لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۷:۱۸

نهمین دور مذاکرات صلح سوریه در آستانه در غیبت آمریکا


وزیران خارجه سه کشور حامی مذاکرات آستانه در اواخر اسفندماه در پایتخت قزاقستان حضور داشتند.
وزیران خارجه سه کشور حامی مذاکرات آستانه در اواخر اسفندماه در پایتخت قزاقستان حضور داشتند.

نهمین دور مذاکرات صلح سوریه که از سوی ایران، روسیه و ترکیه حمایت می‌شود، در آستانه، پایتخت قزاقستان آغاز شده است. آمریکا به این دور از مذاکرات، نماینده‌ای اعزام نکرده است.

انور ژیناکوف، سخنگوی وزارت خارجه قزاقستان به خبرنگاران گفته که استفان دمیستورا، نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه روز دوشنبه به مذاکرات خواهد پیوست و مخالفان مسلح بشار اسد نیز روز سه‌شنبه در این اجلاس حضور خواهند یافت.

آن‌طور که آقای ژیناکوف اعلام کرده، برخلاف ادوار گذشته آمریکا در این دور از مذاکرات نماینده‌ای نخواهد داشت.

این در حالی است که الکساندر لاورنتیف، نماینده ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه در سوریه می‌گوید مسکو هنوز هم امیدوار است که واشینگتن، به این دور از مذاکرات، نماینده‌ای اعزام کند.

در کنار مذاکرات آستانه، مذاکرات ژنو که تحت حمایت سازمان ملل متحد قرار دارد نیز تلاش می‌کند از طریق یک راه‌حل سیاسی، به هفت سال جنگ داخلی در سوریه پایان دهد.

نمایندگان دولت سوریه و برخی شورشیان در این مذاکرات شرکت می‌کنند و سازمان ملل متحد و اردن نیز ناظرانی را به این مذاکرات اعزام می‌کنند.

در حالی که ایران و روسیه حامی بشار اسد، رئیس‌جمهور سوریه هستند، ترکیه و ایالات متحده از برخی گروه‌های مخالف اسد حمایت می‌کنند. ترکیه همچنین با کردهای سوریه آنها را «تروریستی» می‌داند در حال نبرد است.

حسین جابری انصاری، معاون عربی و آفریقایی وزارت امور خارجه ایران در میان هیئت ایرانی در این نشست حضور خواهد داشت.

وزرای خارجه ایران، روسیه و ترکیه وزارت امور خارجه ترکیه هشتم اردیبهشت ماه نیز در مسکو دیدار کرده بودند و درباره این دور از مذاکرات به رایزنی پرداخته بودند.

پیش از آن نیز رؤسای جمهور این سه کشور در دیدار با یکدیگر در آنکارا، با صدور بیانیه‌ای اعلام کرده بودند که «مناقشه سوریه هیچ راه حل نظامی ندارد».

حسن روحانی در آنکارا در گفت‌وگو با خبرنگاران، آمریکا را به «حمایت از شبه‌نظامیان داعش در سوریه» متهم کرده بود.

این در حالی است که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، تهران و مسکو را عامل خشونت‌های اسفندماه سال ۹۶ در غوطه شرقی معرفی کرده و آن را «رسوایی انسانی» نامیده بود.

پس از اتفاقات غوطه شرقی که منجر به مرگ صدها نفر شد، جان سولیوان، معاون وزیر خارجه آمریکا اعلام کرد که امکان همکاری آمریکا و روسیه بر سر سوریه سخت‌تر شده است.

این دیدارها و گفت‌و‌گوهای صلح در شرایطی برگزار می‌شود که کشورهای غربی بارها اعلام کرده‌اند راه‌حل سیاسی برای پایان بحران سوریه باید از طریق گفتگوهایی که سازمان ملل متحد میزبان آن است، به نتیجه برسد.

از زمان آغاز درگیری‌ها در سوریه در ماه مارس ۲۰۱۱ ، دست‌کم ۳۳۰ هزار نفر کشته و میلیون‌ها تن آواره شده‌اند.

با استفاده از گزارش رادیو اروپای آزاد با تکیه بر منابع خبری روسیه و قزاقستان؛ ب.ب./م.ا.
XS
SM
MD
LG