لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱ بهمن ۱۴۰۳ تهران ۰۱:۲۷

کاهش اعتماد يهوديان آمريکا به باراک اوباما


درآستانه انتخابات ميان دوره ای کنگره آمريکا درحالی که نظرسنجی ها از افت حمايت افکار عمومی رای دهندگان آمريکايی از دموکرات ها نشان دارد، يهوديان آمريکا نيز حمايت های خود را از باراک اوباما به ميزان کم سابقه ای کاهش داده اند و رهبران يهوديان آمريکايی با صراحت از آقای اوباما انتقاد می کنند.

انتخابات ميان دوره ای کنگره سه هفته ديگر برگزار می شود. تمايل يهوديان آمريکايی به سوی راست (جناح راست سياسی) در آن کشور، امری است که کاملا غير طبيعی محسوب می شود.

يهوديان آمريکايی اصولا به طور سنتی حامی دموکرات ها بوده اند. در صد پشتيبانی يهوديان آمريکا از دموکرات ها و نامزد اين حزب در انتخابات رياست جمهوری، همواره بسيار بالاتر از گروه های ديگر جامعه آن کشور بوده است.

در بيست دوره انتخابات آمريکا، تا ۷۵ درصد يهوديان آمريکايی از دموکرات ها حمايت کرده اند. در انتخابات رياست جمهوری نوامبر ۲۰۰۸، ۷۸ درصد از يهوديان آمريکايی به باراک اوباما رای دادند.

از ميان ۳۱ عضو يهودی کنگره فعلی آمريکا، تنها اريک کانتور، از ويرجينيا، جمهوريخواه است.

تازه ترين نظرسنجی ها احتمال می دهد که ۶۵ درصد از يهوديان آمريکايی که حامی اوباما بودند، حتی کمک مالی به او و ستادهای دموکرات ها را قطع کرده يا شديدا کاهش داده اند.

واشينگتن پست به تازگی نوشته بود که کمک های مالی يهوديان آمريکايی به دموکرات ها ۶۵ درصد کمتر از هر دوره ديگری است. رهبران يهوديان آمريکايی در نامه ای در وبسايت «هافينگتون پست» هشدار داده اند که حمايت مالی يهوديان از حزب دموکرات ممکن است که بيش از اين کاهش يابد.

يک نظرسنجی شش ماه پيش اين تمايل را روشن کرد که درصد حمايت يهوديان از اوباما از ۷۸ درصد به ۴۲ درصد کاهش يافته است. اگر در انتخابات پيش رو به راستی درصد پايينی از يهوديان به سود دموکرات ها رای دهند، اين امر باراک اوباما را کاملا غافلگير نمی کند.

ولی مساله غير عادی، انتقادهای شديد و صريحی است که رهبران و شخصيت های يهودی آمريکا از اوباما می کنند.

ناظران می گويند اين رفتار رهبران يهوديان آمريکا پاسخی به سياست های آمريکا در ۲۱ ماه اخير در قبال اسرائيل است، که يهوديان آمريکا آنرا «سخت گيرانه» و «غيرعادی» می دانند.

مالکوم هونلاين، رييس کميته روسای سازمان های يهودی آمريکا در مقاله ای نوشته است که تا يک سوم از يهوديان آمريکا از حمايت ازاوباما دور شده اند.

مارتين پرتس، سردبير «نيو ريپابليک» نوشته است که درنتيجه «خشم» يهوديان آمريکايی از اوباما، آنها «جيب خود را بسته و کمک مالی به دموکرات ها را قطع کرده يا شديدا کاهش داده اند.»

مارتين پرتس نوشته بود که يهوديان بسياری از اين که رای خود را به اوباما داده اند، متاسف هستند، و افزوده که روند دورشدن يهوديان بارز از اوباما از ده ماه پيش اوج گرفت.

پرتس نوشته است که «می دانم که احساس پشيمانی در بسياری از يهوديان در ساحل غربی (منظوربه ويژه کاليفرنيا) آنها را به خود مشغول داشته است.» به نوشته پرتس، مشکل اصلی يهوديان آمريکا با اوباما، مساله «اسرائيل» است.

حييم سابان، ميلياردر يهودی آمريکايی مقيم لس آنجلس (که مرکز مطالعات مهم خاورميانه او همآيش های ساليانه با حضور رييس جمهوری و ساير بلند پايگان آمريکايی برگزار می کند)، در مقاله ای اذعان کرده است که از «بودن يک رييس جمهوری چپگرا (جناح چپ سياسی) در کاخ سفيد، بر خود می لرزد.»

آوراهام فوکسمن، رييس «ليگ (گروه هم پيمان) مقابله با افترا» در حضور اوباما به شدت از او انتقاد کرد. فوکسمن در مورد اين ديدار دو نفره گفته بود «به او گفتم که رويای شما برای صلح در خاورميانه عالی است اما اينکه تنها اسرائيل را زير فشار می گذاريد و نه عرب ها را قابل قبول نيست و اگر می خواهيد که اسرائيل مخاطرات صلح را بپذيرد، بهترين راه اين است که به اسرائيل اين حس را بدهيد که همچنان دوست با صلابت او مانده ايد.»

فوکسمن می گويد که اوباما اين نظر او را رد کرد و گفت: «شما کاملا اشتباه می کنيد زيرا هشت سال قبل از من، آمريکا شديدا از اسرائيل حمايت کرد اما صلحی در پی نداشت.»

فوکسمن گفته است آن ديدار را با اين حس به پايان برد که استراتژی اين رييس جمهوری برخلاف دولت های پيشين آمريکا، «خطرناک» است.

فوکسمن می گويد که همه مشاوران اوباما به او رهنمود می دهند که «بايد به اعراب و مسلمانان دنيا ثابت کند که با اسلاف خود در کاخ سفيد فرق دارد و می تواند از اسرائيل برائت جويد.»

دست کم سه نفر ديگر از اهدا کنندگان کمک های مالی کلان به دموکرات ها در پايان ديدارهای خود با اوباما گفته اند که در ملاقات در تنگنا قرار گرفته بودند؛ فانی پريتسکر، لستر کارون و لی روزنبرگ که رييس «آيپک» (لابی قدرتمند يهوديان) است.

اد کوچ، شهردار يهودی اسبق نيويورک نيز گفته است «در آغاز می خواستم به اوباما اعتماد کنم، خودم را مجبور کردم، ولی او به اين اعتماد لطمه زد و وقتی اعتماد شکسته شود، ديگر نمی توان آن را بازسازی کرد.»

ناظران امور مناسبات آمريکا و اسرائيل می گويند که اوباما به اين مسائل واقف است و برای همين است که بارها حمايت خود را از اسرائيل تکرار کرده اما مشکل در اظهارات نيست؛ در عملکرد اوست، که يهوديان آمريکايی آنرا بر خلاف سخنان تسکين دهنده اش، تلقی می کنند و می گويند اسرائيل را که هم پيمان ترجيحی هميشگی آمريکا بود، «کوچک» کرده است.

اين افراد، چکيده «خطاهای اوباما» در قبال اسرائيل را اينگونه می شمارند: در نخستين سفر خاورميانه ای خود، از فراز اسرائيل گذشت؛ ترکيه، عربستان و مصر را ترجيح داد. در سخنرانی مشهورش در دانشگاه الازهر قاهره هنگامی که خواست از حق يهوديان برای زندگی در اين سرزمين دفاع کند آن را به دردی که از هولوکاست تحمل کرده اند، ربط داد که کمابيش با نظرات عرب ها همخوانی دارد که برای يهوديان، حق اجدادی در اين سرزمين قائل نيستند. بنيامين نتانياهو را در سفر اول خود به واشينگتن تحقير کرد و حتی حاضر به عکس گرفتن با او نشد و همه پروتکل های شناخته شده را زير پا گذاشت. (هرچند که در ديدار آخر، برخلاف همه پروتکل ها، تا دم در اتومبيل او را بدرقه کرد.)

الی ويزل، برنده يهودی جايزه صلح نوبل و بازمانده اردوگاه آشويتس در نامه ای در روزنامه های آمريکا سياست دولت جديد آمريکا را «ناديده گرفتن حق اسرائيل بر اورشليم (بيت المقدس)» ناميد. اوباما چنان از اين انتقاد نگران شد که الی ويزل را به ناهار دو نفره دعوت کرد و ساعت ها نظرات او را شنيد.

با وجود همه انتقادهای سران يهوديان از اوباما و دستگاه ديپلماسی او، مشاوران اوباما اميدوارند که يهوديان آمريکايی که بيشتر ليبرال هستند، به سود جمهوريخواهان رای ندهند.

در همين حال، برخی ناظران می گويند که در پی انتخابات ميان دوره ای کنگره، و با وجود کاهش احتمالی قدرت دولت اوباما و افت شديد دموکرات ها در کنگره، اين احتمال جدی است که حتی فشار اوباما بر دولت نتانياهو برای پذيرش شرايط جهت پيشرفت مذاکرات با فلسطينی ها نه تنها کم نشده، که بيشتر هم شود.
XS
SM
MD
LG