لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۱:۱۸

شکایت اسرائیل از سوریه نزد سازمان ملل در مورد حوادث «یوم النکسه»


تظاهرات فلسطینی‌ها و حامیانشان در نزدیکی مرز اسرائیل در منطقه «مجد الشمس» سوریه- ۱۴ خرداد
تظاهرات فلسطینی‌ها و حامیانشان در نزدیکی مرز اسرائیل در منطقه «مجد الشمس» سوریه- ۱۴ خرداد
درپی تظاهرات فلسطینی‌های مقیم سوریه در نزدیکی مرز با اسرائیل در روزی که اعراب آن را «یوم النکسه» نام نهاده‌اند، اسرائیل درنامه‌ای شدیداللحن از سوریه نزد سازمان ملل متحد شکایت کرد.

اسرائیل در نامه خود به دبیرکل سازمان ملل متحد تأکید کرده است که حاکمیت سوریه عامل اصلی پشت‌پرده این تظاهرات علیه مرزهای شمال اسرائیل است.

هیئت نمایندگی سیاسی اسرائیل شامگاه سه‌شنبه با تحویل این شکایت نامه به سازمان ملل متحد نوشت که سران سوریه در «اقدامی گستاخانه، برای منحرف کردن افکار عمومی جهانی از سرکوب خشونت باری که علیه مردم در این کشور درجریان است»، این تظاهرات مرزی را شکل داده‌اند.

روز یکشنبه، چهاردهم خرداد و در سالروز شکست اعراب از ارتش اسرائیل در نبرد «شش روزه» سال ۱۹۶۷، که از سوی اعراب «یوم النکسه» (روز عقب‌نشینی) نام گرفته، صدها تن از نوجوانان و جوانانی که اکثراً از نواده‌های پناهندگان فلسطینی مقیم سوریه بودند، همراه با شماری دیگر از جوانان سوری، تلاش کردند با پاره کردن سیم‌‌های‌خاردار بین مرز اسرائیل و سوریه، وارد خاک اسرائیل شده و دست به تظاهرات بزنند.

تجمع اعتراضی این گروه در دو ناحیه مرزی؛ در نزدیکی شهرک مرزی «قنیطره» و دیگری در نزدیکی منطقه «مجد الشمس»، از نخستین ساعات بامدادی شکل گرفت اما در بخش «مجد الشمس» به تنش بسیار کشیده شد.

تجمع کنندگان در هردو ناحیه مرزی تلاش می کردند که از مرز عبور کنند، اما هربار نیروهای ارتش اسرائیل تظاهرکنندگان را به عقب می راندند.

پس از چند ساعت که این وضعیت ضمن کاربرد گاز اشک آور از سوی نیروهای اسرائیلی ادامه یافت، فرماندهان اسرائیلی دستور دادند که به پای تظاهرکنندگانی که قصد تعدی به مرز اسرائیل را دارند تیراندازی شود.

دراین میان، انفجاری نیز در میان تجمع‌کنندگانی که در نزدیکی «مجد الشمس» گرد آمده بودند، رخ داد.

ارتش اسرائیل تأکید دارد که عامل این انفجار، یک مین مرزی کارگزاری شده از سوی ارتش سوریه بود.

رسانه های سوریه شامگاه یکشنبه مدعی شدند که در رخدادهای آن روز، بیست و سه نفر کشته شدند.

این در حالی است که ارتش اسرائیل این آمار را «اغراق‌آمیز» دانسته و احتمال می‌دهد هشت تا ۱۰ نفر براثر این انفجار کشته و ده‌ها تن دیگر نیز زخمی شده‌ باشند.

سازمان ملل از اخبار منتشر شده در مورد کشته‌های این درگیری ابراز نگرانی کرده و کمیسر سازمان ملل نیز از هر دو طرف سوری و اسرائیل در خصوص این حادثه انتقاد کرده است.

اسرائیل در شکایت‌نامه خود به سازمان ملل، سوریه را مسئول «رخدادهای احتمالی آینده» در این خصوص دانسته است.

اسرائیل از جامعه بین المللی نیز در خواست کرده که با «دادن پیام روشن» به سوریه، به حاکمیت دمشق اخطار دهند که «فتنه انگیزی‌هایی از این دست، می‌تواند اوضاع منطقه را وخیم کند...و باید سریعاً متوقف شود».

در این شکایت‌نامه آمده است که عبورافراد بیگانه از مرز یک کشور، به آن کشور این حق را می‌دهد که از خود در مقابل این ورود غیرقانونی دفاع کنند.

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیراسرائیل، پنجشنبه گذشته در بیانیه‌ای گفته بود که نیروهای این کشور «با شکیبایی، اما قاطعیت ،از مرزهای کشور خود دفاع خواهند کرد».

ایالات متحده نیز حق اسرائیل دانسته است که از مرزها و مردم خود دفاع کند.

اختلافات داخلی فلسطینی برسر تاکتیک اعتراضی جدید

اوپوزیسیون سوریه که تظاهرات سه ماه اخیر علیه حکومت بشاراسد را مدیریت می‌‌کند ، مدعی شده که حکومت این کشور به هریک از خانواده‌های فلسطینی‌های مقیم سوریه تا ۱۰ هزار دلار پول داده تا آن‌ها را به برگزاری تظاهرات ضد اسرائیلی ترغیب کند.

اما سوریه و نیز فلسطینی‌ها با رد همه این اتهامات، می‌گویند که این حق فلسطینی‌ها و اعراب است که علیه «اشغالگری» اسرائیل تظاهرات کنند.

«تشرین»، روزنامه ارگان حکومتی سوریه، سه شنبه در مقاله‌ای نوشت که این نوع تظاهرات مرزی ادامه خواهد یافت و بزودی «ششصد هزار نفر» علیه اسرائیل تظاهرات خواهند کرد.

فلسطینی‌های حامی این اعتراض ها، با خشنودی از «موفقیت» خود در «یوم النکبه»، از طریق صفحه‌ای در فیس بوک با نام «انتفاضه سوم»، نیروهای خود را به تکرار این تاکتیک اعتراضی جدید در «یوم النکسه» فرا خوانده بودند.

این در حالی است که تظاهرات جوانان فلسطینی مقیم سوریه در کناره مرز با اسرائیل، اختلاف‌های عمیقی را میان فلسطینی‌های مقیم سوریه ایجاد کرده است که در نتیجه آن، روز سه شنبه در نبردهای مسلحانه شدید در اردوگاه فلسطینی «یرموک» در نزدیکی دمشق، پایتخت سوریه، دست کم ۱۴ تن کشته و ده‌ها نفر دیگر زخمی شدند.

در عین حال، درگیری‌های داخلی دیگری نیز در اردوگاه‌های فلسطینی لبنان میان حامیان و مخالفان این نوع تاکتیک رخ داده است.

به گزارش تلویزیون تشکیلات خودگردان فلسطینی، بسیاری از فلسطینی‌ها گفته‌اند که فرستادن جوانان به نزدیکی مرز درحالی که سران فلسطینی مقیم سوریه می‌دانستند که این اقدام منجر به کشته شدن جوانان خواهد شد، کاری بیهوده بوده است.

به گزارش تلویزیون رسمی دولت فلسطینی، بیشترین انتقادها متوجه گروه احمد جبرییل، فرمانده جبهه خلقی فلسطین شده و همچنین هنگامی که خالد مشعل، رئیس دفتر سیاسی حماس، شامگاه دوشنبه برای تسلیت گویی به چادر عزاداری در اردوگاه «یرموک» رفت، خانواده‌های جوانان کشته شده، خالد مشعل را مورد حمله قرار دادند.

بلندی‌های جولان در جریان جنگ «شش روزه» اسرائیل علیه سوریه که با همراهی مصر حمله به اسرائیل را آغاز شد، به اشغال اسرائیل درآمد.

اسرائیل سال‌ها بعد، بلندی‌های جولان را به خاک خود افزود و علیرغم ابراز ‌آمادگی‌های دولت‌های مختلف اسرائیل برای عقب‌نشینی از بخش‌هایی از این منطقه، ده‌ها شهرک یهودی‌نشین در این منطقه ساخت کرد.
سوریه همچنان خواهان بازپس گیری «ارتفاعات جولان» است.

از زمان شکست سوریه در جنگ «شش روزه» که به از دست رفتن این ارتفاعات منجر شد تا کنون این مرز، آرا‌م‌ترین بخش مرزی اسرائیل بود وهیچ حمله و تعرضی از این منطقه علیه اسرائیل صورت نگرفته بود.
XS
SM
MD
LG