لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۵۱

خطر سرخک، تهدیدی برای جان هزاران کودک در آفریقا


هفته گذشته سازمان پزشکان بدون مرز هشدار داد که شیوع بیماری سرخک در مناطق مرکزی قاره آفریقا سلامت و زندگی هزاران کودک را به خطر انداخته است.

از اوایل ماه اکتبر تاکنون این نهاد خیریه بیش از ۲۲۰ هزار کودک خردسال را در بخش‌های شرقی جمهوری دموکراتیک کنگو واکسینه و حدود سیزده هزار نفر از افراد مبتلا به بیماری سرخک را در این کشور درمان کرده است.

به نوشته روزنامه نیویورک تایمز، بیماری سرخک به سرعت و به راحتی شیوع پیدا می‌کند. در مناطقی که اکثر کودکان از سوء تغذیه و کمبود ویتامین‌های لازم رنج می‌برند بیماری سرخک به طور متوسط عامل مرگ یک تا پانزده درصد از کودکانی است که به امکانات بهداشتی و پزشکی دسترسی ندارند.

حتی در کشور آمریکا طبق آمارهای رسمی مرکز کنترل بیماری‌های عفونی، در دهه ۱۹۹۰ میزان مرگ‌ومیر کودکان بر اثر سرخک زیر یک درصد بود، ولی در میان کودکانی که والدین آنها به بیماری ایدز مبتلا بودند درصد مرگ‌ومیر کودکان بر اثر ابتلا به سرخک به حدود سی درصد می‌رسید.

سازمان پزشکان بدون مرز می‌گوید که مناطق شرقی کشور کنگو با کمبود دارو و کارکنان بهداشت و درمان روبه‌رو است. هرچند برای درمان سرخک داروی مشخصی وجود ندارد، ولی تجویز آنتی‌بیوتیک می‌تواند جان کودکانی را نجات دهد که به عوارض ناشی از سرخک مثل مننژیت یا التهاب ریه مبتلا می‌شوند.

علاوه بر این سرخک ممکن است با آسیب زدن به قرنیه چشم بینایی افراد را از بین ببرد.

شیوع نسبتا گسترده سرخک در بخش‌های مرکزی قاره آفریقا در شرایطی صورت می‌گیرد که از سال‌ها پیش کارزار گسترده و موفقیت‌آمیزی برای از بین بردن این بیماری در سراسر جهان اجرا شده است. طبق نتایج تحقیقاتی که اوایل سال جاری میلادی منتشر شد میزان مرگ‌ومیر ناشی از بیماری سرخک از سال ۲۰۰۰ به این سو حدود ۷۵ درصد کاهش یافته است.

اکثر کسانی که از این کارزار گسترده علیه سرخک بهره‌مند شده‌اند ساکنان کشورهای آفریقایی و هند بودند. کار‌شناسان بهداشت عمومی می‌گویند که واکسن‌های ضد سرخک یکی از عوامل اصلی در کاستن از میزان مرگ‌ومیر کودکان زیر پنج سال در سراسر جهان بوده است.
XS
SM
MD
LG