لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۵۱

«راه سخت اسراییل در همراه کردن چین و روسیه، علیه ایران»


آقای المرت پيش از پکن، با هدفی مشابه، به مسکو نيز سفر کرده بود.
آقای المرت پيش از پکن، با هدفی مشابه، به مسکو نيز سفر کرده بود.
همزمان با سفر روز سه شنبه اهود المرت نخست وزير اسراييل به کشور چين، يکی از صاحب نظران اوضاع ايران می گويد که «آقای المرت در رسيدن به هدف خود مبنی بر مجاب کردن چين و روسيه به اِعمال فشار بيشتر، راه دشواری را در پيش دارد.»

هوشنگ حسن ياری استاد روابط استراتژيک در کالج سلطنتی نظامی کانادا در مصاحبه با راديو فردا می گويد: «چين دارای منافع بسياری مهمی از نظر تامين منابع انرژی و همين طور سرمايه گذاری ها در ايران دارد.»

روز سه شنبه و بعد از ورود نخست وزير اسراييل به پکن، خبرگزاری ها گزارش دادند که محور اصلی گفت و گوهای مقام های اسراييلی و چينی، قانع کردن چين به اتخاذ موضعی سخت تر در قبال برنامه اتمی ايران عنوان شده است.

آقای المرت پيش از پکن، با هدفی مشابه، به مسکو نيز سفر کرده بود.

سخنگوی سفارت اسراييل در پکن يکی از مهم ترين اهداف سفر اهود المرت را کسب اطمينان از «پاسخ قاطع جامعه جهانی» به آنچه وی «جاه طلبی های هسته ای تهران» توصيف می کرد، عنوان کرده است.

چين و همچنين روسيه با وجود دادن رای مثبت به قطعنامه تحريمی شورای امنيت عليه تهران، کماکان گزينه مذاکره را در اولويت راهکارهای سياسی خود در قبال تهران قرار داده اند.

بنا بر اظهارات يکی از همراهان ارشد اهود المرت، اسراييل از ميزان وابستگی چين به صادرات نفت خام ايران آگاه است اما از دولت چين انتظار دارد تا نگرانی های اسراييل نسبت به سياست های رهبران جمهوری اسلامی ايران را درک کند.

اگرچه اسراييل بر لزوم اعمال فشار بيشتر بر ايران بر سر برنامه اتمی اش تاکيد می کند، همواره تصريح کرده که در حال حاضر مخالف هرگونه اقدام نظامی عليه تهران است.

اما مقاله ای که چند روز پيش در روزنامه ساندی تايمز چاپ لندن انتشار يافت، مدعی وجود سناريوی ديگری در اين زمينه شد.

ساندی تايمز نوشت که اسراييل طرحی را مبنی بر حمله به تاسيسات اتمی ايران با استفاده از کلاهک های ضعيف اتمی در دستور کار دارد؛ ادعايی که به سرعت از سوی مقامات اسراييلی تکذيب شد.

چند ماه پيش نيز سيمور هرش روزنامه نگار تحقيقاتی سرشناس آمريکا، مقاله ای را در نشريه نيويورکر به چاپ رسانده بود که از قصد ارتش آمريکا برای انجام عملياتی مشابه در ايران خبر می داد. اين ادعا نيز از سوی کاخ سفيد رد شد.

هوشنگ حسن ياری، استاد دانشگاه، در مصاحبه با راديو فردا می گويد: «اسراييلی ها و آمريکايی ها مطمئنأ چنين طرح هايی را در دست بررسی دارند و علت اينکه اسراييل گزارش روزنامه ساندی تايمز را تکذيب کرده، اين بوده که احتمالا دريافته اند ايران در حال حاضر سلاح اتمی در اختيار ندارد و يا سال ها با ساخت آن فاصله دارد.»

به گفته اين استاد علوم استراتژيک «پيشتر هم حمله اسراييل به تاسيسات اتمی عراق طی اوايل دهه ۱۹۸۰ ميلادی نشان داد که تل آويو بيشتر تمايل به مخفی نگاه داشتن چنين طرح هايی دارد تا انعکاس آن در مطبوعات و بهره برداری از فرصت های تبليغاتی.»

همچنين به اعتقاد آقای حسن ياری «اسراييل و آمريکا در پی انزوای جهانی ايران هستند و در صورتی که ايران از قطعنامه فعلی شورای امنيت (۱۷۳۷) سرپيچی کند، روند فشارها با قطعنامه قاطع تری ادامه خواهد يافت و در نهايت درصورت مجاب نشدن جمهوری اسلامی، آخرين راه منطقی از نظر اسرائيل و آمريکا اقدام نظامی خواهد بود.»

ايران گفته است که هرگونه حمله به خاک کشور را با شدت تمام پاسخ خواهد داد.

غرب و اسراييل نگرانند که جمهوری اسلامی زير پوشش فعاليت های صلح آميز اتمی قصد توليد جنگ افزار هسته ای را داشته باشد.
تهران چنين اتهامی را رد می کند.
XS
SM
MD
LG