لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۶:۳۲

ترقی: خدمات چهار ساله دولت را نمی‌شود زیر سوال برد


مناظره‌های تلویزیونی کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری دهم که برای اولین بار پس از وقوع انقلاب اسلامی در ایران از تلویزیون دولتی ایران پخش شد با واکنش‌های گوناگون ایرانیان داخل و خارج ایران مواجه شده است.

در این مناظره‌ها، نوک پیکان انتقادات کاندیداها سیاست‌های دولت نهم بود.

در این میان محمود احمدی نژاد رئیس جمهوری اسلامی نیز در پاسخ به این انتقادها، اتهام‌هایی را متوجه دو کاندیدای اصلاح طلب مهدی کروبی و میر حسین موسوی کرد.

در ارتباط با این مناظره‌ها و اتهام‌های محمود احمدی نژاد به مقام‌های دولتی ایران، با حمید رضا ترقی، معاون بین‌الملل حزب موتلفه اسلامی -از احزاب حامی آقای احمدی نژاد- گفت‌وگو کرده‌ایم و ابتدا نظر او را درباره روش ورود رئیس جمهوری اسلامی به این مناظره ها پرسیده‌ایم:

حمید رضا ترقی: آنچه ایشان مطرح کردند تبیین پشتیبانان آقای موسوی بوده که بدانند چه کسانی از ایشان حمایت می‌کنند و آنها هم هیچکدام نمی‌توانند منکر این مسئله باشند.آقای موسوی سعی بر این دارد که خودش را مستقل اعلام کند درحالیکه در درجه اول اصلاح طلبان از ایشان حمایت می‌کنند و آقای هاشمی از ایشان حمایت می‌کند. در مورد بقیه مسائل هم طبعاً وقتی به مسائل آقای احمدی نژاد پرداخته می‌شود و آقای موسوی لیستی از اتهامات را علیه ایشان وارد کرد، آقای احمدی نژاد هم در واکنش این موارد را اشاره کرد. به نظر ما اگر آن را هم اشاره نمی‌کردند بهتر بود.

فکر می کنید که آیا این گونه مسائلی که مطرح شده، بویژه درباره مسائل اقتصادی در داخل حکومت، می تواند کمک کند به شفاف‌سازی فضا یا این‌که ممکن است به ضرر کاندیداها تمام شود؟

البته باید مراقبت بشود که آسیبی به اعتماد مردم به کل نظام نخورد. که این مراقبت در بعضی از جاها متاسفانه نمی‌شود و سیاه‌نمایی می‌شود خدماتی که در طول انقلاب به مردم شده، زیر سئوال می‌رود ولی اولین بار است که یک پالایشی در ساختار قدرت در کشور دارد پدید می‌آید و جریان‌هایی که بعضاً ناسالم هستند در مسیر دستگاه اجرایی کشور، با خواست مردم دارند تراشیده می‌شوند.

برخی تحلیلگران می‌گویند کسانی که نزدیک به جناح اصلاح طلب هستند عنوان می‌کنند که در مناظره‌هایی که برگزار شد، آقای احمدی نژاد از پاسخ به رقبای خود سر باز زدند.

فرصت مناظره، فرصت بسیار کوتاهی است. نامزدهای جناح اصلاح طلب سعی می‌کنند با طرح سئوالاتی که به صورت بمباران مطرح می‌کنند، هم مانع تبیین و تشریح عملکرد دولت نهم بشوند و هم اینکه مانع پاسخگویی ایشان به ابهامات بشوند. به همین خاطر باید طبعاً ...

شما اتهامات را به دولت نهم وارد نمی‌دانید، یعنی مسائلی که مطرح کردند؟

نه تنها وارد نمی‌دانیم بلکه قبلاً پاسخش در افکار عمومی جامعه توسط آقای احمدی نژاد داده شده و اگر اشکالاتی ایشان وارد می‌کنند که مثلاً آقای احمدی نژاد عزت ملی را آسیب زده، مقام معظم رهبری رد کردند این نوع تفکر و اندیشه را در سخنرانی‌اشان، بنابراین دلیل ندارد که ایشان مجدداً بیاید و پاسخ این مسئله را بدهد.

در اصل آقای احمدی نژاد کاندید یک جناح‌اند و کاندید آقای خامنه ای نیستند.

بله کاندید مردم‌اند و جریان اصولگرا. آنچه مقام رهبری وارد می‌شوند، مواردی است که نامزدها به اصل نظام، موفقیت‌های نظام و مصالح نظام خدشه وارد می‌کنند. مثلاً وقتی آقای موسوی بیاید تمام خدمات چهارساله این دولت را زیر سئوال ببرد، این حرف غلطی است و رهبری این را نمی‌پذیرد.

ولی خوب در جایی هم دیده شد که آقای احمدی نژاد دوران نخست وزیری آقای موسوی را زیر سئوال بردند، درحالیکه دوره ایشان مستقیماً تحت زعامت آقای خمینی بود.

آقای احمدی نژاد فقط مقایسه کردند. این مقایسه تخطئه نیست. مقایسه است. مثلاً نرخ بیکاری آنوقت اینقدر بوده و حالا اینقدر است. در آن زمان این مشکلات بوده در این زمان این مشکلات هست.

آقای موسوی هم در عمل اینطور مطرح کردند که تورم در دوره آقای احمدی نژاد رشد داشته است.

این‌ها را که پاسخ‌هایش را ایشان داده. هر موضوعی که نقد بوده ایشان پاسخ داده. هر موضوعی که تخریب بوده... بحث ما ... اشکال روی تخریب است. وقتی ایشان می‌گوید موضع سیاست خارجی آقای احمدی نژاد موجب تحقیر و انزوای ملت ایران شده، این به اصل نظام بر می‌گردد، به سیاست‌های کلان نظام بر می‌گردد و رهبری این را پاسخ دادند...

ولی آقای ترقی ایشان هم در مورد دوره آقای خاتمی همین گونه بیان کردند و گفتند که به هیچ عنوان اگر بار دیگر هم رئیس جمهور شوند، سیاست خارجی آقای خاتمی را دنبال نمی‌کنند. درصورتی که سیاست خارجی آقای خاتمی هم برخاسته از نظام جمهوری اسلامی بوده، یعنی چیزی جدا از آن نمی‌توانسته باشد.

همه‌اش مربوط نمی‌شده به نظام. بعضی از عملکردهای کلانش که در شورایعالی امنیت ملی تصویب می‌شده، آنها درست است و رهبری هم آن را تاکید کردند. اما بعضی از رفتارها مثل انفعال‌ها و مرعوب شدن در برابر غرب، بعضی از نامه‌نگاری‌ها و مکاتبات چیزهایی نیست که مورد قبول باشد. به همین دلیل هم مقام معظم رهبری در صحبت‌هایشان بارها تاکید کردند که در آن مقطع دولت ما دچار انفعال بوده و این انفعال نباید ادامه پیدا کند.

به نظر شما الان در شرایط فعلی، سیاست خارجی که آقای احمدی نژاد دنبال کرده موجب شده که ایران از حالت انفعالی و انزوا خارج شود؟ با توجه به اینکه تحلیلگران بین‌المللی و کشورهای دیگر چنین مسئله‌ای را تایید نمی‌کنند.

آن‌ها که تایید نمی‌کنند فقط اروپایی ها و آمریکا هستند. ولی نتیجه و محصول سیاست خارجی دولت آقای احمدی نژاد گذر از مسئله هسته‌ای است در صحنه بین‌المللی که دولت توانسته است این کار را انجام بدهد و رسیدن به فناوری هسته‌ای صلح آمیز است که توانسته دست یابد.

ولی به هرحال فشار تحریم‌ها را چگونه توجیه می‌کنید؟ با توجه به اینکه تحریم‌ها وجود دارند و فشار اساسی‌اش هم بیشتر روی دوش مردم است.

از اولی که از سال ۱۳۵۹ با آمریکا قطع رابطه کردیم، تحریم علیه ما شروع شد. تحریم‌هایی که در سازمان ملل تصویب شده، همه‌اش تا الان برای ما عامل موفقیت، پیشرفت، خودکفایی و استقلال بوده.

ولی آقای ترقی آنطور که کارشناسان می‌گویند، کارشناسان داخلی هم می‌گویند، در روزنامه‌های ایران هم منتشر می‌شود، فشار بیشترش را مردم باید تحمل کنند.

به هرحال طبیعی است مردم وقتی می‌خواهند به حق هسته‌ای خود برسند نمی‌شود تورم را تحمل نکنند، فقط دولت موظف است که این فشار را کاهش بدهد و نگذارد اقشار ضعیف جامعه در این رابطه مشکلی برایشان پیش بیاید، که این کار را هم این دولت کرده است.
XS
SM
MD
LG