لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۸ تیر ۱۴۰۴ تهران ۰۱:۴۱

اسرائیل پس از تماس ترامپ از حملهٔ مرگبار به کلیسای غزه ابراز «تأسف عمیق» کرد


نمایی از خرابی کلیسای خانواده مقدس در شهر غزه پس از حمله اسرائیل
نمایی از خرابی کلیسای خانواده مقدس در شهر غزه پس از حمله اسرائیل

اسرائیل اعلام کرد حمله نظامی به تنها کلیسای کاتولیک غزه موجب «تأسف عمیق» این کشور شده و به تحقیق دربارهٔ آن ادامه می‌دهد.

دفتر بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، شامگاه پنجشنبه‌ ۲۶ تیر در بیانیه‌ای که پس از تماس دونالد ترامپ با بنیامین نتانیاهو صادر شد، اعلام کرد کلیسا هدف اصابت «ترکش ناشی از یک گلولهٔ توپ تصادفی قرار گرفت» و اسرائیل «همچنان به حفاظت از غیرنظامیان و اماکن مقدس متعهد است».

حمله به کلیسای «خانوادهٔ مقدس» در غزه بامداد پنجشنبه به مرگ سه فلسطینی و زخمی‌شدن ۱۰ تن دیگر در کلیسا منجر شد. سه کشته، یک زن و دو مرد بالای ۶۰ سال بودند.

کاردینال پی‌یر باتیستا پیزابالا، اسقف لاتین اورشلیم، به خبرگزاری واتیکان گفت کلیسا «مستقیماً» با یک تانک اسرائیلی هدف قرار گرفت.

شبکهٔ سی‌ان‌ان هم می‌گوید تصاویری را راستی‌آزمایی کرده که وارد شدن آسیب به کلیسا در این حمله را تأیید می‌کند، هرچند که گنبد آن سالم مانده است.

بیانیهٔ دفتر نتانیاهو همچنین از پاپ لئوی چهاردهم به خاطر «سخنان تسلی‌بخش» سپاس‌گزاری کرده است.

وزیر خارجهٔ واتیکان گفته بود که پاپ لئوی چهاردهم از این «حملهٔ نظامی» عمیقاً متأسف است، برای روح جان‌باختگان، تسلی‌خاطر داغ‌دیدگان و بهبودی مجروحان دعا می‌کند و «امید عمیق خود را برای گفت‌وگو، آشتی و صلح پایدار در منطقه» ابراز کرده است.

پاپ لئو همچنین در بیانیهٔ دیگری بر لزوم آتش‌بس فوری در جنگ غزه تأکید کرد. با این حال، در بیانیه‌های واتیکان مستقیماً به نام اسرائیل اشاره نشده است.

«تلفن ترامپ به نتانیاهو»

رسانه‌های اسرائیل اعلام کردند بیانیهٔ دفتر نخست‌وزیر اسرائیل در مورد ابراز «تأسف عمیق» از حمله به کلیسای غزه، زمان کوتاهی پس از تماس رئیس‌جمهور آمریکا با بنیامین نتانیاهو صادر شد.

هم‌زمان، کارولین لیویت، سخنگوی کاخ سفید، اعلام کرد واکنش رئیس‌جمهور ترامپ به حملهٔ انجام‌شده «مثبت نبوده است».

خانم لیویت گفت در گفت‌وگوی دونالد ترامپ با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل موافقت کرد که بیانیه‌ای صادر کند مبنی بر این‌که حمله به کلیسا اشتباه بوده است.

ارتش اسرائیل روز پنجشنبه گفته بود که از گزارش‌های مربوط به خسارت واردشده به کلیسا و تلفات مطلع است و شرایط حادثه را بررسی می‌کند.

جورجیا ملونی، نخست‌وزیر ایتالیا، حمله به کلیسا را «غیرقابل‌قبول» نامید و اسرائیل را مسئول حمله معرفی کرد.

ژان نوئل بارو، وزیر خارجهٔ فرانسه، نیز در پیامی در شبکهٔ ایکس یادآوری کرد که کلیسای «خانوادهٔ مقدس» زیر حمایت تاریخی فرانسه بوده است.

این کلیسا در دومین ماه جنگ اسرائیل در غزه نیز هدف آتش‌باری یک تانک واقع شد که در آن رویداد، دو زن که در کلیسا پناه گرفته بودند، کشته شدند.

کشیش رومانلی، روحانی مسیحی اهل آرژانتین که نزدیک به سه دهه به جامعه کوچک مسیحیان کاتولیک در غزه خدمت کرده و در حملهٔ روز پنجشنبه زخمی شد، روابط نزدیکی با پاپ فرانسیس داشت و او را مرتباً در جریان وضعیت جنگ غزه قرار می‌داد؛ امری که پاپ فرانسیس در گفتارهای هفتگی‌‌اش به آن اشاره می‌کرد.

تا پیش از حملهٔ گروه افراطی حماس به اسرائیل در مهر ۱۴۰۲ که منجر به جنگ ارتش اسرائیل در غزه شد، حدود یک هزار مسیحی کاتولیک در غزه در میان بیش از دو میلیون و ۳۰۰ هزار فلسطینی مسلمان ساکن این باریکه زندگی می‌کردند، اما با گذشت ۲۲ ماه از شروع جنگ، معلوم نیست چه شمار از مسیحیان در غزه باقی مانده‌اند.

گروه افراطی حماس از سوی آمریکا و اتحادیهٔ اروپا یک سازمان تروریستی شناخته شده است.

«احتمال نرمش اسرائیل بر سر کریدور موراگ»

حمله به کلیسای کاتولیک غزه در شرایطی با واکنش جهانی روبه‌رو شده که مذاکرات غیرمستقیم میان هیئت‌های اسرائیلی و گروه افراطی حماس با میانجی‌گری آمریکا، مصر و قطر، در دوحه همچنان ادامه دارد.

دور تازهٔ این مذاکرات از حدود دو هفته پیش آغاز شده، اما به نتایج ملموسی منجر نشده است.

استیو ویتکاف، نمایندهٔ ویژهٔ آمریکا در امور خاورمیانه، سفر به دوحه را تا حصول پیشرفت به تعویق انداخته است. او در جریان سفر هفتهٔ گذشتهٔ بنیامین نتانیاهو به واشینگتن ابراز امیدواری کرد که توافق در چند روز قابل دسترسی باشد، اما بعد از آن مذاکرات در جا زده است.

بنیامین نتانیاهو تأکید کرده که مذاکرات حول دستیابی به یک آتش‌بس ۶۰روزه است که در جریان آن، ۱۰ تن از ۲۰ گروگان زندهٔ اسرائیلی در غزه آزاد و جسد شماری از ۳۰ گروگان کشته‌شده به اسرائیل تحویل شود.

نخست‌وزیر اسرائیل گفته در ۶۰ روز آتش‌بس باید توافق نهایی به‌دست آید، در غیر این صورت، ارتش اسرائیل جنگ را از سر خواهد گرفت.

منابع نزدیک به مذاکرات روز پنجشنبه به شبکهٔ سی‌ان‌ان گفتند میانجی‌ها در تلاش هستند تا مواضع اسرائیل و حماس را به یکدیگر نزدیک کنند.

به گفتهٔ این منابع، اسرائیل مشخصاً ممکن است در مورد خروج احتمالی نیروهایش از «موراگ»، که نام یک کریدور امنیتی کلیدی برای اسرائیل در جنوب غزه است، از خود «نرمش نشان دهد».

حماس ادامهٔ حضور ارتش اسرائیل در این کریدور را در طول آتش‌بسِ پیشنهادی مانع اصلی در مذاکرات دانسته است.

ارتش اسرائیل اوایل بهار امسال با هدف اعلام‌شدهٔ تقسیم غزه و فشار بیشتر بر حماس، کریدور «موراگ» را راه انداخت.

یک طرح دولت اسرائیل نیز برای ایجاد یک شهر فلسطینی در رفح که ۶۰۰ هزار تن در آن اسکان یابند، این هفته از سوی جامعهٔ جهانی با انتقادهای زیادی روبه‌رو شد و بنیامین نتانیاهو نیز به‌دلیل هزینهٔ چند میلیارد دلاری آن برای اسرائیل، با رد طرح، از ارتش خواست برنامهٔ جایگزینی به او ارائه کند.

شمار تلفات جنگ غزه که ۲۲ ماه است همچنان ادامه دارد، در طرف فلسطینی از ۵۸ هزار نفر فراتر رفته است. ارتش اسرائیل نیز در روزهای اخیر هفت تن دیگر از نیروهای خود را در غزه از دست داد.

XS
SM
MD
LG