لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۳۳

اتحادیه اروپا و چین بر تصمیم خود برای حفظ برجام تأکید کردند


نشست خبری مشترک فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، و وانگ یی، وزیر خارجه چین
نشست خبری مشترک فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، و وانگ یی، وزیر خارجه چین

فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز جمعه ۱۱ خرداد بار دیگر بر عزم این اتحادیه به حفظ توافق هسته‌ای با ایران تأکید کرد.

خانم موگرینی که در نشستی خبری در بروکسل به همراه وانگ یی، وزیر خارجه چین، سخن می‌گفت تأکید کرد بخشی از مذاکرات دو طرف درباره برجام است و آنها بر اجرای کامل این توافق، با وجود خروج آمریکا، همچنان مصمم‌اند.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، وزیر خارجه چین نیز گفت که کشورش «در حفظ برجام با ثبات قدم پیش خواهد رفت.»

وانگ یی، وزیر خارجه چین که اخیراً به عضویت در شورای حکومتی آن کشور ارتقا یافته، برای گفت‌وگوهای راهبردی سالانه با اروپا به بروکسل سفر کرده است.

خانم موگرینی در این نشست خبری اعلام کرد که بخشی از گفت‌وگوهایش با وانگ یی درباره برجام بوده و این موضوع در نشست سران دو طرف که قرار است ماه آینده در پکن برگزار شود نیز یکی از موضوعات مورد بحث خواهد بود.

پس از خروج ایالات متحده از برجام که هجدهم اردیبهشت از سوی دونالد ترامپ اعلام شد، مقام‌های آمریکایی ضمن تأکید بر وضع شدیدترین تحریم‌ها علیه تهران، به شرکت‌های اروپایی نیز هشدار داده‌اند که در صورت ادامه فعالیت در ایران مشمول تحریم‌ها خواهند شد.

کشورهای اروپایی با تأکیدهای مکرر بر حفظ برجام، در حال مذاکره برای یافتن راه حلی در این باره هستند.

با این حال شماری از شرکت‌های بزرگ اروپایی گفته‌اند که برای پرهیز از تحریم‌های آمریکا به فعالیت خود در ایران پایان می‌دهند.

در واکنش به این تحولات، فدریکا موگرینی در دیدار روز جمعه‌اش با مقام ارشد چینی تأکید کرد که همکاری دو طرف مشخصاً در دو موضوع اولویت دارد: «نخست و مهم‌تر از هر چیز، عمل به تعهدات هسته‌ای در چارچوب برجام ادامه یابد ... و دوم اینکه دو طرف در زمینه ابعاد اقتصادی اجرای برجام به همکاری خود ادامه دهند».

بازطراحی رآکتور آب سنگین اراک یکی از تعهدات ایران در برجام است که امور فنی آن را چین انجام می‌دهد. خانم موگرینی این موضوع را یکی از موارد کلیدی در اجرای تعهدات اتمی گروه پنج به علاوه یک خواند و از نقش چین در این حوزه تمجید کرد.

با اینکه ایران بلافاصله پس از تصویب قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل کار بتن‌ریزی قلب این رآکتور را انجام داد، اما مذاکرات بین ایران و چین برای آغاز به کار بازطراحی این پروژه دست‌کم یک سال به درازا کشید.

علی‌اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، دلیل طولانی شدن مذاکرات را «مبلغ این قرارداد» ذکر کرده بود اما سرانجام ماه گذشته اعلام شد که این قرارداد به امضا رسیده است.

با استفاده از وب‌سایت اتحادیه اروپا و رادیو فردا / ج. / پ.پ
XS
SM
MD
LG