لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۳:۲۶

ثبات نسبی قیمت‌ مواد غذایی در شهریور


بررسی آمار منتشرشده از نرخ تورم شهریورماه سال ۹۴ در گزارش‌های مرکز آمار ایران و بانک مرکزی ایران، بیانگر ادامه روند کاهش نسبی نرخ رشد این شاخص است.

در میان گروه‌های اصلی کالایی و خدماتی در این گزارش‌های آماری، بررسی شاخص تورم غذایی اهمیتی دوچندان دارد، استفاده روزمره خانوارها از مواد خوراکی و آشامیدنی و همچنین سهم نسبتاً بالای هزینه‌های خوراکی و آشامیدنی از کل سبد هزینه خانوار ازجمله دلالی اهمیت بررسی روند تغییرات شاخص این گروه از کالاهاست. ضمن آنکه به‌طورمعمول درک جامعه از تغییرات نرخ تورم، حس عمومی از تحولات قیمتی در این گروه از کالاهاست.

در گزارش مرکز آمار ایران از تغییرات شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی خانوارهای شهری ایران در ماه پایانی تابستان امسال تصریح‌شده است که شاخص گروه عمده «خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات» نسبت به شهریورماه سال ۹۳، رشدی ۹.۴ درصدی را تجربه کرده است.

درصد تغییرات شاخص بهای این گروه در دوازده ماه منتهی به شهریور ۹۴ در مقایسه با دوره مشابه سال قبل ازآن‌که اصطلاحاً متوسط تورم این گروه کالایی است، ۱۰.۸ درصد بوده است که نسبت به متوسط تورم مردادماه ۹۴، تغییری نداشته است.

در گزارش مرکز آمار ایران، شاخص بهای گروه «خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها» که با حذف تغییرات قیمتی گروه دخانیات، موردتوجه قرارگرفته در شهریورماه سال ۹۴، در مقایسه با ماه مشابه پارسال که تعبیر تورم نقطه‌به‌نقطه این گروه است، ۹.۵ درصد افزایش داشته است، اما نرخ رشد ماهانه شاخص بهای این گروه، دو دهم درصد منفی است.

متوسط نرخ تورم گروه کالایی خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها در گزارش مرکز آمار ایران از تغییرات شاخص تورم در واپسین ماه تابستان امسال، ۱۲.۳ درصد به ثبت رسید.

گزارش بانک مرکزی از تغییرات شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی در شهریورماه سال ۹۴ نیز نشان می‌دهد که در ماه مورد گزارش، شاخص بهای گروه اصلی «خوراکی‌ها و آشامیدنی ها» در مقایسه با شهریورماه ۹۳، رشدی ۱۰ درصدی را به ثبت رسانده است.

تورم ماهانه شاخص بهای این گروه در گزارش بانک مرکزی، دو دهم منفی است که با گزارش مرکز آمار ایران از تغییرات شاخص بهای این گروه در شهریورماه ۹۴، مطابقت دارد.

اما بررسی ماهانه تغییرات قیمت ۱۰ قلم کالای سبد منتخب رادیو فردا در شهریورماه امسال چه تغییراتی را به ثبت رسانده است؟ این سبد کالایی که تغییرات ۱۰ قلم کالای پرمصرف خانوارهای ایرانی را مورد توجه قرار می‌دهد در ماه‌های گذشته همچون تغییرات سطح عمومی قیمت‌ها باثبات نسبی یا کاهش‌های اندکی همراه بوده است.

مقایسه تغییرات قیمت این کالاهای منتخب در شهریورماه امسال در مقایسه با ماه قبل از آن نشان می‌دهد که به‌طور متوسط، میانگین قیمت این سبد ۰.۳ واحد/ درصد رشد کرده است که می‌توان از آن با عنوان ثبات نسبی و تثبیت قیمت یاد کرد.

بیشترین رشد قیمتی در میان اقلام مندرج در سبد کالای منتخب رادیو فردا مربوط به گوشت مرغ است که از مرداد تا شهریور امسال، رشدی بیش از ۷ درصد (۷.۶۳ درصد) افزایش را تجربه کرده است.

همان‌طور که در جدول شماره یک، قابل‌مشاهده است، بیشترین کاهش قیمتی نیز با کاهشی حدود ۱۰ درصد (۹.۸۶ درصد) به نام گوجه‌فرنگی رقم خورد.

جزییات تغییرات قیمتی دیگر کالاهای این سبد در دوره زمانی مرداد تا شهریورماه سال ۹۴ را در جدول شماره یک مشاهده می‌کنید.

تغییر مبنای مقایسه تغییرات قیمتی این سبد ۱۰ قلم کالایی به شهریورماه پارسال نتایجی مشابه به‌دست می‌دهد. در مجموع متوسط قیمت این سبد در شهریورماه امسال در مقایسه با ماه مشابه پارسال، ۱.۳ واحد درصد رشد قیمتی داشت، این افزایش میانگین قیمتی می‌تواند نشانه‌ای از تثبیت و ثبات قیمتی این ده قلم کالایی در این دو مقطع زمانی باشد.

بیشترین رشد قیمتی در میان این کالاها در شهریور امسال نسبت به ماه مشابه پارسال به گوجه‌فرنگی اختصاص‌یافته است که در این دو مقطع زمانی، بیش از ۲۸ درصد (۲۸.۴ درصد) گران شد.

بیشترین کاهش قیمتی در این دو مقطع زمانی در میان اجزای تشکیل‌دهنده سبد منتخب رادیو فردا نیز به نام سیب‌زمینی رقم خورد که از شهریورماه پارسال تا شهریورماه ۹۴، کاهش قیمتی بیش از ۱۶ درصد (منفی ۱۶.۴۷ درصد) را به ثبت رساند.

جزییات تغییر قیمتی اجزای تشکیل‌دهنده سبد کالای منتخب رادیو فردا در دو مقطع زمانی شهریورماه ۹۳ و شهریورماه ۹۴ در جدول شماره دو قابل‌پیگیری است.

اما با پایان یافتن شهریورماه ۹۴، می‌توان تغییرات و تحولات بهای این ۱۰ قلم کالا را در دو مقطع تابستان ۹۳ و ۹۳ بررسی کرد و پرونده این تغییرات را در دومین ماه امسال، بایگانی کرد.

بیشترین افزایش از میان این ۱۰ قلم کالا در این دو مقطع زمانی به برنج داخله درجه‌یک اختصاص یافت که از تابستان ۹۳ تا تابستان ۹۴، حدود ۱۱ درصد (۱۰.۷۶ درصد) رشد قیمتی را تجربه کرد.

در مقابل سیب‌زمینی با کاهش قیمتی ۲۶ درصدی، در میان این ۱۰ قلم کالای خوراکی، رکورددار کاهش قیمت در دو مقطع زمانی فصل تابستان امسال در مقایسه با فصل مشابه پارسال، لقب گرفت.

مقایسه تغییرات قیمت کالاهای حاضر در سبد منتخب رادیو فردا در دو مقطع زمانی تابستان امسال و فصل مشابه پارسال، نشان می‌دهد که درنهایت، متوسط قیمت این سبد کالایی در این دو مقطع زمانی بیش از دو درصد (منفی ۲.۱ درصد) کاهش‌یافته است.

با توجه به کاهش شاخص بهای تولیدکننده در شهریورماه امسال می‌توان امیدوار بود که همچنان کاهش قیمت‌ها یا دست‌کم تثبیت قیمتی در ماه‌های آینده تداوم داشته باشد، هرچند که نگرانی اصلی این روزهای اقتصاد ایران یعنی رکود، همچنان سایه‌گستر فضای اقتصاد ایران خواهد بود.

XS
SM
MD
LG