لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۹:۵۹

آمریکا: تحریم‌ها اقتصاد ایران را هفت سال به عقب برگرداند


آدام زوبین، معاون وزارت خزانه داری ایالات متحده تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران را موجب عقب ماندگی ۷ ساله اقتصاد ایران دانست.

آقای زوبین که روز چهارشنبه ۵ اوت، ۱۴ مرداد به همراه وندی شرمن در جلسه کمیته امور بانکی سنا برای پاسخ دادن به پرسش‌های این کمیته حاضر شده بود در پاسخ به سوالی درباره مبلغ واقعی و دقیق دارایی‌ها که ایران پس از لغو تحریم‌ها به دست خواهد آورد و تخمین نحوه هزینه آن در ایران گفت: «ذخایر بانک مرکزی ایران در خارج حدود ۱۰۰ میلیارد دلار است اما ایران تنها می‌تواند به حدود ۵۰ میلیارد دلار آن دسترسی داشته باشد چرا که بخشی از پول خود را پیشتر خرج کرده و بخشی از آن هم قابل برداشت نیست.»

به گفته او ایران حتی تمام این ۵۰ میلیارد دلار را نیز خرج نخواهد کرد چرا که همه کشورها بخشی از ذخایر ارزی خود را در مراکز مالی خارج از کشور باقی می‌گذارند و ایران نیز همین کار را خواهد کرد.

معاون وزارت خزانه داری آمریکا در امور تروریسم در ادامه توضیح داد که ایران برای بازسازی اقتصاد خود به ۵۰۰ میلیارد دلار پول نیاز دارد. او اضافه کرد: «صنایع نفتی ایران که منبع اصلی درآمد این کشور است به ۲۰۰ میلیارد دلار پول نیاز دارد تا به وضعیت خود در پیش از تحریم‌ها برگردد و اقتصاد ایران دست کم ۷ سال زمان نیاز دارد تا به شرایطی برسد که امروز باید در حال عادی در آن قرار می‌داشت؛ چرا که تحریم‌ها موجب عقب ماندگی ۷ ساله اقتصادی ایران شده است. »

برخی از اعضای کنگره از جمله سناتورهای عضو کمیته امور بانکی و منتقدان توافق هسته‌ای با ایران نگران این هستند که ایران پس از لغو تحریم‌ها ذخایر ارزی سرشاری بدست آورد و آنها را برای توسعه برنامه هسته‌ای خود خرج کند.

اگر توافق رد شود سرنوشت تحریم‌های جهانی چه می‌شود؟

یکی از پرسش‌هایی که اعضای سنا انتظار داشتند پاسخ روشنی از معاون خزانه‌داری آمریکا درباره آن بشنوند این بود که اگر کنگره توافق اتمی با ایران را رد کند آیا ایالات متحده می‌تواند همان نظام تحریم‌ها را دوباره برقرار کند؟ پاسخ آدام زوبین به روشنی منفی بود.

معاون وزارت خزانه‌داری آمریکا به سناتورها توضیح داد که آمریکا در یک روند طولانی دولت‌ها و شرکت‌های بزرگی در کشورها از جمله کره جنوبی، چین و... را قانع کرد که به خاطر نگرانی از برنامه هسته‌ای ایران به تحریم‌های سخت اقتصادی علیه ایران بپیوندند، اما حال که ایران حاضر به توافق با جامعه جهانی بر سر برنامه هسته‌ای خود شده، سخت است که از دیگر کشورهای بخواهیم که به خاطر رد شدن این توافق در کنگره آمریکا، به فداکاری اقتصادی روی بیاورند و تحریم‌ها را ادامه دهند.

این مقام دولت آمریکا البته یادآور شد که آمریکا به عنوان یک قدرت جهانی به تنهایی می‌تواند تحریم‌های خود را علیه ایران دوباره اعمال کند اما به میزان گذشته تاثیرگذار نخواهد بود. او گفت که اگر توافق رد شود، اتحادی که آمریکا علیه ایران ایجاد کرده است شکست خواهد خورد و ۹۰ کشوری که در تحریم ایران با آمریکا همکاری کردند، دوباره در این زمینه از ما حمایت نخواهند کرد.

تحریم‌های سپاه و برنامه موشکی

در بخشی از این جلسه معاونان وزرای خارجه و خزانه‌داری آمریکا به کمیته امور بانکی سنا توضیح دادند که با وجود توافق اتمی، تحریم‌های دیگر ایالات متحده و شورای امنیت درباره برنامه موشکی ایران باقی خواهد ماند و افرادی که در این زمینه به ایران کمک می‌کنند همچنان مشمول تحریم خواهند شد.

آدام زوبین درباره وضعیت سپاه پاسداران پس از لغو تحریم‌های برنامه هسته‌ای گفت که افسران ارشد سپاه پاسداران و مجموعه شرکت‌های آن، از جمله قرارگاه خاتم الانبیا همچنان تحت تحریم‌های ایالات متحده باقی خواهد ماند.

او حتی تاکید کرد که شرکت‌هایی که از ناحیه تحریم سپاه و محرومیت از کار کردن با آن زیان ببینند، شامل کمک‌هایی از سوی آمریکا خواهند شد.

به گفته آقای زوبین، هیچ بانک یا شرکت خارجی دوست ندارد که به خاطر تخطی از تحریم‌های آمریکا، که به خاطر فعالیت‌های هسته‌ای ایران وضع شده، با تحریم و جریمه روبرو شود.

وندی شرمن نیز گفت که توافق اتمی جلوی اقدامات ما برای توقف برنامه موشکی ایران را نمی‌گیرد و هم آمریکا و متحدانش و هم شورای امنیت ابزار کافی برای ادامه دادن به تحریم‌های موشکی ایران را دارند.

اگر ایران تخلف کند چه؟

معاونان وزرای خارجه و خزانه‌داری آمریکا تاکید کردند که اگر ایران تخلف مهم و قابل توجهی در اجرای توافق هسته‌ای داشته باشد، آمریکا و متحدانش این امکان را خواهند داشت که تحریم‌ها را بازگردانند.

وندی شرمن درباره امکان همکاری کشورهای دیگر در بازگرداندن تحریم‌ها توضیح داد که با برخی از مقامات اروپایی صحبت کرده و به مذاکرات خود در این باره ادامه خواهد داد اما گفت که سفیر بریتانیا در ایمیلی برای او و سناتور باب کروکر تاکید کرده که بریتانیا متعهد به بازگشت تحریم‌ها در صورت تخلف ایران است.

یکی از سناتورها انتقاد کرد که ایران می‌تواند پس از چند سال از توافق کنار برود آن هم پس از آنکه درآمد کافی از فروش نفت به دست آورد، در آن صورت تحریم دوباره ایران چه سودی خواهد داشت؟ آقای زوبین در پاسخ به او گفت که حتی اگر ایران از فروش نفت ذخایر ارزی خود را افزایش دهد، بخش مهم آن در بانک‌ها و مراکز مالی خارجی نگهداری خواهد شد و امکان بلوکه شدن در صورت تحریم، وجود خواهد داشت.

این مقام وزارت خزانه‌داری آمریکا در ادامه سخنان خود توضیح داد که اگر شرکتی قرارداد طولانی مدت با ایران امضا کرده و در آن کشور سرمایه‌گذاری کند و بعد به خاطر تخلف هسته‌ای ایران تحریم‌ها دوباره برگردد، آن فعالیت‌ها هم مشمول تحریم خواهد شد و اگر آن شرکت سرپیچی کند، مشمول تحریم‌های شدید ایالات متحده خواهد شد.

او تاکید کرد که برای همه کشورها روشن شده است که اگر تحریم‌ها برگردد، هرگونه معامله‌ای که قبلا صورت گرفته هم مورد تحریم قرار می‌گیرد. به گفته آیای زوبین به همین خاطر است که چارچوب تحریم‌ها حفظ شده است تا اگر تخلف شود، تحریم‌ها به حالت سال ۲۰۱۲ برگردد.

نشست کمیته امور بانکی سنا از سلسله نشست‌هایی است که سنا و مجلس نمایندگان آمریکا برای بررسی توافق هسته‌ای میان ایران و قدرت‌های جهانی برگزار کرده است. کنگره آمریکا، شامل اعضای سنا و مجلس نمایندگان، قرار است سپتامبر آینده درباره رد یا تایید توافق هسته‌ای با ایران رای‌گیری کند.

----------------------------------------------------------------

منبع صدای آمریکا

XS
SM
MD
LG