لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۷:۱۲

تاجزاده به خامنه‌ای: سیاست‌ ایران در سوریه به جنگ شیعه و سنی می‌انجامد


مصطفی تاجزاده، عضو زندانی سازمان مجاهدین انقلاب، در نامه‌ای به آیت‌الله علی خامنه‌ای هشدار داده است که سیاست‌های ایران در قبال سوریه ممکن است به جنگ شیعه و سنی در منطقه تبدیل شود.

در این نامه که روز ۲۷ بهمن در وبسایت نوروز منتشر شده، مصطفی تاجزاده خطاب به رهبر جمهوری اسلامی، «دفاع مطلق» از بشار اسد رئیس جمهوری سوریه را «بزرگترین خطا» از جانب رهبر ایران در دو سال گذشته دانسته است. وی هشدار داده که ادامه این روند، نزاع بین شیعه و سنی را به لبنان و عراق تسری خواهد داد.

این عضو مرکزی دو تشکل عمده اصلاح‌طلب، جبهه مشارکت و سازمان مجاهدین انقلاب، نوشته است که آنچه اکنون در سوریه می‌گذرد، می‌توانست با «درایت و تدبیر» ایران روند دیگری داشته باشد.

مصطفی تاجزاده یک روز پس از انتخابات ریاست جمهوری خرداد ۸۸ بازداشت شد و در این مدت از زندان نامه‌های انتقادی متعددی خطاب به رهبر جمهوری اسلامی نوشته است.

مصطفی تاجزاده در نامه خود نوشته است که آنچه در سوریه می‌گذرد، «جنگی نیابتی نیست که در آن غرب (اروپا و امریکا) در برابر روسیه و چین آرایش گرفته است. بلکه ... آوردگاه شیعیان و سنی‌ها نیز شده است. مبارزان سنی سلفی و غیرسلفی سوری، مصری، تونسی، لیبیایی، عرب سعودی و یمنی و اردنی، و ترکیه‌ای از یک سو در برابر شیعیان سوری، عراقی، لبنانی صف کشیده‌اند و بعضا به کشتار یکدیگر مشغولند.»

معاون سیاسی وزیر کشور در دولت خاتمی، در نامه اخیر خود به رهبر ایران همچنین نوشته است بعد از بهار عربی، مردم این کشور‌ها با درس گرفتن از ایران بار‌ها تاکید کرده‌اند که قصد ندارند حکومتی مثل جمهوری اسلامی بنا کنند.

او به وسعت اختیارات رهبر ایران اشاره کرده و نوشته است هیچ «ملت رشید و آزاده‌ای» نمی‌پذیرد که «هفتاد درصد اختیارات حکومت را یک جا در اختیار یک نفر بگذارد. آن هم در حالی که وی در برابر نهادهای حکومت عملاً پاسخگو نباشد و نقد عملکردش در عرصه عمومی (دانشگاه‌ها، انجمن‌ها و …) ممنوع باشد».

به نوشته تاجزاده، یک نظام سیاسی با این مشخصات «شبیه رژیم‌های مستبدی مانند آل پهلوی، آل مبارک، آل قذافی، آل اسد و... است.»

مصطفی تاجزاده در توضیح اینکه جمهوری اسلامی ایران الگوی «بهار عربی» قرار نگرفته، نوشته است: «اکثریت قاطع رهبران و فعالان ملت‌های آزاد شده، تحمیل یک سبک زندگی را توسط حکومت، روشی شکست‌خورده ارزیابی می‌کنند که نتایج عکس مقاصد تحمیلگران در پی داشته است. به باور آنان سیاست "یا روسری یا توسری"... توهین به حرمت و کرامت انسان‌ها و نقض‌کننده اراده آزاد آنان است.»

از دیدگاه این فعال سیاسی، «فرصت‌های ایجاد شده توسط بهار عربی، به سرعت در حال تبدیل شدن به تهدیداتی جدی علیه مردم منطقه به ویژه ایرانیان و شیعیان است.»

او تاکید کرده است «خطاهای حکومت در بروز این روند خطرناک و گسترش عواقب سوء آن غیرقابل انکار است. »

مصطفی تاجزاده یادآوری کرده است که شیعیان، یک اقلیت ۱۵ تا ۲۰ درصدی از مسلمانان هستند و در صورت ادامه این روند و شروع جنگ، بازنده هستند.

ایران و سوریه متحد یکدیگر هستند و در دو سال گذشته و با بالاگرفتن اعتراض‌ها و جنگ داخلی در سوریه، تهران همواره از حاکمیت سوریه دفاع کرده است و در عین حال بر لزوم «اصلاحات از داخل» تاکید کرده است. معترضان سوری و دولت‌های غربی و عربی حامی مخالفان، جمهوری اسلامی را متهم می‌کنند که از سرکوب‌ها در سوریه حمایت می‌کند.

به گزارش منابع سازمان ملل، درگیری‌های سوریه تاکنون ۷۰ هزار کشته برجای گذاشته است.
XS
SM
MD
LG