لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۲۸

ظریف در واکنش به تحریم‌های تازه آمریکا: روابط را مسموم می‌کند


در ادامه واکنش جمهوری اسلامی به تحریم‌های تازه از سوی ایالات متحده، وزیر خارجه ایران روز سه‌شنبه دولت آمریکا را متهم کرد که با این تحریم‌ها «روح توافق» اتمی موسوم به برجام را «نقض کرده» و روابط همچنان متشنج بین دو کشور را «مسموم می‌کند.»

بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه، نیز با تکرار همین نکته، جمهوری اسلامی را از هر گونه اتهام مداخله و ایجاد بی‌ثباتی در منطقه مبرا دانسته است.

به گزارش شبکه آمریکایی سی‌بی‌اس، محمدجواد ظریف‌، وزیر خارجه ایران، روز سه‌شنبه، ۲۷ تیرماه، در مصاحبه با این شبکه تلویزیونی همچنین تهدید کرد که تهران در صورت اطمینان از نقض برجام به وسیله این تحریم‌ها، به آن «واکنش مناسب» نشان خواهد داد.

وزارت خزانه‌داری آمریکا روز سه‌شنبه، ۲۷ تیرماه، ۱۸ شخص حقیقی و نهاد دیگر را به دلیل حمایت از فعالیت‌های موشکی بالیستیک جمهوری اسلامی در فهرست تحریم‌های خود قرار داد.

اعلام تحریم‌های جدید یک روز پس از آن صورت گرفت که دولت دونالد ترامپ ضمن تایید پایبندی ایران به مفاد برجام، در عین حال گفت که تهران به روح توافق اتمی یاد شده وفادار نیست.

واشینگتن تهدید کرده بود که تهدیدهای غیر هسته‌ای بیشتری در راه است.

عدم پایبندی به «روح برجام» و نقض آن اتهامی است که دو طرف ایران و آمریکا بارها نثار یکدیگر کرده‌اند، آقای ظریف چند روز پیشتر نیز آمریکا را متهم کرده بود که این کشور در عمل کردن «به روح این توافق شکست خورده است».

در مقابل، پیشتر دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، گفته بود ایران مطابق روح توافق هسته‌ای با شش قدرت جهانی عمل نمی‌کند و دولت آمریکا به طور دقیق این موضوع را بررسی خواهد کرد.

وزیر خارجه جمهوری اسلامی روز سه‌شنبه همچنین در مصاحبه با سی‌بی‌اس گفت که تحریم‌های تازه از سوی دولت آمریکا مناسبات دو کشور را که «همین حالا هم پر از تشنج است، مسموم می‌کند».

او گفت: «[تحریم‌های تازه] نقض روح توافق است. آن را بررسی می‌کنیم تا ببینیم که آیا نقض متن توافق نیز هست و بعد بر اساس آن عمل خواهیم کرد.»

محمدجواد ظریف همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا ایران به مذاکره مجدد درباره برجام تمایل دارد گفت: «این توافقی چندجانبه است که به تایید شورای امنیت رسیده و توافقی دوجانبه نیست که بتوان از آن کنار کشید یا دوباره به مذاکره نشست.»

در تازه‌ترین توضیح از سوی دولت آمریکا درباره نقض «روح برجام»، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز سه‌شنبه تاکید کرد که جمهوری اسلامی نقش خود را برای کمک به ایجاد صلح و ثبات در منطقه خاورمیانه به‌درستی ایفا نکرده است.

او گفت: «ایالات متحده عمیقاً معتقد است که این کشور [ایران] برخلاف روح قانون در پیوند با بخش مهمی از آن عمل کرده‌ است؛ آن بخش از برجام که می‌گوید ایران قرار است در ایجاد صلح و ثبات در منطقه و در عرصه جهانی مشارکت کند و ما بر این عقیده هستیم که برخی اقداماتی که دولت ایران در آنها دخیل بوده، به اهداف معین‌شده در مورد صلح و ثبات منطقه‌ای و بین‌المللی ضربه زده‌ است.»

در پاسخ به این اظهار نظر، روز چهارشنبه، ۲۸ تیرماه، بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، چنین ادعا کرد که جمهوری اسلامی در صحنه منطقه و بین‌الملل هر چه کرده مبتنی بر سیاست‌هایی «مستقل، روشنگرانه و توام با عزت و تدبیر» بوده است.

به گفته آقای قاسمی، به گزارش خبرگزاری ایرنا، جمهوری اسلامی ایران در «بی‌ثبات‌سازی منطقه» نیز هیچ نقشی نداشته است.

این در حالی است که اغلب کشورهای عرب خلیج فارس، ایران را به مداخله در امور داخلی خود و کمک به گروه‌هایی متهم می‌کنند که به گفته آنان سعی در تنش و بی‌ثباتی منطقه دارند.

در پی وضع تحریم‌های تازه علیه تهران، وزارت خزانه‌داری آمریکا تاکید کرد که «آمریکا رفتار تحریک‌آمیز و برهم‌زننده ثبات از طرف ایران را نمی‌تواند بپذیرد و تحمل نخواهد کرد. ما به هدف قرار دادن سپاه پاسداران و فشار بر ایران برای توقف برنامه موشکی بالیستیکی و فعالیت‌های شریرانه‌اش در منطقه ادامه می‌دهیم».

تهران متهم است که به‌رغم قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل، بارها دست به آزمایش موشک بالیستیک زده است که از آنها می‌توان برای حمل کلاهک هسته‌ای استفاده کرد.

قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت که پس از حصول توافق هسته‌ای وین و با هدف تأیید آن صادر شد، از ایران خواسته است که از تولید موشک‌های بالیستیک که قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای دارند خودداری کند.

XS
SM
MD
LG