لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۶:۰۰

بوئینگ ۷۷۷ ایکس به پرواز درآمد


این هواپیما اولین تست پروازی را با موفقیت در مدت نزدیک چهار ساعت در ۲۵ ژانویه ۲۰۲۰ پشت سر گذاشت. 
این هواپیما اولین تست پروازی را با موفقیت در مدت نزدیک چهار ساعت در ۲۵ ژانویه ۲۰۲۰ پشت سر گذاشت. 

شرکت بوئینگ پس از ماه‌ها تاخیر بالاخره مدل ۷۷۷-ایکس که پیشرفته‌ترین و دوربردترین هواپیمایش است را به پرواز درآورد.

در این هواپیما از قوی‌ترین موتور جهان، ساخت شرکت جنرال الکتریک، استفاده شده است. از طرفی طراحی بدنه و بال‌ها هم در این ابعاد جدید، خلاقانه و پیشرو است.

این هواپیما در آخرین روزهای ژانویه ۲۰۲۰ آماده اولین پرواز خود شد و در نهایت اولین تست پروازی را با موفقیت در مدت نزدیک چهار ساعت در ۲۵ ژانویه ۲۰۲۰ پشت سر گذاشت.

در اولین پرواز این هواپیما توانست تا ارتفاع ۱۵ هزار پایی اوج بگیرد.

این پرواز بارها به تاخیر افتاده بود. بوئینگ در ماه‌های اخیر با بحران بوئینگ ۷۳۷ مکس روبه‌رو بود و ضربه شدیدی به اعتبار این شرکت وارد شده است. حالا این شرکت امید دارد با پرواز این هواپیما آب رفته به جوی باز گردد.

یکی از دلایل تاخیر در پرواز این غول هوایی تاخیر در ساخت موتورهای آن با کد GE9X است که توسط جنرال الکتریک ساخته می‌شوند. این موتور بزرگ‌ترین در نوع خود برای هوانوردی تجاری در جهان است.

در این پیشرانه نسبت به مدل‌های قبلی با تغییراتی، مصرف سوخت تا ۱۰ درصد کاهش یافته است. هر یک از این موتورها بیش از ۴۰ میلیون دلار قیمت دارند که از برخی از هواپیماهای باریک‌پیکر هم گران‌تر است. برای طراحی این موتور بیش از دو میلیارد دلار سرمایه‌گذاری انجام شده است.

نسبت کنار گذر در این موتور ۱۰:۱ است. در یک موتور توربوفن، این نسبت به سرعت جریان جرم هوای کنار گذر و سرعت جریان جرم هوایی که وارد هسته موتور می‌شود اشاره دارد. این نسبت در مدل‌های قبلی ۷۷۷ حدود ۹:۱ گزارش شده بود. هرچه این نسبت بهبود پیدا کند سبب کاهش مصرف سوخت در موتور می‌شود.

فشار کمپرسور هم در این موتور افزایش یافته که سبب بهبود راندمان آن شده است. ازطرفی میزان «تراست» در این موتور به ۴۷۰ کیلونیوتن رسیده است. تراست نیروی واکنشی است، که جسم را در جهت مخالف به حرکت درمی‌آورد. میزان تراست موتور ۷۷۷ ایکس بیش از سه برابر میزان تراست یک موتور ۷۳۷ مکس است.

این موتور قطری در حدود سه متر دارد دو عدد از این موتور روی بال‌های این هواپیما که حدود ۷۲ متر هستند جای می‌گیرند.

یکی از نکات مهم درطراحی این هواپیما امکان جمع کردن حدود هفت متر از بال‌ است این طرح که اولین بار در صنعت هوانوردی تجاری انجام شده است اجازه می‌دهد هواپیمایی با چنین بال‌های بلندی، راحت‌تر در آشیانه‌های مختلف پارک شود.

قیمت این هواپیما ۴۲۲ میلیون دلاراست و می‌تواند ۴۲۶ مسافر را جابه‌جا کند. این هواپیما غیر از کاهش هزینه عملیاتی اندازه بزرگتری نسبت به مدل‌های قبلی دارد و مسافران بیشتری را حمل می‌کند و دارای قدرت مانور بیشتری است.

بوئینگ ۷۷۷-ایکس می‌تواند تا حدود ۱۷ هزار کیلومتر را با یک بار سوخت گیری با ظرفیت کامل پرواز کند.

در ساخت بسیاری از قسمت‌های این هواپیما از فیبرکربن استفاده شده که سبب شده این هواپیما با وجود سبک بودن قدرت مانور و استحکام بیشتری داشته باشد.

سقوط بوئینگ ۷۳۷ مکس، که تا پیش از این پیشرفته‌ترین محصول بوئینگ به‌شمار می‌رفت، برخی تردیدها را در زمینه ایمنی این مدل جدید مطرح کرده است.

تا کنون صدها فروند از این هواپیما پیش‌خرید شده است؛ شرکت امارات به تنهایی بیش از ۱۵۰ فروند از این مدل را پیش‌خرید کرده است.

البته به دلیل مشکلات برای ۷۳۷ مکس فعلا برخی شرکت‌ها تمایل دارند به جای این هواپیما از رقیب آن در ایرباس که مدل ایرباس ۳۵۰ است استفاده کنند.

موتورهای ایرباس ۳۵۰ نسبت به ۷۷۷ ایکس ضعیف‌تر است. بیشترین تراست در ایرباس ۳۵۰ حدود ۳۷۵ کیلو نیوتن است در حالی که موتور ۷۷۷ ایکس ۴۷۰ کیلو نیوتن، تراست دارد.

XS
SM
MD
LG