لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۲۰

ایران از انتخاب مجدد اردوغان به مقام ریاست‌جمهوری ترکیه استقبال کرد


رجب طیب اردوغان (راست) و حسن روحانی.
رجب طیب اردوغان (راست) و حسن روحانی.

ایران روز دوشنبه چهارم تیرماه از انتخاب مجدد رجب طیب اردوغان به مقام ریاست‌جمهوری ترکیه استقبال کرد و این انتخاب را نشانه «آگاهی» مردم ترکیه دانست.

در انتخابات ریاست‌جمهوری ترکیه که روز یکشنبه برگزار شد آقای اردوغان توانست ۵۲ درصد آراء را از آن خود کند و با توجه به تغییر قانون اساسی این کشور، به قدرتمندترین شخص ترکیه بدل شده است.

انتخابات روز یکشنبه ترکیه نظام ریاستی قدرتمندی را در این کشور مستقر می‌کند که بر اساس آن، رئیس‌جمهوری اختیار تشکیل دولت، تعیین وزیران، معاونان رئیس‌جمهوری و سمت‌های مهم، صدور فرامین اجرایی، ارائه بودجه سالانه و اعلام وضعیت اضطراری را به عهده خواهد داشت.

حسن روحانی، رئیس‌جمهوری اسلامی، در گفت‌وگوی تلفنی با رجب طیب اردوغان با استقبال از نتیجه انتخابات ترکیه گفته که «شرکت گسترده مردم ترکیه» در این انتخابات نشان از «آگاهی» آنان در این «مقطع حساس منطقه و جهان» دارد.

بر اساس گزارش سایت ریاست‌جمهوری ایران، وی افزوده است: «مردم ترکیه با برگزاری انتخاباتی باشکوه به دنیا نشان دادند در کشوری اسلامی قادرند مردم‌سالاری را به بهترین شکل برقرار و اجرا کنند».

رئیس‌جمهوری ایران تاکید کرده که «برگزاری انتخابات باشکوه و همراه با آرامش و امنیت کامل در ترکیه موجب خوشحالی دولت و ملت ایران است».

آقای روحانی از «اعلام آمادگی» جمهوری اسلامی ایران برای گسترش روابط و تسریع در اجرای توافقات تهران- آنکارا در این «دوران جدید» خبر داده است.

بر اساس این گزارش، رئیس‌جمهوری ترکیه هم اظهار امیدواری کرده که «در دوره جدید، همکاری و همبستگی ایران و ترکیه بیش از پیش و تا دستیابی به اهداف مدنظر و اجرای کامل توافقات و همکاری‌های فی مابین گسترش و تداوم یابد».

روابط ایران و ترکیه در سال‌های گذشته با فراز و نشیب‌های زیادی روبرو بوده است. در حالی که تهران از حامیان اصلی بشار اسد، رئیس‌جمهوری سوریه، در جنگ داخلی این کشور بوده است، ترکیه همراه با عربستان و برخی دیگر از کشورهای عربی از مخالفان اسد پشتیبانی می‌کرد.

آنکارا طی دو سال اخیر در بحران سوریه به ایران و روسیه نزدیک شده و این کشورها در تلاش هستند تا بین مخالفان سوری و حکومت بشار اسد میانجی‌گیری کنند.

مناسبات اقتصادی ترکیه و ایران نیز که در سال ۲۰۱۲ به مرز ۲۲ میلیارد دلار رسیده بود در سال‌های بعد به دلایل سردی روابط دو کشور و همچنین تحریم‌های بین‌المللی علیه تهران به شدت افت کرد و به زیر ۱۰ میلیارد دلار رسید.

با این حال دو کشور توافق کرده‌اند که میزان دادوستد و مبادلات اقتصادی خود را تا سقف ۳۵ میلیارد دلار ارتقاء دهند. ترکیه همچنین یکی از مقاصد مهم گردشگران ایرانی است، تا جایی که در سال ۲۰۱۷ بیش از دو میلیون و ۵۰۰ هزار ایرانی به این کشور سفر کردند.

نگرانی دو کشور از تشدید فعالیت شبه‌نظامیان کرد در مرزهای دو کشور و بویژه در شمال عراق از دیگر دلایلی است که باعث شده تا ایران و ترکیه در سال‌های اخیر به یکدیگر نزدیک شوند. تهران و آنکارا همچنین از مخالفان اصلی برگزاری همه‌پرسی در اقلیم کردستان عراق بودند و مرزهای خود را روی این منطقه بستند.

بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، مهرماه پارسال گفته بود که «شرایط خاورمیانه و جهان امروز به گونه‌ای است که موجب می‌شود ایران و ترکیه به سمت و سوی نزدیکی هرچه بیشتر و اقدامات مشترک سوق یابند».

بر اساس گزارش سایت ریاست‌جمهوری ایران و رادیو فردا/ ک.ر
XS
SM
MD
LG