لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۷:۱۸

کدام خودروهای ایرانی با کیفیت هستند؟


براساس بررسی شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران از ۵ ستاره کیفیت، تنها چند خودرو توانسته‌اند سه ستاره ایمنی را بدست بیاورند .

در میان خودرو هایی هم که سه ستاره کیفیت را بدست آورده‌اند اکثرا ساخت داخل پایین و قیمت بالایی دارند تنها دو خودرو تندر ۹۰ و رانا با ساخت داخل بالا و قیمت زیر ۵۰ میلیون تومان توانسته‌اند سه ستاره کیفیت را بدست بیاورد. تندر ۹۰ اولین نسل خودرو لوگان ساخته مشترک رنو و ایران خودرو و سایپا است. هم اکنون حدود ۶۰ درصد این خودرو ساخت داخل شده است. این محصول حاصل اولین سرمایه‌گذاری مشترک خارجی در صنعت خودرو ایران پس از انقلاب محسوب می‌شود.

رانا هم با نشان ایران خودرو عرضه می شود و دومین خودرو با نشان ایرانی است که بر پایه پژو ۲۰۶ ساخته شده است.

خودرو های دیگری که به ترتیب توانسته‌اند سه ستاره کیفیت را بدست بیاورند سوزوکی گرند ویتارا مونتاژ شده در ایران خودرو خراسان با قیمت بالای ۱۰۰ میلیون تومان، نیو مزدا سه مونتاژ شده در گروه بهمن با قیمت بالای ۱۰۰ میلیون تومان وکیا سراتو با قیمت بالای ۷۵ میلیون تومان و ساخته شده در سایپا است.

نکته قابل توجه در گزارش شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایرانافت شدید کیفیت محصولات شرکت پژو در ایران است در بهترین حالت پژو ۲۰۶ توانسته است دو ستاره کیفیت را بدست بیاورد.

در ساخت برخی از پژو ۲۰۶های تولیدی در ایران از قطعات چینی یا هندی استفاده می شود . پژو در گذشته حاضر به سرمایه گذاری در ایران نشده بود برای همین نظارت این شرکت بر روی محصولاتش در ایران چندان قوی نبود از طرفی پس از تحریم و قطع رابطه پژو با ایران خودرو ، تولیدات این شرکت بدون نظارت و با قطعات بی‌کیفیت چینی و هندی در ایران تولید می شوند پژو ۲۰۶هم اکنون بالای ۶۰ درصد داخلی‌سازی شده است.

برای جبران این مشکل در قرارداد جدید وزارت صنایع ایران، پژو را ملزم کرد در ایران سرمایه‌گذاری مستقیم کند.

هاشم یکه زارع مدیر عامل ایران خودرو تاکید کرده است: «گروه صنعتی ایران خودرو در دور جدید همکاری‌های بین المللی خود، رویکردی کاملا متفاوت با گذشته در پیش گرفته است و بر حضور و سرمایه گذاری مشترک طرف مقابل تاکید دارد.»

در قرار داد جدید، پژو برای نخستین بار است از طریق سرمایه گذاری مالی مستقیم در صنعت خودرو ایران حضور پیدا می‌کند.

شرکت ایران خودرو اعلام کرده است ایجاد شرکت مشترک ایرانی - فرانسوی با سهامداری ۵۰ درصدی هر یک از طرفین مهم‌ترین بخش این قرارداد است.

تجربه صنعت خودرو ایران در بیست سال اخیر و خلف وعده شرکت‌های خارجی مسئولان صنعتی ایران را به این نتیجه رسانده که راه جلوگیری از بدقولی شرکت‌های خارجی در قرار داد‌هایشان با ایران و افزایش کیفیت خودرو های تولیدی همکاری و سرمایه گذاری مشترک این شرکت‌ها در ایران است.

به غیر از پژو ۲۰۶ دنا دیگر خودرو ساخته شده در ایران با ساخت داخل بالا است که توانست دو ستاره کیفیت را کسب کند.

دنا فیس لیفت جدید سمند با اصلاحاتی در برخی بخش های فنی است. این خودرو پس از سمند، سورن و رانا چهارمین خودرو ایران خودرو با نشان این شرکت محسوب می‌شود. این خودرو بر پایه پلت فرم سمند توسعه پیدا کرده است. پلت فرم سمند نیز بر پایه پلت فرم پژو ۴۰۵ ساخته شده است. هم اکنون یکی از بزرگترین مشکلات صنعت خودرو ایران نداشتن پلت فرم مدرن برای طراحی محصولات جدیدش است.

پلت فرم به مجموعه شاسی، گیربکس ، موتور و سیستم تعلیق خودرو گفته می‌شود. ایران طی سال‌ها اخیر تنها توانسته است به دانش طراحی موتور با کمک مشاوران آلمانی دست پیدا کند مهمترین خصوصیت دنا هم استفاده موتور طراحی شده ef7 در ایران است.

به غیر از این خودروها باقی محصولات تولید شده در ایران با ساخت داخل بالا تنها توانسته‌اند یک ستاره کیفیت را کسب کنند که این خود نشان از عمق بحران کیفیت در خودرو های ایرانی دارد. تمامی این خودرو دارای تکنولوژی سی سال پیش هستند.

پژو ۴۰۵، پژو پارس ، انواع محصولات پراید و خودرو تیبا که بر پایه خودرو پراید و ریو توسعه یافته تنها یک ستاره کیفیت کسب کرده‌اند.

تمام این خودروهابا ساخت داخل بالای ۹۰ درصد در ایران تولید می‌شوند اما دانش فنی برخی از قطعه سازان ایران که هنوز به روش مهندسی معکوس قطعه تولید می‌کنند سبب کاهش کیفیت در این محصولات شده است.

معمولا بهترین قطعه‌سازان ایران برای محصولاتی مانند تندر ۹۰، رانا ، دنا و پژو ۲۰۶ قطعه تولید می‌کنند و قطعاتی که برای دیگر خودرو ها استفاده می‌شوند یا از تولیدکنندگان درجه دو تامین می‌شود یا قطعات درجه دو تولید کنندگان درجه یک ایرانی است.

یکی دیگر از مشکلات کیفیت در خودرو های ایرانی، به روش تامین قطعه در صنعت خودرو ایران باز می گردد هم اکنون حدود هزار شرکت قطعه ساز ایرانی در حال تولید قطعه هستند که تنها ۱۰۰ شرکت دارای دانش فنیو ساختار سازمانی مناسب هستند. معمولا برای یک قطعه چندین قطعه ساز در ایران قطعه تولید می‌کنند که ممکن است قطعه یک شرکت با کیفیت و قطعه شرکت دیگر بی‌کیفیت باشد و این شانس مشتری است که قطعه کدام قطعه ساز بر روی خودرویش نصب شده باشد .

انجمن قطعه سازان ایران اعلام کرده است برای حل این مشکل شرکت‌هایی که یک قطعه خاص را تولید می‌کنند باید در هم ادغام شوند تا با این روش تیراژ تولید اقتصادی شود و با اقتصادی شدن تیراژ تولید هزینه انتقال دانش فنی و تحقیق و توسعه فراهم شود . در صورت بوجود آمدن شرکت های بزرگ همکاری با شرکت‌های خارجی و انتقال دانش فنی نیز آسان تر می شود .

یکی دیگر از مشکلاتی که صنعت خودرو ایران با آن در زمینه کیفیت دست بگریبان است حضور پر تعداد شرکت های چینی است . هم اکنون بالای ۲۰ مدل خودروهای چینی، اکثرااز برند های درجه دو چینی در ایران مونتاژ می‌شوند از این خودرو ها تنها جک j5 مونتاژ شده در کرمان خودرو ، برلیانس H330 مونتاژ شده در پارس خودرو و نیو ام وی ام ۳۱۵ ساخته شده در مدیران خودرو دو ستاره کیفیت دارند باقی خودروهای چینی مونتاژ شده در ایران دارای حداقل کیفیت ، یعنی یک ستاره هستند .

مشکل خودرو های چینی کیفیت پایین ، خرابی زودرس و ایمنی پایین آن‌هاست . این محصولات با اینکه ظاهری مدرن و امروزی دارند ولی اکثرا بر روی پلت فرم‌های قدیمی توسعه پیدا کرده اند و کپی محصولات شرکت‌های بزرگ خودرو سازی جهان هستند . این محصولات اکثرا از نظر ایمنی در موسسات ایمنی رد شده‌اند و عملا مانند تابوت های متحرک هستند .

XS
SM
MD
LG