چند روز پس از آزادی ناهید تقوی شهروند دو تابعیتی ایرانی- آلمانی و چیچلیا سالا خبرنگار ایتالیایی و خروج آنها از ایران منتشر شده بود.
خانوادههای چندین شهروند غربی یا دوتابعیتی که در ایران بازداشت شدهاند، به همراه سازمانهای غیردولتی و دیپلماتها، جمهوری اسلامی را متهم میکنند که از این افراد بهعنوان گروگان برای چانهزنی و امتیاز گرفتن استفاده میکند.
اتحادیه اروپا ۲۵ فروردین ماه امسال تحریمهایی را علیه هفت مقام قضایی و امنیتی جمهوری اسلامی ایران و دو نهاد مرتبط با «گروگانگیری تحت حمایت حکومت» اعمال کرد.
فهرست افراد تحریمشده شامل مدیر زندان اوین تهران، چند قاضی و مقام قضایی دیگر است. همچنین، زندان اصلی شهر شیراز در میان نهادهای تحریمشده قرار دارد.