لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۵:۰۲

شرط آمريکا برای شرکت ايران در نشست ژنو ۲ درباره سوریه


از راست: سرگئی لاوروف، جان کری و اخضر ابراهیمی در نشست پاریس
از راست: سرگئی لاوروف، جان کری و اخضر ابراهیمی در نشست پاریس
وزير امور خارجه آمريکا می‌گويد که اگر ايران با تصميمات نخستین کنفرانس ژنو درباره سوريه موافقت کند، واشينگتن آماده است که از اين کشور برای شرکت در نشست آتی ژنو دعوت کند. همزمان وزير خارجه روسيه خواستار دعوت ايران و عربستان به نشست ژنو ۲ شده است.

جان کری روز دوشنبه، ۲۳ دی ماه، پس از گفت‌وگو با سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه و اخضر ابراهيمی، نماينده سازمان ملل و اتحاديه عرب در سوريه، به خبرنگاران گفت: «تهران می‌تواند در اين مذاکرات شرکت کند منوط به اينکه با توافقات صورت گرفته در نخستين کنفرانس ژنو درباره سوريه موافقت کند، از جمله با تشکيل يک دولت انتقالی».

وی اظهار داشت: «ايران بايد به طور رسمی اعلام کند که آيا با تصميمات اين کنفرانس موافق است يا نه. اگر ايران به اين چارچوب متعهد باشد، ايالات متحده نيز حضور اين کشور در نشست ژنو ۲ را تاييد خواهد کرد».

به گزارش خبرگزاری اينترفاکس، وی اظهار داشت: «من از ايران می‌خواهم که به جمع ۳۰ کشور حاضر در مذاکرات صلح پيرامون سوريه بپیوندد. اين يک دعوت رسمی است».

وزير امور خارجه روسيه نيز پس از ديدار با همتای آمريکايی‌اش در پاريس گفت که ايران و عربستان سعودی بايد به نشست ژنو ۲ درباره سوريه دعوت شوند.

سرگئی لاوروف تصريح کرد: «حضور ايران و عربستان در چنين نشستی امری بديهی است. ما اميدواريم که دبيرکل سازمان ملل سرانجام برای کشورهايی که حضورشان تاثيرگذار است، دعوتنامه بفرستد».

وی اظهار داشت که بان کی مون در دعوت از کشورها برای کنفرانس ژنو ۲ نبايد تحت تاثير «اقتضائات ايدئولوژيکی» قرار گيرد.

وزير خارجه روسيه افزود: «در حال حاضر گفت‌وگوهای اتمی با ايران در جريان است. ايالات متحده آمريکا هر زمان که لازم بوده است، در جريان حضور نظامی‌اش در عراق و افغانستان، با ايران مذاکره کرده است، فارغ از هر گونه اختلاف ايدئولوژيکی‌اش».

آقای لاروف می‌گويد که به نظر او، بحران سوريه کم‌اهميت‌تر از مسئله اتمی ايران نيست و تمام کشورهايی که به نوعی تاثيرگذار در اين بحران هستند از جمله ايران و عربستان، بايد به نشست ژنو ۲ دعوت شوند.

گزارش خبرگزاری فرانسه حاکی است که در نشست ژنو ۲ قرار است موضوع تشکيل دولت انتقالی بار ديگر مورد بررسی قرار گيرد تا راهی برای حل و فصل بحران سه ساله سوريه پيدا شود. اين بحران تاکنون جان نزديک به ۱۳۰ هزار نفر را گرفته است.

مخالفان بشار اسد بارها گفته‌اند که بشار اسد با استفاده از کمک‌های نظامی ايران و روسيه اقدام به بمباران مناطق مسکونی کرده و عليه مخالفان از سلاح شيميايی استفاده کرده است.

گروه‌های اپوزيسيون سوريه می‌گويند که در راه حل نهايی صلح، بشار اسد هيچ نقشی نبايد داشته باشد.
XS
SM
MD
LG