لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۶:۰۶

۲۴مهر؛ نشست سران کشورهای حوزه دريای خزر در تهران


محمد علی حسینی می گوید که برای گفت وگو با آمریکا باید بررسی بیشتری صورت گیرد.
محمد علی حسینی می گوید که برای گفت وگو با آمریکا باید بررسی بیشتری صورت گیرد.


محمد علی حسينی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ايران، روز يکشنبه، هشتم مهر، از برگزاری اجلاس سران کشورهای حاشيه دريای خزر در روز ۲۴ مهرماه در تهران خبر داد.


به گزارش خبرگزاری ها، وی در نشست هفتگی خود با خبرنگاران گفت:« روسيه، جمهوری آذربايجان، قزاقستان و ترکمنستان، موافقت خود را برای شرکت در اين اجلاس اعلام کرده اند.»


برگزاری اين اجلاس، در حالی که کشورهای حاشيه بزرگترين درياچه جهان هنوز بر سر رژيم حقوقی آن به توافق نرسيده اند، از اين جهت حائز اهميت است که به گزارش خبرگزاری های ايران، ولاديمير پوتين، رييس جمهوری روسيه، دعوت محمود احمدی نژاد، همتای ايرانی اش، را برای ديداری يک روزه از ايران و شرکت در اجلاس سران کشورهای حاشيه دريای خزر را پذیرفته است.


روزنامه های روسیه هفته گذشته اعلام کرده بودند که روسیه خواهان تعویق بررسی تحریم های جدید علیه ایران در شورای امنیت است تا وی در سفر به تهران با چالش کمتری روبرو شود.



  • روزنامه های روسیه هفته گذشته اعلام کرده بودند که روسیه خواهان تعویق بررسی تحریم های جدید علیه ایران در شورای امنیت است تا وی در سفر به تهران با چالش کمتری روبرو شود.

در صورتی که ولادیمیر پوتین به تهران سفر کند این نخستین سفر رییس جمهوری روسیه به ایران از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی محسوب می شود.


در نشست سران کشورهای ساحلی دریای خزر قرار است که طرفین درباره نتایج نهایی بررسی هیات های کارشناسی پنج کشور به بحث و تبادل نظر بپردازند.


جمهوری اسلامی ايران برای تعیین رژیم حقوقی این دریا خواستار توافق دسته جمعی و در غیر این صورت تقسیم بستر و زیر بستر خزر به طور مساوی میان پنج کشور ساحلی آن شده است.


ترکمنستان که مانند ایران دارای سواحل کمتری در دریای خزر است با این پیشنهاد موافقت کرده ولی سه کشور روسیه، قزاقستان و آذربایجان مخالف این پیشنهاد هستند.


برخی از اين کشورها اقدام به امضای توافقنامه های دوجانبه برای بهره برداری از منابع زيربستر دريای خزر کرده اند. اقدامی که با مخالفت تهران مواجه شده است.


با اين همه، تمامی پنج کشور حاشيه دريای خزر اين موضوع را پذيرفته اند که بايد به توافقی پنج جانبه برای تعيين رژيم حقوقی خزر دست يابند.


بررسی بيشتر در مورد مذاکره با آمريکا بر سر عراق


سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در بخش دیگری از مصاحبه با خبرنگاران درباره سرنوشت دور بعدی مذاکره با آمريکا پيرامون امنيت عراق گفت:« با توجه به اينکه هيچ تغييری در روند سياست های آمريکا مشاهده نشده است و همواره شاهد نقض مقررات بين المللی از سوی اين کشور بوده ايم، فعلا در مورد ادامه اين گفت وگو بايد بررسی بيشتری انجام دهيم.»


کاندوليزا رايس، وزير امور خارجه آمريکا، روز دوشنبه ۲۴ سپتامبر، نیز اعلام کرده بود که هيچ نشانه ای برای ادامه گفت و گو با ايران در مورد عراق در آينده ای بسيار نزديک وجود ندارد.


خانم رايس گفت:« اگر چه دولت آمريکا راه صحبت با ايران را همچنان باز نگه می دارد، ولی احتمالا در آينده بسيار نزديک، اين گفت و گوها را ادامه نمی دهد.»


بسته شدن مرز ايران و عراق


محمد علی حسینی همچنین درباره بسته شدن مرزهای غربی ايران با منطقه کردنشين عراق، هرگونه ارتباط این مسئله با دستگيری محمود فرهادی توسط نيروهای آمريکايی را رد کرد و افزود:« مسدود شدن مرزها دلايل ديگری دارد که مسئولان در حال بررسی آن هستند و آزادی آقای فرهادی هم مسئله ديگر است که از طريق مسئولان ديگر پيگيری می شود.»


محمودی فرهادی در روز ۲۹ شهريور در هتل پالاس شهر سليمانيه در شمال عراق توسط نيروهای آمريکايی دستگير شد.


ارتش آمريکا گفته است که محمودی فرهادی، يک عضو نيروی قدس، شاخه ای از سپاه پاسداران، را که در قاچاق سلاح به تندروهای شيعه نقش دارد، دستگير کرده است.


اما تهران و مقام های اقليم خودمختار کردستان عراق می گويند که «آقای فرهادی عضو هيات تجاری ايرانی است که برای گسترش مبادلات تجاری به شهر سليمانيه سفر کرده بود.»


XS
SM
MD
LG