حزب لیبرال کانادا به رهبری مارک کارنی در انتخابات فدرال این کشور پیروز شد؛ موفقیتی چشمگیر که در پی تهدیدهای الحاق و جنگ تجاری رئیسجمهور آمریکا، دونالد ترامپ، رقم خورد.
کارنی در سخنرانی پیروزی خود بر ضرورت وحدت ملی در برابر فشارها آمریکا تأکید کرد و گفت دوران همکاری متقابل میان کانادا و آمریکا که از جنگ جهانی دوم برقرار بود، به پایان رسیده است.
طبق پیشبینی شبکهٔ خبری سیبیسی کانادا در روز سهشنبه ۹ اردیبهشت، پیر پولیِور، رهبر حزب محافظهکار و رقیب اصلی کارنی، کرسی خود در پارلمان را از دست میدهد.
این شکست در حوزهٔ انتخابیهٔ اتاوا، پایان تلخی برای سیاستمدار جنجالی محافظهکار بود که تا چند ماه پیش بهعنوان گزینهٔ مسلم نخستوزیری مطرح میشد.
پیشبینی شده است که لیبرالها تعداد بیشتری از ۳۴۳ کرسی پارلمان را نسبت به محافظهکاران به دست آورند. اما هنوز مشخص نیست که اکثریت مطلق (دستکم ۱۷۲ کرسی) را کسب کردهاند یا نیاز به حمایت احزاب کوچکتر دارند. تا لحظهٔ توقف شمارش، لیبرالها در ۱۶۸ کرسی پیشتاز یا پیروز اعلام شده بودند.
آغاز جنگ تجاری ترامپ با کانادا و اظهاراتش مبنی بر اینکه کانادا باید پنجاهویکمین ایالت آمریکا شود، خشم گستردهٔ رأیدهندگان را برانگیخت و روند انتخابات را دگرگون کرد.
پولیِور که شعار «اول کانادا»، مشابه با سیاستهای «اول آمریکای» دونالد ترامپ را محور تبلیغات انتخاباتی خود قرار داده بود، در این دور از انتخابات به پیروزی نرسید.
علاوه بر جنگ تجاری با ایالات متحده و روابط سرد با ترامپ، کانادا با بحران هزینههای زندگی نیز روبهرو است. بیش از ۷۵ درصد صادرات این کشور به ایالات متحده انجام میشود، بنابراین تهدید ترامپ به اعمال تعرفهها و تمایل او برای واداشتن خودروسازان آمریکای شمالی به انتقال تولیدات کانادا به جنوب، میتواند آسیب جدی به اقتصاد کانادا وارد کند.
مارک کارنی قول داده که رویکردی سختگیرانه در مورد تعرفهها در قبال واشینگتن داشته باشد و به گفته او، کانادا باید میلیاردها دلار برای کاهش وابستگی خود به ایالات متحده هزینه کند.
به نوشته خبرگزاری رویترز، محافظهکاران که پس از حدود ۹ سال زمامداری لیبرالها خواستار تغییر هستند، در این انتخابات قدرت غیرمنتظرهای از خود نشان دادند.
اوایل ژانویه امسال هنگامی که جاستین ترودو اعلام کرد از نخستوزیری کانادا استعفا میدهد اکثر نظرسنجیها حاکی از پیشتازی با فاصله محافظهکاران از لیبرالها بود.
مارک کارنی، همحزبی آقای ترودو، حدود شش هفته پیش به عنوان نخستوزیر کانادا ادای سوگند کرد و گفت که انتخابات زودهنگام برگزار میکند.
شمار واجدان شرکت در این انتخابات حدود ۲۹ میلیون نفر اعلام شده بود و بنابر آمارهای رسمی، در روزهای گذشته ۷.۳ میلیون نفر در رایگیری زودهنگام شرکت کردند و رکوردی تازه به ثبت رساندند.
کانادا حدود ۴۱ میلیون نفر جمعیت دارد و عضو گروه هفت است.