لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۳:۱۲

ریابکوف: تحریم تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران را تمدید نمی‌کنیم


سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه
سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه

سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه، روز پنج‌شنبه، پنجم دی‌ماه، گفت که تحریم تسلیحاتی سازمان ملل متحد علیه ایران، پس از انقضا در اکتبر ۲۰۲۰، تمدید نخواهد شد و روسیه در این مورد پیرو ایالات متحده نخواهد بود.

آقای ریابکوف در مصاحبه با خبرگزاری اینترفکس روسیه با اشاره به «اصل لزوم وفای به عهد» گفت: «توافق‌ها باید انجام شوند. طرف‌های برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) و تدوین‌کنندگان مشترک قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل به این توافق دست یافتند.»

وزیر خارجه آمریکا اوایل مهرماه با تاکید بر این که نباید به ایران اجازه داد به «رفتار مخرب» خود ادامه دهد، خواستار ادامه تحریم تسلیحاتی شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران شد.

محدودیت‌های تسلیحاتی قطعنامه ۲۲۳۱ علیه ایران

قعطنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل، از تمام کشورهای جهان خواسته است که محدودیت‌های تسلیحاتی زیر را در ارتباط با ایران به مدت پنج سال رعایت کنند:

* تأمین، فروش و یا انتقال مستقیم یا غیرمستقیم هرگونه تانک جنگی، خودروهای رزمی زرهی، سامانه‌های توپخانه‌ای سنگین، هواپیماهای رزمی، بالگردهای تهاجمی، ناوهای جنگی، موشک‌ها و یا سامانه‌های موشکی، مطابق با اهداف «فهرست تسلیحات متعارف سازمان ملل»

* تأمین مواد مرتبط، شامل قطعات یدکی، از داخل و یا از طریق قلمروهای تحت حاکمیت‌شان، و یا توسط اتباع آنها و یا افراد تحت حاکمیت آنها، یا با استفاده از هواپیماها و یا کشتی‌های حامل پرچم‌های آنها، اعم از اینکه از قلمروشان نشأت گرفته یا خیر، به ایران یا برای استفاده در داخل ایران و یا در جهت تأمین منافع ایران.

* ارائه آموزش فنی، منابع یا خدمات مالی، پیشنهادات، دیگر خدمات و کمک‌های مرتبط با تأمین، فروش، انتقال، تولید، حفظ و نگهداری و یا استفاده از تسلیحات و مواد مرتبط توصیف‌شده در این بند فرعی، به ایران توسط اتباع این کشورها و یا از داخل یا از طریق قلمروهای تحت حاکمیت‌شان

* این بند باید تا مدت پنج سال پس از «روز پذیرش برجام» و یا تا زمانی که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گزارش تأیید «جمع‌بندی مبسوط» را ارائه دهد، اجرا شود؛ بسته به اینکه کدام زودتر اتفاق افتد.


به گفته مقامات آمریکایی، طبق قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد که در پیوند با توافق هسته‌ای صادر شده است، تحریم‌های تسلیحاتی سازمان ملل علیه جمهوری اسلامی در اکتبر سال ۲۰۲۰ به پایان خواهد رسید و ممنوعیت سفر کسانی چون قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران و ۲۲ ایرانی دیگر هم برطرف خواهد شد.

معاون وزیر خارجه روسیه روز پنج‌شنبه در ادامه گفت: «آن چه به اصطلاح تحریم تسلیحاتی گفته می‌شود بُعد دیگری هم دارد. این امر صادرات سلاح توسط ایران را هم ممنوع می‌کند. مطابق توافق‌ها، به دلیل پایان دوره اعتبار، هر دو محدودیت سال آینده منقضی می‌شوند و تمدیدی در کار نخواهد بود.»

ریابکوف ایالات متحده را متهم کرد که با این کار «دست به ضرب‌وشتم سیاسی» زده و تأکید کرد که کشورش در این زمینه از آمریکا دنباله‌روی نخواهد کرد.

بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل، واردات یا صادرات تسلیحاتی به یا از ایران به مدت پنج سال ممنوع شده است. این ممنوعیت در سال ۲۰۲۰ منقضی می‌شود.

حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، به تازگی با اشاره به این قطعنامه گفت که در صورت ادامه برجام، «سال آینده تحریم تسلیحاتی ایران برداشته می‌شود و ما می‌توانیم به راحتی هم سلاح بخریم و هم بفروشیم».

وزیر خارجه آمریکا روز ۲۰ آبان این سخنان حسن روحانی را دلیل دیگری برای «فاجعه‌بار بودن» این توافق دانست و خواستار تمدید تحریم تسلیحاتی ایران شد.

مایک پومپئو در حساب کاربری توئیتر خود با اشاره به اظهارات حسن روحانی نوشت: «بهترین دلیلی که روحانی برای باقی ماندن در این توافق فاجعه‌بار ارائه کرده، این است که چپاولگران جمهوری اسلامی بتوانند پهپاد، موشک، تانک، جنگنده و تجهیزات دیگر بخرند و بفروشند.»

سرگئی ریابکوف در ادامه مصاحبه‌اش با اینترفکس گفت که به باور او تأثیر شکست برجام بر قیمت جهانی نفت بیشتر روانی خواهد بود تا تأثیری واقعی.

او افزود: «من در مورد نحوه عملکرد بازار هیدروکربن تخصص ندارم. البته که [شکست برجام] تأثیر روانی دارد. اما، هر اتفاقی که افتاده، در سال‌های اخیر هیچ جهشی در قیمت نفت مشاهده نکرده‌ایم.»

منابع: خبرگزاری اینترفکس، رادیوفردا/ پ. پ./ ف. دو.
XS
SM
MD
LG