لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۳:۰۹

ترامپ: همان روز اول از پیمان ترانس-پاسفیک خارج می‌شویم


رئیس‌جمهوری منتخب آمریکا می‌گوید در همان آغاز دوران ریاست‌جمهوری‌اش، حضور ایالات متحده در پیمان چندملیتی «ترانس-پاسفیک» را منتفی می‌کند. قرار بود این «بزرگ‌ترین» پیمان تجارت آزاد جهان، بین ۱۲ کشور اجرا شود. ژاپن می‌گوید این پیمان بدون آمریکا بی‌معنی خواهد بود.

دونالد ترامپ، اول آذر، همان‌طور که در جریان کارزار انتخاباتی خود وعده داده بود، تاکید کرده‌است که به پیمان «مشارکت ترانس‌-پاسفیک» خاتمه می‌دهد.

دولت باراک اوباما، پس از سال‌ها مذاکرات در سطوح مختلف با ۱۱ کشور دیگر، برای دستیابی به این پیمان به توافق رسیدند، اما کنگره‌ی اکثرا جمهوری‌خواه، هرگز آن را تصویب نکرد و اوباما نیز سرنوشت آن را به رئیس‌جمهوری بعدی سپرد.

ترامپ اکنون می‌گوید «در مورد مسائل تجاری، من [به هم‌پیمانان] اطلاع خواهم داد که قصد داریم از پیمان ترانس-پاسفیک، که یک فاجعه بالقوه برای ما است، خارج می شویم».

به گفته رئیس‌جمهوری منتخب آمریکا این اقدام بخشی از «فهرستی از اقدامات» است که در همان روز نخست ریاست‌جمهوری با هدف «بازگردان قانون و مشاغل» به آمریکا انجام می‌شود.

پیمان ترانس-پاسفیک

ایالات متحده، استرالیا، برونئی، شیلی، مالزی، مکزیک، کانادا، ژاپن، نیوزلند، پرو، سنگاپور و ویتنام طرف‌های پیمان ترانس-پاسفیک بودند. این توافق، استانداردهای تجاری مشترکی ایجاد کرده از موانع داد و ستد می‌کاست. گفته شده بود این پیمان از اقدامات مهم تجاری دولت اوباما برای مقابله با گسترش فزاینده چین نیز به شمار می‌رفت.

ترامپ در عین حال در ویدئویی که در این مورد منتشر کرده، گفته است به جای پیمانی چند ملیتی، واشینگتن اقدام به امضای توافق‌نامه‌های دو طرفه و «عادلانه» با کشورهای دیگر، برای «بازگرداندن مشاغل و صنایع به خاک آمریکا» خواهد کرد.

با این حساب اندک خوش‌بینی‌های موجود میان سران شورای همکاری‌های اقتصادی آسیا-پاسفیک که در پرو جمع شده بودند -در مورد ادامه حضور آمریکا در این پیمان یا انجام تغییراتی احتمالی در آن- احتمالا دیگر بی‌معنی‌ست.

یک روز پیش از این، رهبران سازمان همکاری‌های اقتصادی آسیا-پاسفیک، با صدور بیانیه‌ای گفتند بازارهای خود را باز نگه داشته و با «حمایت‌گرایی» مقابله خواهند کرد. بیانیه‌ای که گفته می‌شود واکنشی به سیاست‌های احتمالی ترامپ در حوزه اقتصاد است.

شینزو آبه، نخست‌وزیر ژاپن، کشوری که از مهم‌ترین اعضای «ترانس-پاسفیک» به شمار می‌رفت در نخستین واکنش به گفته‌های ترامپ، اظهار داشته، بدون حضور ایالات متحده، این پیمان معنی خود را از دست می‌دهد.

آبه که اکنون در آرژانتین است، به خبرنگاران گفته در جریان نشست پرو، بین دیگر اعضا -استرالیا، نیوزلند، کانادا، سنگاپور، برونئی، شیلی، پرو، مالزی، ویتنام و مکزیک- صبحتی از ادامه این پیمان بدون آمریکا نشده‌است.

توافق میان این ۱۲ کشور در مهرماه سال گذشته به دست آمد. در توصیف این پیمان گفته شده بود که در آینده بر بهای هر چیزی از پنیر تا درمان بیماری‌ها تاثیر خواهد گذاشت.

کشورهای طرف توافق بر سر ایجاد استانداردهای مشترک و کاستن از موانع بازرگانی و تجاری هم‌پیمان شده بودند. این پیمان، در صورت اجرا، می‌توانست بر ۴۰ درصد اقتصاد کل جهان تاثیری مستقیم بگذارد.

گفته می‌شد اگر کنگره آمریکا این پیمان را تصویب کند، «میراث» تجاری بسیار مهمی از اوباما باقی خواهد ماند. کنگره این پیمان را به تصویب نرساند و دونالد ترامپ نیز در همان روزهای آغازین کارزار انتخاباتی خود، مخالفتش را با پیمان‌هایی مانند این و برخی دیگر توافق‌های چند طرفه اعلام کرد.

XS
SM
MD
LG