لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۰:۲۴

مان: نوشتن پیش‌نویس توافق نهایی بستگی به این دور از مذاکرات دارد


مایکل مان، سخنگوی کا‌ترین اشتون
مایکل مان، سخنگوی کا‌ترین اشتون

یک بار دیگر شهر وین، پایتخت اتریش، میزبان گفت‌وگوهای هسته‌ای بین ایران و گروه پنج به علاوه یک است. هیات‌های مذاکره کننده روز دوشنبه وارد شهر شدند و قرار است این گفت‌وگو‌ها صبح روز سه‌شنبه در دفتر سازمان ملل متحد در وین آغاز شود.

درباره این مذاکرات، رادیو فردا با مایکل مان سخنگوی کا‌ترین اشتون گفت‌وگو کرده است.

please wait

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00
لینک مستقیم


رادیو فردا: ابتدا نگاهی داشته باشیم به این دور تازه مذاکرات بین ایران و پنج به علاوه یک در وین.

مایکل مان:
این سومین دور از مذاکرات برای دستیابی به توافق جامع با ایران است که در وین برگزار می‌شود. همان‌طور که در دور پیشین هم دیدید ما اعلام کردیم که گفت‌وگو‌ها مفید و ساختاری بوده و پیش بینی من این است که این دور هم همانند دفعه پیش ادامه یابد تا ما به موضوعات کلیدی مورد نظر طرفین بپردازیم. موضوعاتی که باید بخشی از یک توافق نهایی و جامع باشد. در نتیجه فکر نمی‌کنم کسی در این دور منتظر توافق باشد بلکه این یک دور دیگر از مذاکراتی سخت است که در ادامه دیدار کار‌شناسان ۵+۱ با ایران در هفته گذشته در وین انجام می‌شود.

این دور مذاکرات در وین با یک ضیافت شام بین کا‌ترین اشتون، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران آغاز می‌شود. صبح سه شنبه این گفت‌وگو‌ها به صورت رسمی آغاز می‌شود و پیش بینی این است که دو روز به طول بیانجامد اما این باید تایید شود.

از موضوعات کلیدی صحبت کردید. دفعه پیش، طرفین درباره غنی‌سازی، تحریم، همکاری هسته‌ای و اراک صحبت کردند. و این بار هم مقام‌های ایرانی می‌گویند موضوعاتی چون دسترسی ایران به فناوری و نحوه نظارت و بازرسی روی میز است. آیا مشخص شده است که درباره چه موضوعاتی در این دور صحبت خواهد شد؟

نه مشخص نیست. یا حداقل برای من مشخص نیست. ما درباره موضوعاتی که قرار است مورد مذاکره باشد، پیش از گفت‌وگو‌ها صحبت نمی‌کنیم. دفعه پیش هم در بیانیه پایانی مذاکرات به چهار موضوع مورد بحث اشاره شد. من هم ترجیح می‌دهم درباره آنچه که مورد بحث بر سر میز مذاکره است، به صورت عمومی صحبت نکنم. شاید پس از پایان گفت‌وگو‌ها درباره آن‌ها اطلاع رسانی کنیم.

در این روز‌ها از مقام‌های ایرانی و آمریکایی شنیدیم که طرفین تلاش خود را می‌کنند تا در محدوده زمانی شش ماهه این مذاکرات را به نتیجه برسانند و آن طور که اعلام کردند در صدد هستند تا از اردیبهشت ماه کار بر روی نوشتن توافق را آغاز کنند. آیا شما این اطلاعات را تایید می‌کنید؟

نه من نمی‌توانم این‌ها را تایید کنم. همان طور که می‌دانید توافق اولیه ژنو شش ماه فرصت به مذاکره کنندگان داده است. و ما همواره گفته‌ایم که تمایل داریم هر چه سریع‌تر به توافق جامع و نهایی دست پیدا کنیم. اما مهم‌ترین موضوع این است که توافق جامع، توافق خوبی باشد، جامع باشد و توافقی باشد که همه بتوانند آن را بپذیرند. آشکار است که ما به سختی و به سرعت در تلاش هستیم. اما در ‌‌نهایت این کیفیت توافق است که اهمیت دارد.

و درباره اردیبهشت برای آغاز نوشتن توافق؟

من آن را نیز نمی‌توانم تایید کنم. می‌توانم بگویم که در اردیبهشت دیدار خواهیم کرد، اما اینکه در آینده چه شود، بستگی به این دور از مذاکرات دارد.

و سوال آخر من درباره قطعنامه پارلمان اروپاست. این قطعنامه با واکنش منفی بسیاری از مقام‌های ایرانی مواجه شده است. نظر مسوول امور سیاست خارجی اتحادیه اروپا در این باره چیست؟ آیا تاثیری بر روند مذاکرات خواهد داشت؟

پارلمان اروپا یک نهاد مستقل و نهادی متفاوت از آن نهادی است که کا‌ترین اشتون آن را نمایندگی می‌کند. در نتیجه پارلمان اروپا حق دارد که هر آنچه می‌خواهد بگوید و تصمیم بگیرد. اما این قطعنامه هم الزام آور نیست. ما برای پارلمان اروپا احترام قائلیم اما اقدام آن‌ها، تاثیر مستقیمی بر این مذاکرات که توسط کا‌ترین اشتون و به نمایندگی از جامعه بین‌المللی انجام می‌شود، نخواهد داشت.

  • 16x9 Image

    هانا کاویانی

    هانا کاویانی، از سال ۱۳۸۶ با رادیو فردا به عنوان خبرنگار و گزارشگر همکاری می‌کند. او در این مدت تحولات سیاسی و دیپلماتیک از جمله فراز و فرودهای مرتبط با پرونده هسته‌ای ایران، و مذاکرات منتهی به توافق هسته‌ای ایران و قدرت‌های جهانی را از نزدیک دنبال کرده است.

XS
SM
MD
LG