لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۹:۵۷

دانشمندان موفق به کشف دورترين و کهنسال ترين اخترنما شدند


عکس تزئینی است.
عکس تزئینی است.
ستاره شناسان روز چهارشنبه اعلام کردند نور يک کهکشان اخترنما را رصد کرده اند که در مرکز آن يک حفره سياه قرار دارد. اين کشف می تواند به يافتن اطلاعات جديدی در مورد شکل گيری يک کهکشان جوان کمک کند.

به اين پديده ها در علوم فضايی «شبه ستاره» گفته می شود که کهکشان های بسيار نورانی ولی در فواصل بسيار دور دست هستند و معمولا يک حفره عظيم و سياه رنگ در مرکز آنها قرار دارد.

تا پيش از اين دور دست ترين «شبه ستاره ای» که رصد شده بود نور آن نشان می داد که متعلق به ۸۷۰ ميليون سال بعد از «انفجار بزرگ» است.

دانشمندان علوم فضايی حدس می زنند «انفجار بزرگ» که اصطلاحی است برای آغاز روند شکل گيری کهکشان ها، حدود ۱۳ ميليارد و ۷۰۰ ميليون سال پيش اتفاق افتاده است.

اکنون گروهی از دانشمندان علوم فضايی اروپا پس از پنج سال مطالعه و تحقیق توانسته اند اين رکورد را بشکنند و کهکشانی را رصد کنند که قدمت آن به ۷۷۰ ميليون سال پس از تولد فضا باز می گردد.

به گفته اين دانشمندان، کهکشان جديدی که آنها کشف کرده اند يک اشعه قرمز رنگ در نور خود دارد و اين ثابت می کند که حدود ۱۲ ميليارد و ۹۰۰ ميليون سال طول کشيده تا نور آن به زمين برسد.

«استيفن وارن» از دانشمندان فيزيک فضايی در دانشگاه «امپريال» لندن و مسئولان اين پروژه تحقيقاتی گفت: «اين شبه ستاره يکی از شواهد بسيار مهم در شناسايی مراحل اوليه شکل گيری فضا است و به ما کمک خواهد کرد بفهميم چگونه اين حفره های سياه چند صد ميليون سال پس از انفجار بزرگ شکل گرفته اند.»

بر اساس اندازه گيری هايی که انجام شده ابعاد حفره سياه رنگ در دل اين کهکشان تقريبا دو ميليارد برابر خورشيد است. چنين ابعادی برای يک حفره سياه در فضا را به دشواری می توان با فرضيه های ستاره شناسی مورد توضيح داد.

طبق فرضيه های موجود اين حفره های سياه رنگ و عظيم معمولا ميلياردها سال طول می کشد تا با مکيدن و جذب غبار و گازهای موجود در اطراف خود شکل بگيرند. ولی کشف اين کهکشان جديد نشان می دهد که اگر محاسبات دانشمندان اروپايی درست باشد اين حفره سياه در مدتی کمتر از يک ميليارد سال پس از وقوع انفجار بزرگ بوجود آمده است.

نتايج اين تحقيقات که توسط تلسکوپ های مرکز فضا شناسی اروگا در رصدخانه اين موسسه در شيلی و بريتانيا انجام شده در شماره اخير هفته نامه «نيچر» منتشر شده است.
XS
SM
MD
LG