بریتانیا روز پنجشنبه، ۱۶ فروردینماه، پایگاه نظامی دائمی خود در بحرین را افتتاح کرد. این نخستین پایگاه دائمی این کشور در خاورمیانه پس از چهار دهه غیبت است.
به این ترتیب نیروی دریایی بریتانیا نیز به نیروی دریایی ایالات متحده میپیوندد که ناوگان پنجم آن سالهاست در بحرین مستقر است.
خبرگزاری فرانسه به نقل از خبرگزاری رسمی بحرین گزارش داد که این پایگاه نظامی روز پنجشنبه با حضور ولیعهد بحرین و یکی از شاهزادگان بریتانیا در بندر موسوم به سلمان افتتاح شده است.
این پایگاه به بریتانیا فرصت میدهد که در کنار یکی از مهمترین راههای حمل و نقل دریایی دنیا یعنی خلیج فارس حضور دائمی و گسترده داشته باشد.
پایگاه دریایی موسوم به «اچاماس جوفیر» که خبر ساخت و احداث آن در سال ۲۰۱۴ اعلام شد میتواند حدود ۵۰۰ تن از پرسنل نیروی دریایی سلطنتی بریتانیا را در خود اسکان دهد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از مقامات بریتانیایی این پایگاه را «اولین پایگاه دائمی این کشور در شرق کانال سوئز از سال ۱۹۷۱» به بعد توصیف میکند.
از سوی دیگر یک فرمانده نیروی دریایی بریتانیا هدف از احداث این پایگاه را «تضمین امنیت دریایی در منطقه...، و مبارزه با دزدی دریایی و تروریسم» توصیف کرد.
بریتانیا در حالی در خاک بحرین در حاشیه خلیج فارس حضور دائمی پیدا میکند که آبهای این منطقه بهویژه در سالهای گذشته محل رویارویی و رجزخوانی نیروهای ایرانی و آمریکایی بوده است.
در چند سال گذشته گزارشهای متعددی از رویارویی شناورهای سپاه پاسداران با کشتیهای جنگی آمریکایی در منطقه خلیج فارس منتشر شده و مقامهای آمریکایی بارها اقدام شناورهای سپاه در نزدیک شدن به ناوهای این کشور را «غیرحرفهای» و «ناایمن» توصیف کرده و در مورد «خطر اشتباه محاسباتی» ناشی از این رویاروییها هشدار دادهاند.
در مقابل مقامهای جمهوری اسلامی همواره پاسخ دادهاند که مأموریت این شناورها در مرزهای آبی ایران انجام میشود، و وزارت دفاع ایران نیز تاکید کرده است که نظارت یگانهای دریایی ایران بر رفتوآمد شناورهای خارجی در خلیج فارس «به طور طبیعی در آبهای سرزمینی ایران صورت میگیرد».
با این حال یک فرمانده ارشد در نیروی دریایی ایالات متحده روز پنجشنبه، ۲۴ اسفندماه، به خبرنگاران از «توقف اقدامات تحریکآمیز» نیروهای نظامی ایران در خلیج فارس خبر داد.
از سوی دیگر ایران با بحرین نیز که از متحدان عربستان سعودی در منطقه است مدتهاست جدالی لفظی و دیپلماتیک دارد.
بحرین نیز همچون عربستان بارها جمهوری اسلامی را به مداخله در امور داخلی خود متهم کرده و هرازگاهی از بازداشت افراد یا شبکههایی «مرتبط با ایران» خبر میدهد.
بریتانیا نخستین بار در سال ۱۹۳۵ میلادی پایگاه جفیر را در بندر سلمان بحرین احداث کرد، اما در سال ۱۹۷۱ که بحرین به استقلال رسید این پایگاه را به آمریکا واگذاشت.