لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۵ بهمن ۱۴۰۳ تهران ۱۸:۱۰

در نشست اقتصادی ایران در لندن چه می‌گذرد؟


در حالی که دور دیگری از مذاکرات هسته ای میان جمهوری اسلامی ایران و شش قدرت جهانی در وین در حال برگزاری است و در شرایطی که هنوز چشم اندازی برای برداشته شدن تحریم ها وجود ندارد، نشست اقتصادی اروپا- ایران از روز چهارشنبه، ۲۳ مهرماه، در لندن کار خود را آغاز کرد.

گزارش محمد ضرغامی درباره فورم اقتصادی ایران در لندن
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:46 0:00
لینک مستقیم

در این نشست که تا روز پنج‌شنبه، ۲۴ مهرماه، ادامه دارد، تعدادی از شرکت های حقوقی بین المللی، شرکت های مشاوره ای کسب و کار و بازاریابی به همراه ارائه دهندگان خدمات تلفنی حضور دارند.

با این وجود برگزارکنندگان این برنامه به برخی از خبرنگاران مجوز حضور در این نشست برای پوشش خبری را نداده اند.

رادیوفردا درباره این نشست با سهراب احمری یادداشت نویس روزنامه وال استریت ژورنال و نویسنده مقاله ای در همین رابطه در این روزنامه گفت‌وگو کرده است.

سهراب احمری در لندن: این رویداد جدیدی نیست که همین طوری اتفاق افتاده باشد. اگر یادتان باشد بعد از توافق ژنو در نوامبر ۲۰۱۳ بلافاصله نهادهای تجاری غربی و آسیایی تلاش‌های خود را برای بازگشت به بازار ایران شروع کردند. بروشور این برنامه می‌گوید ما می‌خواهیم محیط بعد از تحریم‌ها را بسنجیم و ببینیم آیا در این محیط به عنوان کمپانی‌های غربی می‌توانیم موفق باشیم یا نه. یکی دو تا از گروه‌هایی که پشت این برنامه هستند برای من خیلی جالب بودند چرا که از سمت ایران می‌آیند. یکی شان بانکی است به نام بانک خاورمیانه که علنا در لیست اوفک (ممنوع المعامله) خزانه‌داری آمریکا است. یک سری کمپانی‌های دیگر هستند که خودشان در لیست نیستند ولی رابطه خیلی نزدیکی با کمپانی‌ها یا افرادی دارند که در لیست اوفک قرار دارند. مثلا‌ً‌ یک بانک تجاری به اسم بانک کاردان در این برنامه شرکت می‌کند. این بانک سه صاحب اصلی‌اش بانک تجارت، بانک خاورمیانه و بانک سامان است که هر سه آنها در لیست اوفک هستند.

در این میان آیا اشخاصی هستند و نامهای خاصی که آنها هم به نوعی با مسئله تحریم‌ها ارتباطی داشته باشند؟

آقایی هست به اسم محمدرضا انصاری که رییس شرکتی است به اسم کیسون. ایشان هم در این برنامه حضور دارد. کیسون در لیست اوفک نیست، اما ایشان سال پیش به خاطر این که آقای طهماسب مظاهری، رییس سابق بانک مرکزی ایران، برای کمپانی او یک چک هفتاد میلیونی کشیده بود - البته به پول ونزوئلایی - در فرودگاه دوسلدورف آلمان برای مدت کوتاهی دستگیر شد چرا که اعلام نکرده بود که این چک را با خودش دارد.

جدای از نام‌هایی که بردید، وزیر امور خارجه سابق بریتانیا و وزیر امور خارجه سابق فرانسه هم در این برنامه حضور دارند. این امر چقدر می‌تواند برای چنین نشستی مهم باشد؟

آقای جکسن جزو کسانی است که تلاش می‌کنند روابط جمهوری اسلامی و غرب را بهتر کنند. او اساسا به تحریم‌ها آن قدر باور ندارد و حس می‌کند تحریم‌ها دارند از بین می‌روند و ممکن است تا یکی دو ماه دیگر اصلا تحریمی وجود نداشته باشد. در نتیجه می‌خواهد فضا را آماده کند برای کمپانی‌های انگلیسی که بیایند توی صحنه و بازار ایران.

آیا حضور این افراد در کنار مسئله تحریم‌هایی که وجود دارد واکنش خاصی هم از سوی دولت بریتانیا به همراه داشته یا مقامهای آمریکایی که معمولا‌ً‌ فعالیت‌های اقتصادی جمهوری اسلامی ایران را دنبال می‌کنند؟

دولت انگلیس کسی را دارد به این برنامه می‌فرستد به اسم آقای اوگدن که مامور مخصوص مسائل خاورمیانه در وزارت خارجه انگلیس است. ایشان آن طوری که من می‌دانم حرفش این است که ما تشویق نمی‌کنیم که کمپانی‌های غربی بروند وارد بازار ایران شوند. وقتی هم ما از وزارت خارجه انگلیس خواستیم نظرشان را بگیریم درباره این مسئله به ما جوابی ندادند. ولی ما از خرانه‌داری آمریکا شنیدیم که گفتند بله می‌دانیم که بعضی از کمپانی‌ها دارند با بازار ایران و تاجرهای ایرانی دوباره رابطه برقرار می‌کنند اما در همان لحظه‌ای که این روابط تبدیل شوند به یک معامله غیرقانونی ما جریمه سنگین می‌کنیم.

XS
SM
MD
LG