واتیکان اعلام کرد مراسم تشییع پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیکهای جهان، روز شنبۀ پیش رو، ساعت ۱۰ صبح به وقت محلی در میدان سن پیتر واتیکان برگزار خواهد شد. به گزارش خبرگزاری رویترز، کاردینال جووانی باتیستا ره، رئیس انجمن کاردینالها، آیین نیایش را رهبری خواهد کرد.
پس از پایان مراسم، تابوت پاپ ابتدا به داخل کلیسای سنپیترو و سپس، طبق وصیت او، برای خاکسپاری به کلیسای سانتا ماریا ماجوره منتقل خواهد شد.
واتیکان نخستین تصاویر از پیکر پاپ فرانسیس در تابوت باز را منتشر کرده است. این تصاویر مربوط به آیین تأیید رسمی درگذشت او است که شب گذشته در نمازخانهٔ کازا سانتا مارتا در واتیکان برگزار شد.
پاپ فرانسیس صبح دوشنبه اول اردیبهشت، در ۸۸ سالگی درگذشت. او چندی پیش حدود پنج هفته ابتلا به ذاتالریه شدید در بیمارستان بستری بود اما پس از ترخیص، به کارهای معمول میپرداخت و یک روز پیش از مرگ نیز مراسم عید پاک را به جا آورد و با جیدی ونس، معاون رئیس جمهور آمریکا، دیدار کرد.
واتیکان اعلام کرده که پاپ فرانسیس بر اثر سکته مغزی که به اغما و نارسایی برگشتناپذیر قلبی انجامید، درگذشته است. در وصیتنامهٔ او که از سوی واتیکان منتشر شده، پاپ خواسته که «در خاک، بدون تزئینات خاص» به خاک سپرده شود و تنها واژهٔ «Franciscus» بر سنگ قبرش نوشته شود.
دولت ایتالیا پس از درگذشت پاپ فرانسیس، پنج روز عزای عمومی اعلام کرد. پرچمها در برابر ساختمانهای دولتی نیمهافراشته شده و تدابیر امنیتی سختگیرانهای در آستانهٔ مراسم تشییع و تدفین روز شنبه در پایتخت به اجرا درآمده است.
انتظار میرود مقامهایی بلندپایه از سراسر جهان در این مراسم حضور یابند.
شمار دیگری از رهبران کشورها و شخصیتهای بینالمللی درگذشت پاپ فرانسیس، رهبر کلیسای کاتولیک، را تسلیت گفتند و رئیس جمهور ایالات متحده هم گفت برای شرکت در مراسم تشییع او به رم خواهد رفت.
در همین حال دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده، در شبکه اجتماعی خود اعلام کرد که به همراه همسرش، ملانیا ترامپ، برای شرکت در مراسم تشییع پاپ به رم خواهند رفت.
این نخستین سفر بینالمللی آقای ترامپ در دومین دوره ریاست جمهوری او خواهد بود.
روز دوشنبه همچنین به دستور دونالد ترامپ، پرچمهای آمریکا در کاخ سفید و ساختمانهای دولتی به حالت نیمهافراشته در آمدند.
شمار دیگری از سران کشورها، از جمله خاویر میلی، رئیس جمهور آرژانتین زادگاه پاپ فرانسیس، هم گفتهاند که برای شرکت در مراسم تشییع رهبر کاتولیکها به رم خواهند رفت.
بنابر اعلام واتیکان، مراسم تشییع در یکی از روزهای بین جمعه تا یکشنبه برگزار خواهد شد.
تاکنون دبیر کل سازمان ملل، رهبران کشورهای اروپایی، رهبران جهان عرب، روسای جمهور ایران و کشورهای منطقه، مقامهای ارشد کشورهای دیگر، دالایی لاما رهبر بوداییان تبت، آیتالله علی سیستانی مرجع تقلید شیعه، و دهها چهره دیگر با صدور پیامهایی، از نقش پاپ فرانسیس در پیشبرد صلح جهانی و ارزشهای انسانی تجلیل کردهاند.
فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت جمهوری اسلامی به خبرگزاری ایلنا گفت موضوع حضور مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران در مراسم تشییع پاپ فرانسیس در حال بررسی است.
محمد خاتمی، رئیسجمهور اسبق ایران سال ۱۳۸۴ در مراسم تشییع پاپ ژان پل دوم حاضر شده بود. دولت جمهوری اسلامی با صدور پیامی درگذشت پاپ فرانسیس را تسلیت گفته است.
برنامههای واتیکان
بر خلاف اکثر پاپها که در کلیسای سنت پیتر در واتیکان دفن شدهاند، پاپ فرانسیس در آخرین وصیتنامه خود که روز دوشنبه منتشر شد خواسته است که در کلیسای سانتا ماریا ماجوره در رم (بیرون از واتیکان) به خاک سپرده شود.
به گفته سخنگوی واتیکان، پیکر پاپ فرانسیس روز چهارشنبه به کلیسای سنت پیتر منتقل خواهد شد تا مردم به او ادای احترام کنند.
با مرگ پاپ فرانسیس، آیینهای قدیمی، پیچیده و بعضاً محرمانه واتیکان در روند تشییع پاپ درگذشته و انتخاب پاپ جدید به جریان افتاده است.
مهر و موم کردن اسناد شخصی و محل سکونت پاپ، انتقال پیکر او به تابوت چوبی، خاکسپاری او در ردای سرخ همراه با تاج و نشان کلیسایی، و شکستن مُهر رسمی پاپ که «حلقه ماهیگیر» نام دارد برخی از این آیینها هستند.
از کاردینالهایی که در حال حاضر در رم هستند خواسته شده است تا صبح سهشنبه در واتیکان گرد هم بیایند؛ انتظار میرود که در این نشست از جمله درباره جزئیات مراسم تشییع برنامهریزی شود.
با این حال گردهمایی اصلی کاردینالهای واجد حق رای برای انتخاب پاپ جدید از بین خود، که اکنون ۱۳۵ نفر هستند، معمولا ۱۵ تا ۲۰ روز پس از مرگ پاپ برگزار میشود.
رایگیری برای انتخاب پاپ جدید پشت درهای بسته برگزار میشود و ممکن است چند روز به طول بینجامد.
در حال حاضر از هیچ یک از کاردینالها به عنوان گزینه پیشتاز برای جانشینی پاپ فرانسیس یاد نمیشود.
شمار مسیحیان کاتولیک در جهان ۱.۴ میلیارد نفر برآورد میشود.
گزینههای جایگزین
پس از درگذشت پاپ فرانسیس، گمانهزنیها دربارهٔ جانشین او شدت گرفته است. در میان به نوشته روزنامه بریتانیایی گاردین، گزینههای مطرحشده برای پاپ بعدی، چهرههایی با دیدگاههای گوناگون دیده میشوند، از آن جمله:
- پیترو پارولین (ایتالیا)، گزینهای میانهرو و همسو با سیاستهای فرانسیس است و نقش کلیدی در دیپلماسی واتیکان داشته است.
- لوییس آنتونیو تاگل (فیلیپین)، که در صورت انتخاب، نخستین پاپ آسیایی خواهد بود. او پیشتر به عنوان جانشین احتمالی فرانسیس شناخته میشد.
- پیتر ترکسن (غنا)، ممکن است نخستین پاپ سیاهپوست پس از قرنها باشد؛ او دربارهٔ عدالت اقتصادی و بحران اقلیمی فعال بوده است.
- پتر اردو (مجارستان)، نماینده طیف محافظهکار است و گرایشهایی برخلاف رویکرد فرانسیس دارد.
- ماتئو زوپی (ایتالیا)، از جناح مترقی کلیسا محسوب میشود و مأمور صلح واتیکان در اوکراین بوده است.
- خوزه تولنتینو مندونسا (پرتغال)، از نزدیکان فرانسیس است، اما جوانیاش ممکن است مانعی برای انتخاب او باشد.
- ماریو گرک (مالت)، که گرایشش از سنتی به دیدگاههای بازتر تغییر کرده است.
- پیر باتیستا پیتسابالا (ایتالیا)، اسقف لاتین اورشلیم، با تمرکز بر دفاع از مسیحیان «سرزمین مقدس».
- رابرت سارا (گینه)، کاردینالی سنتگرا که دیدگاههای محافظهکارانه قوی دارد.
در مجموع، رقابت میان گزینههایی از جناحهای گوناگون است، از محافظهکاران سرسخت تا میانهروها و مترقیان نزدیک به دیدگاههای پاپ فرانسیس.